Важното от седмицата

ВСС с 16 гласа „за” взе решение за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор

След като поднови прекъснатото в петък заседание, ВСС започна разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор. Не уважи искането на Иван Гешев за отлагане поради пътуването му до Страсбург и  гласува да предложи на Румен Радев да издаде указ за освобождаването му от поста главен прокурор с 16 гласа „ЗА”. До момента не е издаден президентски указ. Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че за него процедурата е необжалваема.

Румен Радев наложи вето върху част от Закона за съдебната власт

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи. В мотивите си Радев подчертава, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.

Президентът Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев

Това съобщиха от администрацията на държавния глава. “Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България”, гласи съобщението от президентството. Това означава, че Гешев вече не е главен прокурор. Указът стана факт три дни след като на 12 юни пленумът на ВСС гласува освобождаването на Гешев.

Борислав Сарафов е избран за изпълняващ длъжността главен прокурор

Това реши прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която се събра на извънредно заседание ден, след като президентът Радев подписа указа за освобождаването на Гешев. Сарафов бе избран с 8 гласа “За” и 1 глас “против”.

“Осъзнавам каква отговорност е това – и пред прокурорите и следователите, и пред обществото. Видя се, че прокуратурата може да бъде използвана политически и за личните интереси на бившия главен прокурор Иван Гешев”, заяви Сарафов веднага след гласуването.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...