Важното от изминалата седмица

Посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в България

„Посещението на украинския президент у нас ще има много важни последици за страната ни като равноправен член на НАТО. Надявам се Зеленски утре да е тук, независимо от изтичането на информация”, заяви в сряда Атанас Атанасов.

В четвъртък Володимир Зеленски вече бе в  София. “Ще проведа важни разговори с министър-председателя Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, с представители на правителството, парламентаристи, политици и журналисти. Подкрепа в областта на отбраната, евроатлантическата интеграция, срещата на върха на НАТО, гаранциите за сигурност и прилагането на формулата за мир”, написа Зеленски в “Туитър”, след като кацна на българска земя.

Зеленски разговаря с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, а след срещата бяха подписани меморандуми за подкрепа на евроатлантическия път на Украйна и в сферата на енергетиката. В двустранната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ цялост, и по пътя ѝ към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това.

България и Украйна ще засилят сътрудничеството помежду си и в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. Основната цел на меморандума за разбирателство между енергийните министерства на двете страни, одобрен от Министерския съвет на заседанието му в сряда, е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Зеленски посочи, че отношението към Русия не е нееднозначно в различни държави.

“Хората често пъти им е трудно да признават реалността на злото. Когато няколко хиляди километра разделят няколко страни от руската артилерия, или когато хората не могат да усетят какво значи безсънни нощи и дни безпокойство заради непрестанните сирени от руския терор с ракети и дронове, тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия. И толкова е по-ценно разбирането, което получаваш от страни и хора, които не отхвърлят истината, които избират моралния път на защитата на живота и свободата. Благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора, благодаря”, заяви Зеленски.

 “Скорошният терористичен атентат на Русия над ВЕЦ Каховка замърси нашето общо Черно море, и показа колко крехка е ситуацията в нашия регион. Днес се договорихме значително да активизираме сътрудничеството в отбранителните ведомства и отбранителния сектор, като ние непременно ще споделим с партньорите си, че нашата обща сила стана по-голяма”, добави Зеленски.

Ще продължим разговора, особено за долечението и рехабилитацията на украински войници в България и за обучението на военно-медицински персонал в България. Говорим и по темата за възстановяването на Украйна, особено в образователната сфера, допълни президентът на Украйна.

“Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна – за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата в Украйна, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него”, каза българският премиер Николай Денков.

В Народното събрание с гласовете на 155 депутати бе прието решение, което задължава министъра на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на цялото налично оборудването за АЕЦ “Белене” в комплект и за точно определена цена от 1.179 млрд. лв. – толкова, колкото държавната “национална електрическа компания” плати на руската “Атомстройекспорт” за изработката на два реактора, парогенератори и друго оборудване за т.нар. ядрен остров.

Парламентът прие и декларация в подкрепа на присъединяването на Украйна в НАТО. Тя бе внесена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и “Има такъв народ”. Същите формации гласуваха “за” в пленарната зала и така тя мина със 157 гласа. “Възраждане” и БСП гласуваха “против”. Нито един депутат не се въздържа.

Пресконференцията на акад. Денков и Володимир Зеленски можете да видите ТУК

Зеленски се срещна с Румен Радев

Радев изтъкна за пореден път, че не може да подкрепи ощетяването на българската армия с изпращането на военна помощ за Украйна, тъй като конфликтът бил наблизо. Радев поддържа тезата, че ако помагаме на Украйна, ще пострадат собствените ни отбранителни възможности. През цялото си изказване говореше за „конфликт”, а не за война.

Отговорът на Зеленски : “Това не е конфликт, г-н президент. Той (Путин) няма да се успокои, докато не ни избие. Вие не можете да водите диалог с него. Разбирате ли – той просто иска да ни унищожи, а ние искаме просто да живеем. Бих могъл да продължа… Много ми се иска да ме разберете. Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, държавата не се напуска от милиони хора. Това е на нашата земя и много добре знаем, че това не е конфликт, а война. Това не е война за изтощението на света, а за избиването на украинци, не на други държави –  слава богу. Тя е война за изтощение на Украйна.

По повод неприемането от Радев на изпращането на въоръжение за Украйна, Зеленски каза:

„Войната не се съобразява с разстоянията. Не дай Боже, някоя трагедия да ви сполети и Вие да бъдете на моето място? !  И ако не ви помагат с оръжие хора, имащи общи ценности с вас, какво ще направите? Като главнокомандващ и президент съм сигурен, че няма да направите компромис. С вас сме гаранти на конституциите на нашите държави, да ги защитим, да ги предадем на бъдещите поколения.

