Важното от седмицата

Поправките в конституцията събраха 161 гласа “за” на първо четене

Предложенията за промени в конституцията не минаха на първо четене в пленарна зала с мнозинство от над 3/4, каквото се изисква, за да се смятат за приети. По време на вота в парламента гласуваха 218 народни представители, от които 161 бяха “за” поправките в конституцията, 57 гласуваха “против” и без въздържали се.

Проектът подкрепиха вносителите, като против гласуваха 17 депутати от БСП, 8 от “Има такъв народ” и 32-ма от “Възраждане”.

“Ако законопроектът получи по-малко от ¾ от гласовете на народните представители, се счита, че не е приет на първо гласуване. Ако получи не по-малко от 2/3, може да бъде поставен на първо гласуване отново най-рано след 2 месеца”, разясни преди гласуването Росен Желязков. След вота той обобщи, че законопроектът не е приет на първо четене, но събира 161 гласа и за първо гласуване може да бъде предложен отново не по-рано от 2 месеца.

Източник: www.dnevnik.bg

България ще получи подкрепа за Шенген, ако изпълни задачите си до края на годината

България ще получи силна подкрепа за присъединяването си към Шенгенското пространство, ако до края на годината свърши това, което очакваме от нея. Такова послание е получил премиерът акад. Николай Денков в разговори с европейски лидери днес. Днес той проведе кратка среща с Марк Рюте – министър-председателя на Нидерландия, която заедно с Австрия спира страната ни по пътя към премахването на границите с Румъния и Гърция. Акад. Денков разговаря също с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с министър-председателя на Великобритания Риши Сунак и още няколко премиери.

Британският министър-председател е споделил проблема на кралството с нелегалните мигранти, които стигат до Острова с лодки от континентална Европа, включително през България. В същото време той е изразил пълна подкрепа за външнополитическите приоритети на нашата страна. Акад. Денков е потърсил подкрепа от Великобритания по отношение на приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Премиерът е на работно посещение в испанския град Гранада, където се проведе Третата среща на Европейската политическа общност. Форумът събра заедно лидери от целия континент, които обсъдиха две основни теми – подкрепата за Украйна и борбата с нелегалната миграция.

Източник: www.gov.bg

Парламентът прие либерализацията на енергийния пазар за битови потребители

Парламентът прие на второ четене промените на Закона за енергетиката, които предвиждат либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители.

Измененията предвиждат Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик. Регулираните цени за крайните битови потребители ще се прилагат до 31 декември 2025 г. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя компонента от регулираната цена на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти, както и ще определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени. Въведено е и понятие за “уязвим клиент за снабдяване с електрическа енергия“, предаде БТА.

Източник: www.actualno.com

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...