Важното от седмицата

ВСС с 16 гласа „за” взе решение за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор

След като поднови прекъснатото в петък заседание, ВСС започна разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор. Не уважи искането на Иван Гешев за отлагане поради пътуването му до Страсбург и  гласува да предложи на Румен Радев да издаде указ за освобождаването му от поста главен прокурор с 16 гласа „ЗА”. До момента не е издаден президентски указ. Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че за него процедурата е необжалваема.

Румен Радев наложи вето върху част от Закона за съдебната власт

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи. В мотивите си Радев подчертава, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.

Президентът Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев

Това съобщиха от администрацията на държавния глава. “Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България”, гласи съобщението от президентството. Това означава, че Гешев вече не е главен прокурор. Указът стана факт три дни след като на 12 юни пленумът на ВСС гласува освобождаването на Гешев.

Борислав Сарафов е избран за изпълняващ длъжността главен прокурор

Това реши прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която се събра на извънредно заседание ден, след като президентът Радев подписа указа за освобождаването на Гешев. Сарафов бе избран с 8 гласа “За” и 1 глас “против”.

“Осъзнавам каква отговорност е това – и пред прокурорите и следователите, и пред обществото. Видя се, че прокуратурата може да бъде използвана политически и за личните интереси на бившия главен прокурор Иван Гешев”, заяви Сарафов веднага след гласуването.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...