Важното от изминалата седмица:

Премиерът акад. Денков от Страсбург: Няма “План Б”, кабинетът работи усилено за присъединяването на България към Шенген през декември

За мен няма “План Б”. Целият кабинет – аз, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и останалите министри полагаме всички усилия, за да може България да се присъедини към Шенгенското пространство през декември т.г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на съвместно изявление с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

“Ще продължим да работим упорито, защото приемането ни в Шенген е важно за България като държава, то е част от пълното ни развитие като модерна страна с високотехнологична икономика, с добре развити институции, с върховенство на закона. Също така, искаме да сме част от развитието на Европа. Нашите аргументите не са само в полза на България, но и в полза на целия Европейски съюз”, подчерта министър-председателят.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също подчерта, че мястото на страната ни е в Шенгенското пространство и изрази разочарованието на Европейския парламент от миналогодишното решение за забавяне на присъединяването на България и Румъния.

“Заставаме на ваша страна. Няма основателна причина България да не бъде приета в Шенген, след като изпълнява условията от 11 години“, заяви председателят на Европейския парламент. И изрази надежда Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да направи всичко възможно, за да бъде постигнато единодушие тази зима.

Председателят на Европейския парламент отбеляза още, че се насърчават усилията на правителството ни да изпълни всички условия за приемането на еврото. „Присъединяването към еврозоната е най-доброто решение за вашата страна, бизнесите ви, вашите индустрии и всички българи от гледна точка на финансова стабилност и възможности“, заяви Роберта Мецола.

Премиерът акад. Денков благодари за непрекъснатата и силна подкрепа за приемането на страната ни в Шенгенското пространство, присъединяването ѝ към еврозоната и участието ѝ в европейските структури.

Източник: www.gov.bg

Васил Терзиев проведе среща с кметовете на столичните райони

По инициатива на кмета на София Васил Терзиев се проведе среща с кметовете на всички райони на територията на Столична община, на която бяха обсъдени приоритетите на работа, както и структурата на районните администрации, организирането на БКС-звена, работа със Столичен инспекторат.

„Районните кметове сте най-близо до хората и знаете проблемите на гражданите и можете да предложите решения. Затова искам да ви уверя, че в мое лице ще имате пълна подкрепа за по-бързото развитие на поставените от вас въпроси“ – заяви кметът Терзиев.

“Важно е да осигурим децентрализация на работата, за да могат районните кметове, които са най-близо до гражданите, да имат правомощията и финансирането, нужни, за да решават конкретни проблеми.

Ще заложим повече средства за ключовите проекти на районите в бюджет 2024г. и очакваме предложенията от районните кметове с готови проекти, за да бъде защитено тяхното финансиране и да осигурим повече инвестиции в кварталите, с равно третиране на всички райони” – посочи също кметът на София.

Необходимо е районите да изготвят регулярни отчети, което ще гарантира прозрачност на дейността на администрацията. Васил Терзиев заяви, че ще се провеждат регулярни оперативни срещи с районните кметове.

Източник: www.sofia.bg

Асен Василев за парите за общините: Няма да има наши и ваши общини

Министърът на финансите увери, че няма да има разделение на „наши и ваши общини“ – при разпределението на средствата от фонда за инвестиции.

По настояване на БСП  Асен Василев ще отговаря в парламента какво налага изготвянето на списък с проекти в кратки срокове. За 24 часа само 4 от общо 265 общини не са представили проекти, каза Василев.

„Трябва да ви поздравя, оказа се че за 24 часа получихме над 800 проекта. Причината да влезем толкова скоростно в този процес е желанието на парламента да одобри списък от проекти, а не просто да одобри параметри на програмата“, заяви министърът на финансите. 

Все пак някои от кметовете признаха, че са били изненадани от кратките срокове. Въпреки това са изпратили проекти.

На 24 ноември правителството се събира на извънредно заседание, за да одобри финансовия план на Асен Василев. Списъкът с общински проекти  може да бъде допълван между първо и второ четене на бюджета, уточни финансовият министър.

