Важното от изминалата седмица

Иво Божков с рекордни 5 708 преференции, но не стана съветник в София

С рекорден брой от 5 708 отчетени преференции Иво Божков от ПП-ДБ няма да бъде отново общински съветник в София. 

Това е вторият най-голям индивидуален резултат за цяла България след този на водача на нашата листа Борис Бонев. 5 708 надвишава общинската избирателна квота, тоест нужните гласове, за да бъде избран един съветник в София. Те са 5 352 гласа.  За съжаление, този резултат не е достатъчен, за да бъда отново ваш представител в СОС, написа Божков във фейсбук. 

Той обяснява каква е причината за този парадокс. 

До март 2019 година, за да може преференциите да пренареждат листа, беше нужно броят им да надвишава общинската избирателна квота. За ДПС и ГЕРБ, това разбира се е неприемливо, защото дава по-справедлива възможност кандидати с широка обществена подкрепа да хакват партийните листи. Съответно по предложение на ДПС, подкрепено от ГЕРБ изборния кодекс е сменен с условието кандидатът да събере 7% от гласувалите за партийна листа. Тъй като за листата на Обединени за София гласуваха 112 087 души, нашите 5 708 гласа са под нужните 7% (или 7 847 гласа), уточнява Божков. 

Искам ясно да кажа, че неизбираемото 30-то място е главно по моя вина. Като гражданска квота на една от партиите в коалицията, е очаквано партийните кандидати, зад които стоят активни партийни членове, да са пред мен. Моя е грешката, че неглижирах тази страна на политическата игра. Ходатайстването ми е чуждо и няма да спра да вярвам, че хората трябва се оценяват по техните заслуги и достойнства, а не партийната им принадлежност, пише още Божков. 

Източник: www.offnews.bg

Седем формации ще имат съветници в новия Столичен общински съвет. ПП-ДБ („Спаси София”) ще има 23-ма

Седем формации ще имат съветници в новия Столичен общински съвет. ПП-ДБ („Спаси София”) ще има 23-ма, ГЕРБ-СДС – 14, „БСП за България” – 9, „Възраждане” – 8, Местна коалиция КОД – 3, ИТН – 3, ВМРО – 1. 

В сравнение с досегашния СОС ГЕРБ губи 13 съветника. 

Имената на избраните за общински съветници от ПП-ДБ са: 

Андрей Зографски, Благовест Георгиев, Благовеста Керанова, Бойко Димитров, Бонка Василева, Борис Бонев, Веселин Калановски, Гергин Борисов, Грети Стефанова, Димитър Шалъфов, Димитър Димитров, Димитър Петров, Драгомир Драгомиров, Емилия Ангелова, Марта Георгиева, Пламена Терзирадева- Велкова, Росица Николова, Саад Таммам Алуани, Симеон Ставрев, Стефан Спасов, Христо Копаранов, Цветелина Симеонова- Заркин и Цветомир Петров.

Как “120 за Васил Терзиев” станаха 120 гласа за Антон Хекимян?

Секция във Френската гимназия прехвърли със замах гласове от кандидата на ПП-ДБ-СС към този на ГЕРБ.

Възможно ли е първият в кметската надпревара в София да получи нула гласа в секция в центъра на София? Разбира се – макар и математически да е малко вероятно…

Точно това обаче показва протокол от секция 224601013 в столичната Френска езикова гимназия “Антоан Дьо Сент-Екзюпери”.

Според документа, кандидатът на ПП-ДБ-СС Васил Терзиев, който спечели на първи тур с 31,8% от гласовете, не е получил нито един вот от избирателите в секцията в район “Средец”.

За втората кандидатка – Ваня Григорова (БСП) – са гласували 57 души, а за третия – Антон Хекимян (ГЕРБ) – 120.

Записът на броенето обаче – който в този случай е наличен, за разлика от 1/3 от секциите в страната – сочи друго. 120-те гласа, както ясно заявява една от членовете на секционната комисия, са за Васил Терзиев. 

Това се чува на втория час и 11-ата минути от записа. Изрязахме и подобрихме малко звука от тази част на продължилото почти 3 часа броене.

“Осем пет  – 120”, отбелязва членката на СИК, която брои гласовете, визирайки 85 – номера на бюлетината на местната коалиция на ПП-ДБ и “Спаси София”.

“Трайчо ли е?”, пита записващата резултатите друга членка на комисията (вероятно има предвид Трайчо Трайков, който спечели още на първи тур кметското място в р-н Средец).

И после сама се поправя:

“Ааа, неее… Васил… Терзиев, нали за общината”.

Кога точно става попълването в грешната колонка на протокола не е ясно – аудиото в целия запис е с лошо качество и често прекъсвано от шумни звуци.

От друга страна Светослав Витков – “съсед” на Антон Хекимян в протокола, получава забележителните 30 гласа, които в случая го правят четвърта сила. Поне в този документ. Витков е например с повече гласове от кандидата на “Възраждане” и не става ясно дали при грешката бройката на Хекимян не е преляла към него.

Не се разбира и чие дело е манипулацията – но се забелязва, че най-възрастният от СИК се разпорежда активно по време на броенето и дава указания на дамата, която попълва протокола. 

Източник: www.klubZ.bg

Акад. Денков: Правителството ще направи всичко необходимо, за да осигури честно провеждане на изборите

На прага на втория тур на местните избори, една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур.

Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в Министерството на вътрешните работи по време на предизборната кампания, в деня на вота и в дните след това. Повече от половината от всички сигнали  – 1115, са за купуване на гласове. За това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече се разследват.

Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя. Подсигурено е засилено физическо присъствие на Жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове.

Вече е факт и още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати, а именно – удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок. Докладът с удостоверяването вече е изпратен в Централната избирателна комисия. Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур.

Заявявам най-отговорно, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населеното място, е решен от жителите му, а не от изборни манипулации.

Източник: www.gov.bg

В кои областни градове ПП-ДБ ще бъде на балотаж?

Кметовете на 19 областни града ще бъдат избрани на балотаж в неделя, 5 ноември.

В 7 областни града на балотаж са кандидати на “Продължаваме примяната – Демократична България”. Ето кои са те:

СОФИЯ – Васил Терзиев от ПП-ДБ (Спаси София) с НОМЕР 85 срещу Ваня Григорова, подкрепена от БСП и “Левицата”

ПЛОВДИВ – Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с номер 66 срещу Костадин Димитров – ГЕРБ

ВАРНА – Благомир Коцев от ПП-ДБ с номер 66 срещу досегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ

БЛАГОЕВГРАД – Методи Байкушев от ПП-ДБ с номер 66 срещу Илко Стоянов, независим кандидат

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – Йордан Терзийски от ПП-ДБ с номер 66 срещу Даниел Панов от ГЕРБ

ПАЗАРДЖИК – Петър Куленски от ПП-ДБ с номер 66 срещу Тодор Попов от “Новото време”

РАЗГРАД – Мирослав Грънчаров от ПП-ДБ с номер 66 срещу Добрин Добрев, независим кандидат.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...