Важното от изминалта седмица

Министър-председателят Николай Денков  призова за реакция относно партия Възраждане

 Мълчанието от страна на всички институции начело с прокуратурата по отношение на системните антидемократични действия на “Възраждане”, принуди  министър-председателят, заедно с двама министри, да призоват не само държавното обвинение, но и президента и политическите сили, да предприемат действия и да изразят позиция. Имунитетът не е индулгенция, каза Денков. А правосъдният министър Атанас Славов директно насочи вниманието към държавното обвинение: да се образуват проверки, да започнат разследвания.

До призива се стигна след поредица от акции на Костадин Костадинов и поддръжниците  му от изминалите седмици,  кулминацията бе миналия уикенд, когато във фейсбук пост, коментирайки неосъществения “метеж” на Пригожин в Русия, Костадинов заяви по адрес на “родната демократична общност” следното: ” една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството.”

Реакцията за пореден път беше  от “Демократична България” и “Продължаваме промяната” и в обществените среди близки до тях.

“В българския парламент вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност, без вярната и смела европейска позиция на медиите.” Изказването е на проф. Георги Фотев.

“За съжаление тази констатация изисква решения и действия както на институциите, така и на партиите.”, каза Денков.

Министерски съвет прие нов пакет от военна и военнотехническа помощ за Украйна

 Помощта е съпоставима като обем с тази отпусната от служебното правителство. “Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но са на 30-40 години”, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Правителството засилва охраната на военните заводи в България, след като избухна пожар и взривове в складове за боеприпаси в Карнобат, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Подозренията са, че е възможно служби свързани с Русия да стоят зад тези събития и те да са свързани със заявката, че България ще изпрати военна помощ на Украйна и ще участва в общия европейски пакт за доставката на снаряди.

Срещи на ПП-ДБ с ГЕРБ – СДС

След възникналото напрежение в края на миналата седмица породено от некоректното поведение на ГЕРБ, се размениха изявления между ПП–ДБ и ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов настояваше за подписване на коалиционно споразумение и иска под него да се подпишат лидерите на отделните партии и така договорката с ПП-ДБ да стане официална коалиция. ПП-ДБ  отхвърлиха този вариант и настояват да се направи “Механизъм за гарантиране на реформаторската програма”, който да се подпише от премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел от ГЕРБ и председателите двете парламентарни групи.

Генерал Атанас Атанасов каза : „Отнесохме се изключително отговорно и държавнически към ситуацията след изборите и направихме усилието, като втора политическа сила с 64 депутати, да поискаме властта, за да решим политическата криза. За съжаление обаче не получаваме необходимата подкрепа от ГЕРБ/СДС. Нещо повече – те ни саботират.”

 Правим всички усилия, за да стабилизираме управлението и то да свърши някакви полезни неща. Декларацията в петък беше в тази посока. “Не мисля, че сме близо до разпад на управлението”, това каза Божидар Божанов.
Премиерът Николай Денков обяви, че упорито и търпеливо работи за това да се стигне до ротация на премиерите в кабинета. Работата в Министерския съвет върви в доста конструктивен дух. Обсъждаме всичко спокойно и с аргументи. По-скоро въпросът е свързан с реализацията на законодателната програма в Народното събрание. Аз ще се включа в разговорите между парламентарните групи, заяви той.

Във вторник имаше среща между лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ завършила с решение, че комуникацията трябва да стане по-регулярна. Затова всяка седмица ще има среща във вторник, където лидерите на двете коалиции плюс премиерът и вицепремиерът ще обсъждаме и въпросите за Народното събрание, и други важни теми на деня.

В сряда, в парламента, се проведе среща между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС на тема промените в конституцията. След нея стана ясно, че ще бъде сформирана нова комисия по конституционни въпроси, в която Делян Пеевски няма да участва. Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обяви, че е внесъл сигнал във Върховна административна прокуратура „за беззаконията на кабинета Денков“. Той атакува решението на редовното правителство от 23 юни за внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала.

