Важното от седмицата

Премиерът акад. Денков: Няма риск от рязък скок на цените на тока

Няма риск от рязко увеличаване на цените на електроенергията. Така министър-председателят акад. Николай Денков коментира наложеното от президента вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката.

Премиерът беше категоричен, че пазарът на електрическа енергия трябва да се либерализира и България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала. „При подготовката на промените в Закона за енергетиката бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията“, подчерта акад. Денков. Той припомни, че Европейската комисия подготвя точно такъв тип механизми, свързани с изземване на свръхпечалбите от производителите на ток именно за да могат уязвимите потребители да бъдат защитени при кризи и при рязко повишаване на цената. „Държавата, Народното събрание и правителството вършат това, което трябва да се направи. Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона“, посочи премиерът.

Държавата не обсъжда налагането на административни или рестриктивни мерки за намаляване на цените на храните. Така министър-председателят коментира разговорите на министъра на икономиката и индустрията с големите търговски вериги с цел те да продават на достъпни цени продукти от първа необходимост. „Те са заинтересовани България да бъде част от Шенгенското пространство и от еврозоната. Това би било от икономически ползи както за България като цяло, така и за тях като големи икономически оператори в България. Така че има разбиране, че това е наша общата задача – да свалим инфлацията, за да изпълним критериите, както и да повишим доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и на големите вериги“, заяви още акад. Денков.

Премиерът повтори твърдението си, че има интерес към закупуване на рафинерията на „Лукойл България“. Централата „Литаско“ казва, че на този етап не се водят преговори – това са два различни етапа и вторият вероятно още не е започнал, уточни той.

Източник: www.gov.bg

Пари от бюджета за 2024 г. ще има само срещу конкретни дейности с ясни разчети

Средства от бюджета за 2024 г. ще има само срещу предложения за конкретни дейности с точни разчети и план за тяхното изпълнение. Това чуха ръководствата на конфедерацията и на отделни федерации в КНСБ на среща с министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Представителите на синдикатите изразиха надежда политиката на правителството за повишаване на доходите да продължи и догодина, така както беше заложена за 2023 г. Те очакват държавата да изпълни исканията им за увеличаване на заплатите в различните сектори, както и да се осигурят средства за капиталови инвестиции.

Бюджетът за следващата година ще бъде с ясна перспектива. Кабинетът ще продължи да следва политиката на вдигане на доходите и овладяване на инфлацията, заяви премиерът.

Министърът на финансите очаква финансовите средства по отделните сектори да бъдат използвани ефективно в полза на гражданите. Той прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще се повишава, а инфлацията ще продължи да намалява и следващата година ще бъде под 5%.

Източник: www.24chasa.bg

Положителен доклад за Шенген: Вътрешните министри на ЕС похвалиха София и Букурещ

„Румъния и България покриват всички изисквания за Шенген и трябва да влязат“, коментира Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

Позицията на Нидерландия против присъединяването на България в Шенген остава непроменена. Амстердам настоява за мисия за проверка на ситуацията в страната ни, преди да бъде взето окончателното решение за Шенген. 

Това заяви вътрешният министър на кралството Ерик ван дер Бург пред нидерландски медии на срещата на европейските министри на вътрешните работи в Люксембург.

Присъединяването към Шенген не беше тема в срещата, но България и Румъния пожелаха да информират държавите членки за напредъка по прилагането на шенгенското законодателство.

Лично еврокомисарят по вътрешни работи заяви, че докладът на Европейската комисия е „много, много обещаващ“.

„Румъния и България покриват всички изисквания за Шенген и трябва да влязат. Те показват, че могат да пазят външните граници. Оптимист съм, че ще влязат. В Нидерландия ще има избори през ноември, така че в момента може би им е трудно да излязат с ясен отговор“, коментира Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

Източник: www.btvnovinite.bg

Министър Тагарев: България, Румъния и Турция започват противоминна операция в Черно море

България е твърда в подкрепата си към Украйна, а ангажиментът ни по усилването на военното присъствие на НАТО по Източния фланг остава непроменен, посочи министърът на отбраната Тодор Тагарев. Ето защо се работи по увеличаването на състава на многонационалната бойна група у нас до 1400 души, което ще я превърне в бригада. В момента се водят преговори с още една съюзна държава за включване в многонационалната бойна група с въоръжение, техника и личен състав.

