Важното от изминалата седмица:

Ние отиваме на избори заради него, каза още премиерът в оставка.

„Няма никакъв шанс ПП-ДБ да направи правителство с ДПС във водеща конфигурация. Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва в България, защото именно той започна да командва процесите“ – това каза премиерът в оставка Николай Денков по време на отчет на свършената работа в допълнителния 10-ти месец от управлението на кабинета.

„Пеевски започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори, и ние отиваме на избори заради него. Осъзнаваме отлично, че проблемът на България в момента е Пеевски“, допълни Денков.

Премиерът в оставка отговаря на въпроси на граждани и медии.

Относно акцията на ДАНС и КПКОНПИ в Агенция „Митници“ Денков се застъпи за шефа Петя Банкова. По думите му тя е с безупречна репутация и даде за пример успешните акции по залавяне на наркотици.

„От много време има слухове, въртят се в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Работата на службите е да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са или не. Много пъти съм казвал, че има сляпо петно в ДАНС по отношение на корупцията. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която ставайки шеф на митниците да използва“, заяви Николай Денков.

Премиерът в оставка е поискал официална информация от ДАНС по случая.

Източник: www.btvnovinite.bg

След приемането в Европейския съюз, това е най-големият успех на българската дипломация, институции и политици, защото успяхме да се обединим заедно и да върнем доверието в България на най-високо ниво. С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обърна към гостите на церемонията на Летище София, състояла се броени часове, след като страната ни беше приета официално в Шенгенското пространство по въздух и вода.  

„Шенген не е една ограда по границата. Шенген е доверие за това, че можем да опазим границите на ЕС, но също и доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път, ще спазва върховенството на правото и няма да позволява на хората, които нарушават закона, да процъфтяват в България, а те ще бъдат наказвани“, изтъкна акад. Денков. Министър-председателят изрази надежда, че всяко следващо правителство ще работи не само за запазване, но и за укрепване на доверието, което беше получено през последните месеци.

Дали от началото на следващата година България ще бъде част и от сухопътния Шенген според акад. Денков зависи от политиците в България, които трябва да поставят темата като обща цел. Лично аз съм умерен оптимист, добави министър-председателят. Акад. Денков специално благодари на институциите, като акцентира върху ролята на правителството и парламента. Без приетите закони и промяната в Конституцията Шенген нямаше да бъде реалност, заяви акад. Денков. Премиерът благодари специално и на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. „В това усилие бяхме един екип. Без да бъдем заедно, нямаше да се случи“, добави министър-председателят акад. Николай Денков.

Източник: www.gov.bg

Служебният премиер Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев и представителите на парламентарно представените сили проекта за състав на служебен кабинет.

“Провеждаме консултациите в изпълнение на новата редакция на Конституцията. За първи път провеждам консултации едновременно. Следвам стриктно новите текстове и считам, че политическата ситуация изисква отговорност и максимална оперативност. Както вие, така и обществото очаква ясното за служебното правителство и за предстоящите избори”, каза Радев.

По думите му именно заради това на срещите присъства и Главчев. Радев посочи още, че е напълно естествено лично Главчев да даде информация на партийните. 

Радев уточни, че заявките за опозиционност означават липса на политическа отговорност и правосъзнание, като отбележи липсата на представители на БСП. Президентът уточни, че не се е месил в избора на Главчев. 

Димитър Главчев представи структурата и състава на правителството. “Винаги съм изхождал от основното, че трябва да се спазват действащите закони в страната”, допълни той и добави, че се е старал да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано. 

По думите му основната задача на правителството е да гарантира честни избори. Главчев каза, че до вчера се е колебал за вътрешния министър, но заради приемствеността е избран Калин Стоянов. Настоящият директор на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов ще е министър на труда и социалната политика. 

Вицепремиер и министър на финансите ще е Людмила Петкова. Настоящият директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания Галя Кондева ще е министър на здравеопазването. 

Ето кои ще са министри в кабинета Главчев в следващите два месеца: 

Министерство на външните работи – Ивайло Върбанов Ценов 
Министерство на вътрешните работи – Калин Стоянов 
Министерство на електронното управление – Валентин Мундров
Министерство на енергетиката – Владимир Малинов 
Министерство на здравеопазването – Галя Кондева
Министерство на земеделието и храните – Кирил Вътев 
Министерство на икономиката и индустрията – Петко Николов 
Министерство на иновациите и растежа – Росен Карадимов
Министерство на културата – Найден Тодоров 
Министерство на младежта и спорта –  Георги Глушков 
Министерство на образованието и науката – Галин Цоков 
Министерство на околната среда и водите – Петър Димитров 
Министерство на отбраната – Атанас Запрянов
Министерство на правосъдието – Мария Павлова 
Министерство на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова
Министерство на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков 
Министерство на труда и социалната политика – Ивайло Иванов 
Министерство на туризма – Евтим Милошев
Министерство на финансите и вицепремиер – Людмила Петкова

След представянето на кабинета Радев обяви, че предизборната кампания е започнала. 