Ваше право е да не подкрепяте оръжейната помощ, но съм убеден, че в ЕС един ден ще бъдем заедно, и вярвам, че Украйна и Европа трябва да имат общи ценности. Не може да се заема балансираща позиция спрямо Русия. Русия иска да разруши Европа.”

Тук ще сложа реакцията на европейското издание на “Политико –

“Украинският президент Володимир Зеленски гръмна по българския си колега и от двете цеви (б.р. – идиом в английския език, означава да критикуваш силно, да размажеш в спор, да накажеш) в размяна на реплики в София.

Разговорът между двамата президенти бе определен като “телевизионна размяна на реплики, в която Зеленски се обяви против противопоставянето на Радев на въоръжаването на Украйна.  Разтревоженият български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат залата”.

Срещата на Зеленски с Радев може да гледате ТУК

Среща-дискусия с журналисти на Зеленски в резиденция Бояна

В Бояна президентът Володимир Зеленски каза за тезите, че даването на оръжия само ще подхрани конфликта и ще предотврати мира:

„Това са абсурдни твърдения, винаги трябва да бъдат опровергавани. Успяхме да намалим мащаба на тази война благодарение на оръжията, които получаваме. Близо 1900 градове и села от украинската земя са освободени от 24 февруари. Предстои да минем през дълъг път за деокупация на цялата територия, но да не забравяме как започна всичко… Доказахме, че Русия няма ракети, които да не могат да бъдат свалени.”

„Позволете ми да се обръщам към вас като приятели. Вие ме аплодирахте, искам да аплодирате и себе си за всичко, което направихте за нашите хора. Пожелавам ви във всичко да успеете, Украйна винаги ще ви подкрепя във всичко.

Относно Русия и  как режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин докара нещата до най-мащабната война в Европа от Втората световна война насам. Руснаците избраха да повярват на този режим преди две десетилетия – а той е фашистки. Така те се отказаха от демокрацията, от стремежа и мисълта за по-добро.”

В Бояна Володимир Зеленски се срещна и с ръководството на ПГ на ПП- ДБ.

Дискусията може да гледате тук – Първа част Втора част

В ход са последните стъпки за премахване мониторинга на ЕК над България и Румъния

Европейската комисия започва последни стъпки за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), въведен през 2007 г. Това се казва в доклада за върховенството на закона в страните от ЕС, който бе огласен тази седмица. Новината потвърди и еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Промени в Конституцията. Ето кои са основните идеи за промени в Конституцията:

На първо място, пълното разделяне на ВСС на два отделни съвета – Съдебен съвет, който гарантира самоуправление на съдиите с мнозинство на съдии, избирани пряко съдии и Прокурорски съвет с мнозинство на обществената, т.е. парламентарната квота, така че да се гарантира отчетност и отговорност от прокуратурата. Това е и европейският стандарт за независимост на съдебната власт.

 На второ място, главен прокурор със силно ограничени правомощия, който не упражнява надзор за законност и пряко методическо ръководство и който е с ограничени правомощия за сезиране на Конституционния съд. Промяната ще включва и ограничаване на обвинител №1 да председателства прокурорския съвет, т.е. той наистина става един административен ръководител, а не върха на пирамидата на прокуратурата с множеството функции и правомощия, както е в момента.

На трето място е защитата правата на гражданите през индивидуална конституционна жалба.

Тук вече има разногласия, подчертава министър Славов, а основните разногласия са относно достъпа до Конституционния съд (КС). Съображенията са в две посоки: От една страна е проекта на ПП-ДБ, с който се предвижда пряк достъп на гражданите до КС, което е най-радикалният вариант. От друга страна са по-умерените идеи за достъп до КС, който да става само чрез долуинстанционните съдилища в рамките на висящо производство.

На четвърто място е изключително важната тема за правомощията на служебното правителство. Тук съображенията на партиите са свързани най-вече с рекордно дългото управление на президента Румен Радев чрез пряко и еднолично назначените от него служебни кабинети, които на практика разпростираха властта си безгранично и не подлежаха на почти никакъв адекватен обществен и парламентарен контрол.

На пето място сред промените е продължителността на мандата на главния прокурор. Тук също са възникнали различия между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС – в проекта на първите се предлага намаляване на мандата на обвинител №1 на 5 години, както и инициативата за предлагане на следващ човек на поста да е изцяло от министъра на правосъдието.

