Важното от изминалата седмица

Със 129 “за” председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) бе отстранен от поста.

Това стана с гласовете на “Продължаваме промяната-Демократична България”, БСП, “Възраждане”, “Има такъв народ” и един независим депутат.

Против бяха 103-ма – ГЕРБ и партньорът ѝ ДПС.

Ако някой си е повярвал, че има абсолютната власт – е в грешка

“Г-н Денков внесе оставката си според споразумението си, г-н Желязков – не. Няма да коментирам защо…” – отвърна Асен Василев (ПП-ДБ).

“Истинските последствия, които са сериозни, са, че нито продължихме работата по антикорупционната комисия, нито направихме защита за сигналоподателите, нито за личния фалит. Политическите последствия са в голямата цена, която ще лиши хората от липсата на тези реформи.
Ако някой си е повярвал, че има абсолютната власт – е в грешка. Когато не работиш за народа, има последствия и те ще се видят след по-малко от 40 дни” – отвърна на заканата на Биков и другият съпредседател на ПП Кирил Петков.
А Атанас Атанасов (съпредседател на ДБ) припомни, че в парламента всички действия са политически.
И заговори за “марионетно правителство” на ГЕРБ и ДПС, разбирай кабинета “Главчев”, което в момента се занимава само с чистка. Което незнайно защо разгневи “Възраждане” и доведе до въпрос от страна на Атанасов на чия страна е партията на Костадин Костадинов, която, факт, редовно подпомагаше ГЕРБ и Движението в парламента, но пък днес също иска оставката на Желязков.

Източник: www.clubZ.bg

“ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа. Жертва на този саботаж пада и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)”.

Това каза в парламента бившият премиер Николай Денков. Той допълни, че второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е блокирано заради неприемането на четири законодателни акта.

И допълни, че законопроектите са блокирани от ГЕРБ, тъй като законите стоят в комисии, председателствани от ГЕРБ-СДС. 

“За да бъде извършено второто плащане, трябва да бъде приет Законът за личния фалит, Правилата за работата на Комисия за противодействие на корупцията, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност, която е вкарана в програмата за тази седмица”, обясни Денков.”Надявам се поне тя да бъде приета”, отбеляза той.

Денков посочи, че Министерският съвет е свършил всичко, което е зависeло от него още през миналата година, и следва да се осигури мнозинство в пленарна зала.

“Няма как като министър-председател аз да осигуря мнозинство в парламента”, изтъкна Денков.

Той уточни, че докато не бъдат осъществени реформите, записани в плана, няма да получим средства.

Денков коментира и предложението за отлагане на либерализацията на електроенергийния пазар за битовите потребители, като според него това няма да помогне с нищо.

“Това е очевиден, популистки ход, който ще направи още по-трудна либерализацията, която така или иначе трябва да се случи”, заяви Денков.

Според Атанас Славов ГЕРБ и ДПС са ни закарали на избори, за да запазят своите удобни мнозинства във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет.

“На второ място, за да могат да използват предизборно антикорупционната комисия, която от септември месец е с увеличени правомощия, разследващи функции, но със старо ръководство. Трета причина, да получат амнистия за потенциални сигнали и разследвания”, добави бившият правосъден министър.

Източник: www.clubZ.bg

Веднага след назначението си служебният кабинет на Димитър Главчев се зае с масова чистка в администрацията, за да отстрани неудобните хора. Една от най-ярките и скоропостижни смени беше тази на главния секретар на МВР Живко Коцев. На поста му временно застава заместникът му Димитър Кангалджиев, който бе назначен от министър Калин Стоянов. 

Освободен беше и Петър Петров от длъжността зам.-председател на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Петров е бивш депутат от “Продължаваме промяната”.

От изказване на Кирил Петков ден след рокадата се разбра, че другият зам.-председател Деньо Денев запазва поста си. В другото ключово важно за изборите ведомство, бившият министър Александър Йоловски, тотално компрометиран с провала на машинното гласуване за местния вот миналата година, се завърна в МЕУ като зам.-министър, докато на министерския пост е неговият бивш зам.-министър Валентин Мундров. 

Правителството реши още да смени представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса – на местата на Михаил Околийски, Илко Гетов и Георги Клисурски бяха назначени Петко Стефановски, Иванка Динева (издигната от ГЕРБ през 2023 г. за председател на НЗОК) и Стефан Белчев.

Рокадите в здравеопазването обаче не приключват дотук. След като ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” гласуваха оттеглената оставка на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, касата временно оглави подуправителят от квотата на ГЕРБ Момчил Мавров. Припомняме, че “Капитал” в края на миналата година съобщи, че срещу него тече разследване в Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). То е за подпомагане на получаването на лицензи от болници по времето, когато той е бил началник на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев.