Актуалните събитията в Русия

В петък Евгений Пригожин, собственик на ЧВК Вагнер, обяви, че  военният министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов извършват геноцид срещу руския народ. В събота Пригожин обяви, че редовната руска армия е атакувала вагнеровци, като ударът е убил “огромен брой бойци”. Малко по-късно заяви, че той и 25 000 вагнеровци тръгват към Москва за да  се оправят с тези, които унищожават руските войници и ще се върнат на фронта. Справедливостта в армията щяла бъде възстановена, а след нея и справедливостта в Русия. Силите на Вагнер безпрепятствено взеха Ростов на Дон и свалиха хеликоптери и самолет на руската редовна армия. Според Пригожин, Шойгу е избягал от града.  Владимир Путин направи обръщение към нацията, той обяви случващото се за “престъпна авантюра”. Путин предупреди с “неизбежно наказание” тези, които разделят руското общество. И казва, че в столицата Москва и няколко други региона вече е въведен режим за борба с тероризма.  В конфликта между силите на Евгений Пригожин и руските власти се включиха и тези на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Придвижването на бунтуващите се стигна до Липецка област. След което спряха. По руска информация Пригожин  е приел предложението на президента на Беларус Александър Лукашенко и е наредил на войските си да се оттеглят, за да се избегнат кръвопролития, след като те вече се бяха приближили на около 200 километра от Москва. Според споразумението, силите на Вагнер се дислоцират в Беларус и няма да участват повече във войната в Украйна. Обявено беше, че няма да има наказателно преследване срещу Пригожин и участвалите в бунта военни. Една от причините за бунта била, че от 1 юли Вагнер трябвало да бъде разпусната, както и други частни военни формирования.

Метежът на Пригожин показа нагледно несъстоятелността на мита за силната руска държава и нейната военна мощ и организация. Властта на Владимир Путин се оказа колос на глинени крака. Тепърва ще виждаме последствията и реакциите , включително вътре в Руската федерация.

Настъплението на ВСУ продължава.

Прокурорската колегия във ВСС остави Ясен Тодоров като  зам.-директор на националното следствие

След дълго умуване днес Прокурорската колегия остави без разглеждане предложението на шефа (тогава) на Ясен Тодоров – Борислав Сарафов, той да бъде освободен като зам.-директор на националното следствие.  Прокурорската колегия даде знак, че може да лиши бившия главен прокурор Иван Гешев от 20-те заплати, които се дължат на магистратите при напускане на система. В случая с Гешев става дума за близо 280 000 лева, защото месечната му брутна заплата с добавките за стаж трябва да е около 14 000 лв.  Прокурорската колегия никога не е обсъждала и приемала за сведение оставка от Иван Гешев по думите на  членът на ВСС Огнян Дамянов. Той намекна, че ВСС смята Гешев вече за уволнен дисциплинарно, което означава, че няма нужда да бъде уволняван отново и няма да си получи обезщетението.  Молбата на Гешев за оставка от съдебната система ще бъде включена в дневния ред на комисията по атестирането към Прокурорската колегия през следващата седмица.  Невероятният устрем по делото “Барселонагейт”, странно възникнал в прокуратурата след 15 май, продължава. Сега – с вътрешна проверка защо наблюдаващият прокурор е карал служители да работят извънреден труд. Атанас Славов каза, че на следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор. Днешното решение на Конституционния съд да разгледа по същество питането на Иван Гешев относно промените, с които беше приет механизъм за разследване и беше променено мнозинството за освобождаването на главния прокурор, е процесуална пречка за продължаване на процедурата.  

Европейската комисия одобри Илияна Иванова за еврокомисар

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер. И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към работата на комисар, каза в изявление  Фон дер Лайен по повод вчерашната й среща с Иванова и Лорер. Те също имат подходящ опит за тази длъжност. След тези интервюта Фон дер Лайен предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент назначаването на Илиана Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. На последното си заседание в Страсбург преди лятната ваканция Европейският парламент ще гласува в началото на юли нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. Това реши парламентарната комисия по петициите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...