Важното от изминалата седмица

Демократи за силна България на свой Изпълнителен съвет, проведен на 21 май, прие следното решение:

Националното ръководство на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения от ПП–ДБ кандидат за министър-председател, акад. Николай Денков. Считаме, че няма промяна в политическия анализ, довел до подкрепата ни за него и постигнатата управленска формула.

Декларираме, че ще положим всички възможни усилия, за да бъде излъчен редовен кабинет, който да овладее изострената политическа криза и проведе необходимите реформи Демократи за силна България взема политическите си решения с оглед националния интерес и не се поддава на политически интриги и шантаж, координирани от силите, които целят отклоняване  от евро-атлантическия път на България и връщането и в прокремълската сфера на влияние.

На 26 май парламентът прие промените в Наказателно-процесуалния кодекс

(и ЗСВ), които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, а също – изменения в броя гласове, които са нужни за „импийчмънт“ на главния прокурор. Румен Радев забави указа за обнародването му с няколко дни.

Войната в прокуратурата продължава.

ВСС не спра процедурата по отстраняването на Гешев, поискано от шестима прокурори, въпреки искането на главния прокурор за произнасяне от КС. ВСС реши да изслуша  зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, заместника му Ясен Тодоров, както и всички дежурни следователи на 1 май, присъствали на мястото след  взрива  и тогава да  се произнесе. В същото време прокуратурата възобнови и делата срещу Бейзат Яхя, обяви за издирване  бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото за принуда и заплашване, привика Асен Василев и Кирил Петков за разпит относно „заплахите” срещу Радостин Василев, който се сдоби с охрана предложена му от ДАНС. Показания по делото „Барселонагейт“ дадоха Валентин Златев и Ивайла Бакалова, а бившата съпруга на Петър Петров заяви, че авторът на заплахите срещу Гешев е Петър Петров. Развръзката предстои…

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...