Важното от изминалата седмица

Министър Тагарев открива първото летище за медицинска помощ по въздуха

Министърът на отбраната Тодор Тагарев открива първото хеликоптерно летище за спешна медицинска помощ по въздуха във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ Долна Митрополия.

Летището ще се ползва за обучение на курсанти за нуждите на Военновъздушните сили, Военноморските сили и МВР. То ще служи за оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха.

Текат процеси на изграждане и на площадки около болници, така че да се реагира бързо в спешните случаи.

Кабинетът „Денков” се отказа от идеята да има хеликоптери под наем за въздушно спасяване. Първият хеликоптер от закупените от „Леонардо” в Италия се очаква в края на декември, а ще може да се дават дежурства в средата на януари по план.

„Те са пилоти, вече могат да летят на хеликоптери, но са командировани в Италия, за да получат подготовката”, заяви Тодор Тагарев.

„Съгласно договора, първият вертолет трябва да бъде готов за техническо приемане до 15 декември тази година. След като бъде приет технически, след като бъде оформена документацията, премине плащането на хеликоптера, до 20 дни трябва да бъде пребазиран в България, за да премине официалното окончателно приемане тук”, заяви”, заяви Димчо Добрев, изпълнителен директор на „България Хелимед Сървисис”.

Източник: www.nova.bg

Парламентът прие на второ четене законопроекта за противодействие на корупцията

В тримесечен срок от влизането на този закон в сила Народното събрание избира членовете на новата Комисия за противодействие на корупцията. Съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се преименува на Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, приеха депутатите. 

До избирането на състав на Комисията за противодействие на корупцията, заварените при влизането в сила на закона членове на КПКОНПИ изпълняват функциите на членове на съответните комисии, като след избора на нови членове продължават мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Новият закон за противодействие на корупцията влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ с изключение на направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които влизат в сила от 1 март 2024 година.

Директорът на специализираната дирекцията „Противодействие на корупцията“ в антикорупционния орган може да прави искане за използване на специални разузнавателни средства при условията и по реда, определени със Закона за специалните разузнавателни средства, записаха депутатите. 

Първоначално се предвиждаше Комисията за противодействие на корупцията сама да прилага специални разузнавателни средства (СРС) и да има служители под прикритие, но в пленарната зала депутатите приеха тези текстове да отпаднат. Предложението за това направи Стою Стоев („Продължаваме промяната – Демократична България“). Той обясни, че една от основните дискусии в правната комисия е била свързана с това специално звено за прилагане на СРС и накрая са постигнали съгласие то да отпадне. 

Служителите на Комисията ще могат да извършват наблюдение, да проникват и изследват помещения и транспортни средства, да вземат образци за сравнително изследване. Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва и чрез белязване на обекти и предмети, оперативно разпознаване, оперативен експеримент, доверителна сделка, контролирана доставка и лично издирване, решиха депутатите. 

Източник: www.dariknews.bg

Кабинетът и туристическият бранш стартират диалог за допълнително изсветляване на бизнеса

Правителството и туристическият сектор стартират активен диалог за допълнително изсветляване на бизнеса. Министерството на туризма съвместно с представители на  бранша и Министерството на финансите ще изработят конкретни мерки, които да гарантират, че добросъвестните хотелиери и ресторантьори, които градят имиджа на България като туристическа дестинация, няма да страдат от нелоялна конкуренция поради порочни практики. След като се оформят предложенията, ще бъдат обсъдени и при постигнато съгласие ще се изготви споразумение между правителството и сектора.

Това беше договорено на днешната среща на министър-председателя акад. Николай Денков с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес. В разговора участваха също министърът на туризма Зарица Динкова и министърът на финансите Асен Василев. В хода на срещата от бранша споделиха редица проблеми, трупани с години, които им пречат да работят спокойно. „Най-големият потенциал за подобряване е там, където са най-големите проблеми. Ако предложите решения, които са смислени, ще ги обсъдим и ще ги реализираме“, заяви премиерът акад. Денков. Министър-председателят подчерта, че ефективни действия могат да бъдат реализирани много по-успешно с подкрепата на бранша.

Източник: www.gov.bg

Акад. Николай Денков: Всички печелят от подписания меморандум между правителството и земеделските производители

Всички печелят от подписания меморандум между правителството и земеделските производители, който влиза в сила от днес. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет  след подписването на документа с инициативния комитет, организирал общонационален протест.

