Важното от изминалата седмица

Демократи за силна България на свой Изпълнителен съвет, проведен на 21 май, прие следното решение:

Националното ръководство на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения от ПП–ДБ кандидат за министър-председател, акад. Николай Денков. Считаме, че няма промяна в политическия анализ, довел до подкрепата ни за него и постигнатата управленска формула.

Декларираме, че ще положим всички възможни усилия, за да бъде излъчен редовен кабинет, който да овладее изострената политическа криза и проведе необходимите реформи Демократи за силна България взема политическите си решения с оглед националния интерес и не се поддава на политически интриги и шантаж, координирани от силите, които целят отклоняване  от евро-атлантическия път на България и връщането и в прокремълската сфера на влияние.

На 26 май парламентът прие промените в Наказателно-процесуалния кодекс

(и ЗСВ), които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, а също – изменения в броя гласове, които са нужни за „импийчмънт“ на главния прокурор. Румен Радев забави указа за обнародването му с няколко дни.

Войната в прокуратурата продължава.

ВСС не спра процедурата по отстраняването на Гешев, поискано от шестима прокурори, въпреки искането на главния прокурор за произнасяне от КС. ВСС реши да изслуша  зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, заместника му Ясен Тодоров, както и всички дежурни следователи на 1 май, присъствали на мястото след  взрива  и тогава да  се произнесе. В същото време прокуратурата възобнови и делата срещу Бейзат Яхя, обяви за издирване  бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото за принуда и заплашване, привика Асен Василев и Кирил Петков за разпит относно „заплахите” срещу Радостин Василев, който се сдоби с охрана предложена му от ДАНС. Показания по делото „Барселонагейт“ дадоха Валентин Златев и Ивайла Бакалова, а бившата съпруга на Петър Петров заяви, че авторът на заплахите срещу Гешев е Петър Петров. Развръзката предстои…

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...