Прокуратура, ВСС, Иван Гешев

В петък, 1 юли, НС прие ветото на Румен Радев по  параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, следствието остава в прокуратурата.

Отстраненият на 12 юни от Висшия съдебен съвет  бивш главен прокурор Иван Гешев обяви създаването на “гражданско родолюбиво консервативно движение “Справедливост за България”, основано на национално достойнство, християнска етика и български традиционни семейни ценности”.

Правната комисия в Народното събрание одобри декларацията към ВСС за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор, която беше предложена от ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС.

Прокурорската колегия изобщо не се произнесе по молбата на Иван Гешев да бъде освободен като прокурор, защото прие, че не е такъв. А междувременно – и входирайки три различни свои желания, негодуващият от “глупавите врагове” Гешев, е пропуснал и 14-дневния срок за обжалване пред ВАС.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия съдебен съвет справка за извършена проверка от направление „Инспекторат“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързана с казуса „Осемте джуджета“.

Висшият съдебен съвет (ВСС) спря откритата процедура по избор на нов главен прокурор. Основният аргумент е, че Конституционният съд образува дело по искане на отстранения от поста Иван Гешев.

Министерски съвет

Министър-председателят акад. Николай Денков  отговаря на въпроси на граждани и медии на 6 юли на живо, на страницата на Министерски съвет във Фейсбук.  Проектът за държавен  бюджет е изпълним. Ще трябва да се положат усилия за повишаване на събираемостта в приходната част, с оглед на което има и няколко преходни и заключителни разпоредби в самия законопроект. Това заяви финансовият министър Асен Василев при представянето на законопроекта за държавен бюджет за 2023 г. Целта е бюджетът да се приеме през юли и да бъде в сила от 1 август. Като ключово министърът посочи спазването на 3% дефицит. В разходната част са заложени политиките по доходите, заложени от служебния кабинет. Държавата е заложила да събере 100% от дивидента на държавните дружества. По думите на министъра тази мярка е събудила обществено внимание.

 “Ще прегледаме бюджета внимателно, за да може между първо и второ четене да предложим най-добрия вариант на финалния му вид”, каза  ген. Атанас Атанасов. Според него бюджетът е от изключителна важност за бъдещата дейност на министерствата, за да може да се подобри тяхната работа.

Референдумът на „Възраждане”

Във вторник Костадинов обяви, че внасят в парламента точката за референдума за еврото за разглеждане. В петък НС разглежда цял пленарен ден дали е допустим референдума.

Правната комисия в Народното събрание отхвърли предложението за провеждане на референдум по въпроса дали левът следва да остане единствената официална валута на страната до 2043 г. “За” приемане на предложението гласуваха 7 депутати (от “Възраждане”, БСП и ИТН), 8 бяха “против” (ПП-ДБ и ДПС), а други 7 (от ГЕРБ-СДС) се въздържаха.  Експерти коментираха, че референдум за еврото не може да има. Според тях такъв би нарушил ограничението, че не може да има допитвания по договори, които вече са ратифицирани от България.

След повече от три часа и половина дебат и 98 гласа “против” парламентът отхвърли проекторешението на “Възраждане” за провеждане на референдум, който да отложи влизането на България в еврозоната с двадесет години. То беше подкрепено с 68 гласа “за” от парламентарните групи на “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ”.

Имунитетът на Борисов

В сряда Борисов за 30 минути си смени мнението и заяви : “Все пак аз съм Бойко Борисов – ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидното, направено от тогавашния главен прокурор срещу мен. Аз вярвам на българския съд и на българската прокуратура”. БСП казаха, че те са го принудили… Два дни по-късно, след подканване и от парламентарната трибуна, отказът на Борисов от имунитет беше внесен.

Румен Раден назначи в президентсвото министри от служебния кабинет

Президентът Румен Радев е назначил част от служебните министри за свои секретари и съветници, съобщиха от пресслужбата му. Бившият премиер Гълъб Донев вече ще е на длъжност началник на кабинета на президента.

Крум Зарков, който бе служебен министър на правосъдието, вече ще е секретар по правни въпроси. Явор Гечев, доскоро министър на земеделието, ще съветва Радев по въпросите на селското стопанство. Служебният министър на иновациите Александър Пулев съветник със същия ресор. Росица Карамфилова, назначена от Радев начело на МОСВ, става съветник по екологията. Позицията на съветник по регионалното развитие пък се заема от Катерина Граматикова, бивш зам.-министър на отбраната в служебното правителство.


Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...