Обединихме се с хората, които участваха на срещата, че именно по този начин можем да продължим напред, заяви премиерът и подчерта, че натрупаните в сектора проблеми ще бъдат решавани съвместно.

От името на инициативния комитет председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов благодари на министър-председателя акад. Николай Денков, на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и на министъра на финансите Асен Василев за проведения интензивен диалог в продължение на два дни и постигнатия резултат.

Подписаният меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест включва следните споразумения:

Забрана за внос на слънчоглед от Украйна до края на ноември, след което се въвежда лицензионен режим, който отчита необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и Европейската комисия (ЕК);

„Всичко, което включихме в меморандума, освен че съответства на голяма част от очакванията и исканията на протестиращите, съответства на 100% на приоритетите и основните задачи на нашето правителство“, коментира премиерът Денков. Той подчерта, че всички средства, които бяха отпуснати, са средства, които се полагат на земеделците. „Търсихме как да могат да ги получат по-рано, в пълен размер. Няма никакво отстъпление, има само ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата, за да могат те да работят по-спокойно“, допълни министър-председателят. Той уточни, че подписаният днес документ съответства на споразумението между Украйна и ЕК. „Това, което направихме, е една малка крачка, но в правилната посока. Оттук нататък сме в етапа, в който работим заедно“, каза акад. Денков.

Представителите на инициативния комитет определиха меморандума като много важен документ между земеделската общност в България и правителството и посочиха, че е постигнат рационален баланс при преговорите.

Оттук нататък правителството в такива случаи ще подписва документи и всеки ще може да следи дали ги изпълняваме, съобщи акад. Денков.

Източник: www.gov.bg

Лаборатория във ВМА ще обработва пробите на пияни и дрогирани шофьори на 3 смени, 24 часа в денонощието

Към момента има около 900 проби, които са трупани във времето, заяви премиерът Николай Денков.

Една от темите, по които казах, че ще работим много сериозно, е войната по пътищата и дрогираните пияните шофьори. Един от проблемите е бавното излизане на експертизите, свързани с употребата на наркотици, както и техническите експертизи. Затова, използвайки и общата химическа култура, която имам, започнахме разговори с колеги, с които да потърсим бързо решение за забавените проби, които понякога могат да се използват в разследванията едва след 6-9 месеца“. Това обяви на брифинг във ВМА премиерът Николай Денков.

„Може да се промени организацията – изисква известна инвестиция, която вече сме договорели. Бърза крачка може да се направи именно във ВМА по две причини – това е една изключително добре подредена структура, която много бързо може да се реорганизира, и защото тук е един от най-добрите специалисти в Европа – проф. Атанасов. През последните години тук в лабораторията са инвестирани над 2 млн. лева – средства на лечебното заведение, които позволяват бързо да бъде надградено това, което вече има, и да започне бързо обработване на пробите. Имаме около 900 проби, които са натрупани във времето. Ще се работи на три смени 24 часа в денонощието – за да може успоредно да вървят и натрупаните проби, и новите“, посочи министър-председателят.

В брифинга се включи и ген. Мутафчийски посочи, че е необходимо време, за да бъдат обучени хората, които ще работят в лабораторията с високотехнологична лаборатория. Това ще бъдат високвалифицирани кадри.

Източник: www.btvnovinite.bg

България експулсира предстоятеля на Руската църква в София заради шпионаж

България експулсира предстоятеля на Руската църква в София заради шпионаж. Руски свещеници ще трябва също да напуснат страната. Преди дни от интервю на Атанас Атанасов стана ясно, че архимандрит Васиан Змеев, заедно с трима руски дипломати, са били изгонени от властите в Северна Македония заради данни, че са руски шпиони. 

Освен архимандрит Васиан България ще трябва да напуснат още двама служители на църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, които са от Беларус. От ДАНС заявиха в съобщение до медиите, че със заповед на председателя са им наложени принудителни административни мерки „експулсиране”, „отнемане правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за период от пет години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на България. Установени са данни, че посочените лица са оказвали въздействие върху обществено-политическите процеси у нас в полза на руските геополитически интереси.

От посолството на Русия изразиха възмущение от взетото решение и виждат опит да се скъсат отношенията между Руската и Българската православни църкви.

Източник: www.bnt.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...