Източник: www.btvnovinite.bg

Министър Хинков: Детската болница ще се финансира с държавни пари и заем от Европейската банка

Започнал съм устойчиво да работя за Детската болница. Абсолютно съм мотивиран да раздвижа този проект и да го доведа до първа копка. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Той припомни, че има отреден терен в квартал “Горна Баня“, където трябва да се разрушат съществуващи сгради и за целта има спечелена обществена поръчка.

“Следващата стъпка ще бъде конкурс за архитектурен проект и изграждането на самата болница“, каза той.

Той подчерта, че Европейската инвестиционна банка  ще направи техническо задание за този проект. “Банката се ангажира с това да помогне тази болница да тръгне. Вероятно със заем, тъй като ние още не знаем колко ще ни струва тази болница. Дружеството, което трябва да изпълнява болницата е с капитал малко по-малко от 100 млн. лева и тези пари няма да стигнат за целия проект, който се предвижда“, обясни Хинков.

“Трябва до края на годината да започне разрушаването на сградите. Паралелно с това да се направи и заданието към банката да ни направи остойностяване. Тя ще бъде държавна болница. Това е национален проект ще се финансира с държавни средства и вероятно ще се стигне до заем от Европейската банка“, допълни Хинков.

Хинков обаче заяви, че не е е запознат с идеята за реализиране на публично-частно партньорство между държавата и фондация “Даная”, която е била представена от неправителствената организация при премиера Николай Денков.

Източник: www.mediapool.bg

Само за седмица: Двоен ръст на магазините в кампанията „Достъпно за вас”

Само за седмица – почти двоен ръст на търговските обекти, които се включиха в кампанията „Достъпно за вас”. След като стартира в 200 магазина, тя вече обхваща над 350. За тази една седмица към нея се включиха и обекти в Сливен, Бургас и Варна. Според данни на ресорното министерство средният спад на цените на основни продукти от малката търговска кошница е около 10%.

„Ако следваме темпа, който имаме и към момента, би трябвало да влязат и доста други продукти. Има интерес към стоки, които са извън целевата група. Интересни бяха проявленията на цените на захарта и олиото, където имаше и над 15%”, каза председателят на Държавната комисия по стоковите пазари и тържищата Владимир Иванов.

„Кампанията е планирана за осем месеца, но ако върви и дава желания резултат и търговските практики се подобряват и взаимодействието между търсене и предлагане е по-добро, може да продължи и да остане за постоянно”, добави той.

Източник: www.nova.bg

Огромен скок на преките инвестиции в България, страната ни е в топ 5 в ЕС по ръст на икономиката през третото тримесечие

Само за периода януари – септември 2023 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са достигнали над 3,1 млрд. евро, според предварителните данни на БНБ. Увеличението е с над 1 млрд. евро или близо 50% повече, спрямо същия период на миналата година.

Това е най-високият ръст на ПЧИ за последните 15 години, сравнено дори с годишните данни от този период, обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща с представители на водещи български, британски и международни компании в България.

Той подчерта, че България е в топ 5 в ЕС по ръст на икономиката през третото тримесечие.

„Въпреки рецесията, която се наблюдава в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%“, заяви още Богданов. По думите му през третото тримесечие у нас има ръст на брутния вътрешен продукт от 1,7%, според експресните данни на НСИ.

„Източна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и България ще е в основата на бъдещото развитие на региона. Стартирахме като аутсорсинг дестинация, а вече се превръщаме в хъб за иновации и производства и технологии с висока добавена стойност“, допълни министърът.

„Вярвам, че България и регионалните й съседи ще имат все по-голяма роля за развитието на Европа“, заяви той.

По негови думи у нас вече имаме технологични компании, които са световно признати в сфери като логистиката, ИКТ и космическата индустрия.

„Страната ни е добро място за инвестиции и може да се превърне център за развойна дейност и транспортен и логистичен хъб в региона“, посочи Богданов.

Той обяви, че се разработва и инвестиционен портал, който ще дигитализира процеса по административно обслужване на инвеститори и ще обедини в едно всички държавни структури.

Източник: www.vesti.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...