Изданието пише още, че фирми, близки до Момчил Мавров, са били доставчици на болница “Св. Георги” – Пловдив, докато той е бил неин заместник-директор. Назначенията не спират Любопитно е и назначението на Георги Самандов за зам.-министър на енергетиката. Той е сред съучредителите на “Български възход” – партията на бившия премиер на Радев, като през 2021 г., в мандата на Стефан Янев, бе назначен за зам.-министър. Самандов е и бивш депутат на Янев.

На поста зам.-министър на правосъдието, след като министерският пост беше зает от заместничка на главния прокурор Сарафов – Мария Павлова, Главчев назначи съдия Бисерка Цанева. Тя е съпруга на бившия депутат от ГЕРБ Ивелин Николов, свързан от разследване на BIRD през миналата година с множество задължения на фирмите му, които НАП към 2023 г. никога не беше потърсила. Интересен момент е, че когато ВАС се оглавява от Георги Чолаков, той я прави шеф на VІІІ данъчно отделение, където е довереното му лице в тази важна материя.

Източник: www.actualno.bg

Защо не видяхме снимките на Калин Стоянов с младежа Стефан Димитров? Аз знам, че са приятели, но виждаме снимките на Живко Коцев. Видели сме снимки на пудел. Какво общо има пуделът? Защо не обвинят пудела? Пуделът има пачки, коментира пред bTV бившият премиер Николай Денков.

Аз нямам никакво съмнение, че по отношение на Асен Василев това е скалъпена история. Той е назначил Петя Банкова, за да се увеличат приходите. Вижте какво им е съобщението – следят контрабанден канал от 2022 година, а сега арестуват шефката на митниците, която е на 40 дни [шеф]. Това изглежда смешно, но е страшно. Говорят за канали, които съществуват от години, а обвиняват човек, който се е появил преди 40 дни. Могат да скалъпят обвинения на когото искат. Същите тези служби участваха в премахването на машинния вот. Информацията уж случайно е изтекла, каза Денков.

Аз говорих с Живко Коцев. Той обясни, че часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 000 лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция. Аз знам за преместените от Банкова митничари. Знам, че имаше оплаквания от дипломати и посланици, че се искат подкупи от техните граждани и камиони по границата. Това е причината да се разместят ръководителите на митници. Същият дипломат ми каза, че от седмици няма оплаквания. Аз знам защо бяха направени промените, но искам да видя дали Петя Банкова ще бъде осъдена, или ще стане същото, както с „Нексо“. Имах надежда, че Борислав Сарафов ще действа различно от Иван Гешев. Оптимизмът ми не помогна, заяви още бившият министър-председател.

Източник: www.offnews.bg

България не може да има нормално управление оттук нататък, ако тази зависимост на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната, каза пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на “Продължаваме Промяната” (ПП) Кирил Петков.

По думите му Делян Пеевски е увиснал на врата на Бойко Борисов и го задушава. Петков се обърна и към избирателите на ГЕРБ, че ако искат партията да има нормално управление и да бъде част от европейското управление, трябва да се отърват от воденичния камък, който се е закачил на големия, може би хлъзгав врат на господин Борисов, и това е господин Пеевски.

Аз съм сигурен, че Росен Желязков не би нарушил Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля, посочи Кирил Петков по повод отстраняването на председателя на парламента. Да, но господин Пеевски му подвикваше от първия ред, господин Борисов се съгласяваше и той нарушаваше правилата, коментира той.

Според съпредседателя на ПП Делян Пеевски просто не иска да предаде властта – перманентната власт в прокуратурата, в регулаторите, в съдебната система, навсякъде. По повод конкурсите Петков каза, че ПП не искат да контролират нещата, а “честни конкурси в регулаторите, в службите, в съдебната власт”. 

Кирил Петков каза още, че работеща съдебна система означава, че ако има съмнения, например за Живко Коцев, то започва процес, прокуратурата разследва, нещата се движат, има факти, които се вкарват в съда и това е нормално. “Което не е нормално – г-н Сарафов или осмото джудже, както някои го наричат, да извика главния секретар сутринта и да му каже – ако не си подадеш оставката, ние ще ви арестуваме. Ако Живко Коцев е виновен – пускаш един човек, който има вина на свобода, защото е направил политически акт. Ако не е виновен – използваш ли прокуратурата за бухалка, за да заплашваш хора на високи професионални длъжности в политиката”, попита Кирил Петков.

Източник: www.bta.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...