Важното от изминалата седмица

Димитър Радев беше преизбран за управител на БНБ

На извънредно заседание на Народното събрание досегашния говерньор на БНБ Димитър Радев бе преизбран за нов шест годишен мандат. Така той остава начело на ключовата институция, която регулира банковия сектор с над 160 млрд. лв. активи и ще има изключително важна роля и при прехода от лева към еврото.

След избирането му, Радев обяви, че ще предложи депутатите Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС за подуправители на банката.

„Тяхното номиниране е  резултат на процес, чиято цел е било да се постигне пресечна точка между експертния и политическия подход“, каза Димитър Радев. Той уточни, че не политическите сили, а той е предложил имената на Гюров и Чобанов.

По закон Гюров и Чобанов също трябва да минат през изслушване в бюджетна комисия и след това номинациите им да бъдат гласувани от Народното събрание.

МРРБ прекрати обществени поръчки на стойност около 4 млрд.лв.

Обявените от Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на служебното правителство с министър-председател Гълъб Донев обществени поръчки за около 4 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка на пътищата у нас през следващите 4 г. са прекратени.

По разпореждане на министъра бе извършен одит на тръжните процедури. Проверката установи, че и по 8-те обявени обществени поръчки за възлагане на нови договори за текущ ремонт и поддръжка са налице ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства.

В момента в спешен порядък се подготвят нови правила, по които ще  се възложат нови обществени поръчки, така че да няма забавяне на дейностите. Целта е тръжните процедури да се проведат по прозрачни критерии, в ситуация на реална конкуренция и в защита на обществения интерес.

Министерски съвет назначи още четирима областни управителя

Правителството назначи нови управители на областите Благоевград, Видин, Враца и Монтана. Това са Мария Димова за област Благоевград, Иво Атанасов за област Видин, Надя Донкинска за област Враца и Ивайло Антонов за област Монтана.

Миналата седмица кабинетът назначи първите шест областни управителя на областите София-град, Пловдив, Ловеч, Плевен, Добрич и Силистра. Това бяха Вера Тодева за София-град, Илия Зюмбюлев за Пловдив, Виктор Стойчев за Ловеч, Виолета Йеремиева за Плевен, Йорданка Костадинова за Добрич и Минчо Йорданов за Силистра.

По думите на премиера акад. Денков личностите се избират с консенсус между двете парламентарни групи, които подкрепят правителството.

Депутатите разглеждат на второ четене промени в Бюджет 2023 г.

Тази седмица в Парламента се проведоха разговори между синдикати и парламентарни групи относно приемането на второ четене на бюджета за 2023 г. В четвъртък Комисията по бюджет и финанси разгледа внесените промени.

15% ръст на заплатите в НОИ, 10% – в МВР, по-високи възнаграждения в БАН и още много допълнителни разходи за образование, здравеопазване и култура – така могат да бъдат обобщени предложенията, направени от депутати между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет на настоящата година.

Предложенията от ПП-ДБ са сравнително малко – Божидар Божанов има самостоятелно предложение, свързано с промени в Закона за електронното управление. Кирил Петков и група пък искат промени в Закона за пътищата, според които тол таксите своевременно ще се отчитат и пред НАП. 

Бюджетът трябва да бъде приет до края на юли.

Конституционният съд образува дело за референдума на „Възраждане“

Конституционният съд образува дело по искане на народни представители за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за отказ от произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова.

Миналата седмица парламентът отхвърли предложението от „Възраждане“ национално допитване, като 98 народни представителя гласуваха „Против“, 68 „За“ и 46 „Въздържам се“.

Прокуратура, ВСС,  Иван Гешев

„В повечето държави министърът има решаваща роля в процеса по номинация на главен прокурор, за да носи политическата отговорност. В коалицията се обединяваме около вариант, в който и Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, и министърът да имат право да номинират главен прокурор. Нямам кандидат за този пост.” Това заяви правосъдният министър Атанас Славов.

Прокурорът по “Барселонагейт” – С.Х. от Софийска градска прокуратура, е допуснал тежки дисциплинарни нарушения в работата си по делото. Това установи проверката на Върховната касационна прокуратура (ВКП) по неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления на лица с имунитет.


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи Ясен Тодоров като заместник-директор на националното следствие. Той остава редови следовател в НСлС.

Прокурорската колегия на ВСС отложи решението си да назначи Даниела Талева за разследващ главния прокурор. Тя бе избрана чрез специален софтуер преди около две седмици. Тази точка трябваше да бъде гласувана миналата седмица, но отложена с мотив, че не всички членове на колегията са на работа. 

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на министъра на правосъдието Атанас Славов срещу решението на Прокурорската колегия на ВСС от 16 юни.

Депутатите от правната комисия в Народното събрание приеха окончателно промени в Закона за съдебната власт, свързани с разследването на главния прокурор. С промените се създава списък от съдии, изразили желание да бъдат прокурори, които да разследват главния прокурор. Отстраненият от Висшия съдебен съвет главен прокурор Иван Гешев с изненада установил, че “освен дежурното присъствие на НСО къщата на Бойко Борисов се охранява и от жандармерия”. И това според него може да се обясни с притеснението на лидера на ГЕРБ и бивш премиер от народната любов. Той  напомни за атентата срещу себе си също.

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов предлага съдия от Върховния касационен съд (ВКС) да му стане заместник и да поеме ръководството на Върховната административна прокуратура, това е дългогодишният наказателен съдия Елена Каракашева.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 39-годишен мъж за закана с убийство, отправена към министър Тодор Тагарев. Мъжът беше арестуван за 72 часа.

Войната в Украйна

Зърненият коридор, който позволи подновяване на износа на украинско зърно през Черно море през последната година, ще изтече в полунощ в понеделник.  Русия не се съгласи да удължи споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция за борба с глобалната продоволствена криза. ООН съобщи, че досега сделката е доставяла зърно в 45 страни на три континента – 46% в Азия, 40% в Западна Европа, 12% в Африка и 1% в Източна Европа.

За втори път  в рамките на година бе взривен Кримският мост, свързващ полуострова с руския Краснодарски край. По предварителни данни част от моста в Керченския проток се е срутила около 04:00 ч.

Във връзка с прекратяването на зърнената сделка от полунощ Русия ще смята всички плавателни съдове, които влизат в украинските пристанища на Черно море, за превозвачи на товари с военно предназначение, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и БТА.

ЦРУ е знаело предварително за подготовката на въоръжен бунт от основателя на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин. Това заяви в четвъртък директорът на ЦРУ Уилям Бърнс на форум по сигурността, организиран от института Аспен.

Руската прокуратура иска 20 години затвор за опозиционера Алексей Навални в колония с максимално строг режим. Това стана ясно от публикация на профила на активиста в “Туитър”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...