Тагарев посочи, че преговорите с Турция и Румъния са финална фаза за стартиране на противоминна операция в Черно Море, която ще продължи толкова, колкото е необходимо.

“С колегите от Турция и Румъния работим за създаването, за стартирането на противоминна операция. Около два месеца работихме без тази информация да публична, вече е публична. Остават за доуточняване няколко малки детайли и аз, лично, разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, така и за износът на зърно от Украйна, което е изключително важно не само за Украйна, но и за сигурността на изхранването в голяма част от света и съответно би имало принос за решаване на тези проблеми, които вече отбелязах”, заяви Тагарев.

Министърът съобщи още, че инвестиционната програма за отбрана до 2032 ще е преработена основно, без да влиза в подробности и ще бъде внесена в Народното събрание следващия месец. Лаконично посочи, че в нея е включено придобиването на дронове.

По повод конфликта в Израел, Тагарев зави че няма конкретна заплаха за България.

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, която също участва във форума, даде висока оценка на подкрепата, която България оказва на Украйна. Смит увери, че Съединените щати ще продължат да подкрепят не само на Украйна, но и Израел.

Източник: www.bntnews.bg

Министър Хинков: До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени

До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени, кодовете на лекарствата вече са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките. Това съобщи в курорта “Златни пясъци” край Варна здравният министър Христо Хинков, който участва в 31-та годишна конференция на българската психиатрична асоциация. Няма връщане назад, ако се върнем към хартиената рецепта, значи реформа няма да има, категоричен е той. По думите му има субективно нежелание да се ползва тази система за получаване на лекарства, което в момента е основен проблем.

Министър Хинков каза още, че приоритет за него остава финансирането на болничната помощ и запазването на държавните болници. 

Друг важен приоритет е още от университетите да се въведат стимули за запазване на кадрите в здравеопазването, що се отнася до клиничните пътеки ,те ще бъдат допълнени с коефициент за тежест и за съпътстващи заболявания, каза още Хинков. 

Източник: www.bnr.bg

Обзор за войната в Газа

„Няма оправдание за терора. Изтъкваме по категоричен начин правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право, в отговор на подобни насилствени и безогледни нападения. Заявяваме отново, че е важно да се гарантира защитата на всички цивилни лица по всяко време в съответствие с международното хуманитарно право.“ Това се казва в изявление на членовете на Европейския съвет – ръководителите на държавите от ЕС. То определя общата позиция на Съюза по отношение на развитието на ситуацията в Близкия изток.

Семействата на 203 души са били уведомени за отвличането на техни близки от “Хамас” в подложената на пълна блокада ивица Газа, потвърди израелската армия, цитирана от ДПА.

Британската държавна телевизия BBC започна разследване срещу шестима репортери и сътрудник на свободна практика, работещи за арабския й офис заради „предполагаеми прояви на антиизраелски пристрастия“.

Ракета, изстреляна от Газа по цел в Израел в рамките на все по-горещата война в Израел, е причината за трагедията в болница “Ал Ахли” в Газа. Това твърдят от израелската армия (IDF), като публикуваха видеокадри в официалния си профил в Twitter като доказателство.

Американският президент Джо Байдън посети Израел и заяви  на срещата си с премиера Бенямин Нетаняху, че явно „другият отбор“ е отговорен за удара по болницата в Газа, коментирайки експлозията от снощи, станала причина за голям брой жертви. Той отново потвърди подкрепата на Вашингтон за Израел като заяви, че страната му ще предостави на еврейската държава всичко необходимо, за да се защити на фона на продължаващите военни действия. Байдън каза още, че САЩ скърбят заедно с Израел заради човешките загуби, които страната е претърпяла заради терористичните атаки и отбеляза, че “Хамас” не представлява целия палестински народ и му е донесъл само страдание.

Израелската армия атакува отново позиции на проиранското шиитско движение “Хизбула” в Ливан. Преди това израелската армия съобщи, че “терористи” са изстреляли от Ливан противотанкова ракета по израелски пограничен район. Въоръжените сили на Израел отговорили с артилерийски огън. Атакувана е и терористична инфраструктура на “Хизбула”, добави израелската армия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...