Важното от изминалата седмица

Във вторник президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев, съобщи прессекретариатът на държавния глава. С друг указ Радев насрочи изборите за 50-то Народно събрание. Те ще се проведат на 9 юни – заедно с вота за европейски парламент.

Малко по-късно служебното правителство се закле пред парламента и встъпи в длъжност, след като Главчев прие поста на министър-председател от Николай Денков на церемония в Министерския съвет.

Основното напрежение предизвика номинацията на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи – една от причините за провала на преговорите за правителство между първите две парламентарни коалиции.

Попитан защо не е сменил Калин Стоянов, служебният премиер каза: “Защото така съм решил”. Не са променени и останалите кандидати, срещу които ПП-ДБ възразява – на електронното управление Валентин Мундров и на правосъдието Мария Павлова.

Източник: www.svobodnaevropa.bg

Първото решение на служебната власт беше веднага входирано на „Дондуков 2“

Живко Коцев вече не е главен секретар на МВР. С указ на президента и по предложение на новото служебно правителство той беше освободен.

Президентът Румен Радев подписа указа, с който правомощията на оперативният ръководил на МВР вече са прекратени.

Първото решение на служебната власт беше веднага входирано на „Дондуков 2“. Вчера, малко след като встъпи в длъжност, новия служебен кабинет реши неприсъствено да предложи на Радев Коцев да бъде освободен.

Решението идва на фона на скандал, в който името на Коцев се замесва в тесни взаимоотношения с лица от престъпния контрабанден свят.

В последния си ден в Министерски съвет Николай Денков защити Коцев и дори поде сигнал, че е бил подлаган на психологически натиск от главния прокурор Борислав Сарафов.

Източник: www.btvnovinite.bg

Премиерът Николай Денков е сезирал специалния прокурор Даниела Талева заради оказан натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев. Според министър-председателя в оставка Коцев е бил принуждаван от главния прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста под заплаха от арест и наказателно дело.

Коцев подаде оставка миналата седмица. Преди това при акция на прокуратура, антикорупционната комисия и ДАНС бе арестувана шефката на митниците Петя Банкова. В момента тя е обвиняема за участие в престъпна група заедно с още трима души и се намира в ареста.

Макар и да няма официална информация от разследващите, се знае, че Коцев (по собствнеите му думи) е поканен “да съдейства” по производство на прокуратурата. Не е ясно как точно са се развили събитията, но се твърди, че е бил отнет телефонът му и му било обяснено, че ако не подаде оставка, ще бъде арестуван.

В сигнала си Денков настоява да се провери дали наистина е имало среща между Коцев и Сарафов и каква е била целта ѝ.

“Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?”, пише още Денков.

Той настоява да се провери кой е организирал всички от прокуратурата и КОНПИ и дали това не е направено от политици. Трябва да се провери и дали е имало среща между главния секретар Коцев и вътрешния министър Стоянов, на която да е оказван натиск. Според Денков трябва да се провери и дали са замесени “трети лица, включително политици”.

Денков добавя още, че правосъдният министър Атанас Славов е поискал проверки по случая от инспектората на Висшия съдебен съвет и от прокурорската колегия.

Източник: www.mediapool.bg

“Резерв в края на март 9,9 милиарда лв. Големи плащания направени в началото на април: 1,6 милиарда към БЕХ за дълга на “Топлофикация” и 1,5 милиарда за изплащане на пенсиите през април. Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лв. и пристигат на 14-ти (ДДС) и след 25-ти (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лв.”

Така бившият финансов министър Асен Василев коментира във Фейсбук думите на настоящия Людмила Петкова, която днес встъпи в длъжност.

Тя заяви, че по данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева.

“Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно съкровище” не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”, подчерта Василев.

Източник: www.vesti.bg

Страната ни много бързо започва да се връща към мутренските времена, заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков.

“Прокуратурата отново се използва като бухалка. Представете си, че четете в друга европейска държава: главният прокурор изнудва главния секретар. Това звучи просто безумно, и което много ме притеснява е, че с много бързи крачки се връщаме назад. Аз съм притеснен от факта, че нещо много бързо започваме да се връщаме към мутренските времена”, каза Петков.

Източник: www.bnr.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...