Пръв думата взе съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Той обяви, че има няколко много явни проблема. “Изборът на Калин Стоянов е обида и опит да се прикрият зависимости на този кабинет”, каза Петков.

Той добави, че Стоянов е бил една от фигурите с много голяма тежест в ГЕРБ. Според него това показва наглост. “Г-н Мундров, министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел. Той никога не беше в листите на потенциални министри. Двамата министри, от които ще зависят изборите, са от ГЕРБ”, категоричен е Петков. 

“Ние сме възмутени и абсолютно взривени от това предложение. Г-жа Павлова е заместник на Борислав Сарафов. Той е олицетворенията на превзета държава. Нейното назначение е обида за нас. Това показва пълното оцветяване на кабинета. Казах на Гвоздейков, че ако реши да остане в служебния кабинет, ще бъде изключен от Продължаваме промяната”, заяви Петков, след което представителите на ПП-ДБ напуснаха консултациите.  

Радев обяви, че във вторник ще издаде три указа, един от които е за избори 2 в 1 на 9 юни – европейски и парламентарни. 

Източник: www.actualno.com

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и представители на “Продължаваме промяната – Демократична България” начело с премиера в оставка Николай Денков спориха какви са причините, довели до оставката на главния секретар на ведомството Живко Коцев. Стоянов и коалицията взаимно се обвиниха в упражняване на натиск, а накрая Коцев обяви, че е решил не само да напусне поста главен секретар на МВР, но и системата на полицията.

“През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот”, написа Коцев в обръщение до колегите си, но отново без да разкрива подробности какво е довело до това решение.

Най-напред премиерът Денков заяви, че Коцев от доста време е бил под сериозен натиск от страна на министъра на вътрешните работи и не е можел да си върши работата. Той допусна именно заради невъзможността за съвместна работа със Стоянов Коцев да си е подал оставката.

Малко по-късно Стоянов го опроверга. Главният секретар си е подал оставката по лични причини, а не вследствие на натиск, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов пред журналисти в Народното събрание.

“Не за първи път чувам от премиера Николай Денков, че евентуално е имало някакъв натиск. Те си комуникират заедно, би следвало комуникацията да минава през нас”, добави Стоянов и не отговори на въпроса дали оставката на Коцев е свързана по някакъв начин с акцията в Агенция “Митници”.

Според “Продължаваме промяната – Демократична България”, чиято номинация е главният секеретар на МВР, връзка между двете събития има. Съпредседателят на коалицията Кирил Петков разкри, че формацията има информация, че заради въпросната акция в Агенция “Митници” е бил претърсван офиса на Живко Коцев. Малко след него обаче колегата му Бойко Рашков коментира, че не може да се каже дали двете неща са свързани, тъй като в момента тече разследване.

Другият от съпредседателите на коалицията – Атанас Атанасов, не потвърди информацията на Петков за обиск в офиса на Коцев, но намекна, че оставката му не е случайна и търсената цел е да не може Коцев да оглави оперативния щаб за организацията на изборите. Според Атанасов случващото се е “организирана и координирана операция за дискредитиране на “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Останалите политически сили бяха лаконични по темата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна, че не знае какви са причините за оставката на главния секретар на МВР, но подчерта, че Коцев винаги е имал неговата подкрепа. На същата позиция беше и лидерът на ДПС Делян Пеевски, който посочи, че няма информация, но се надява да се разбере на какво се дължи оттеглянето на Коцев.

Живко Коцев е главен секретар на МВР от септември 2023 г., като наследи на поста подалия оставка Петър Тодоров, напуснал с мотива, че при министър Калин Стоянов в министерството “няма воля да продължи борбата за законност”. Отстраняването на Тодоров беше поискано от премиера Николай Денков след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров. Първоначално президентът Румен Радев отказа да освободи Тодоров заради политическите според него мотиви зад исканата оставка, но впоследствие Тодоров сам подаде оставка. Коцев работи в системата на МВР от 1992 г. От 8 юни 2021 г. до 4 януари 2022 г. е директор на Главна дирекция “Национална полиция”. На 4 януари 2022 г. заема поста заместник главен секретар на МВР.

Източник: www.dnevnik.bg

Той е подал оставка под натиска на вътрешния министър и на „много високопоставени лица в прокуратурата“

Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегля подадената си оставка. Той твърди, че подаването на оставка преди няколко дни „не е мой личен акт“ и е провокирана от „огромен психологически и морален натиск“.

Коцев е решил да се върне, когато е видял, че Калин Стоянов остава министър на вътрешните работи и той е счел за „морален дълг“ да продължи да работи.

От думите на министър-председателя Николай Денков стана ясно, че натискът за оставката е дошъл от Калин Стоянов и от страна на “много високопоставени лица в прокуратурата”.

Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години и кариерата ми е преминала изцяло в правоохранителните структури”, заяви Коцев.

Източник: www.economic.bg

Гешев заяви, че е готов да се яви пред комисията след 10 април, когато вече ще бъде в България

Борислав Сарафов и Сотир Цацаров не се явиха в комисията “Нотариуса”. В началото на заседанието Никола Минчев съобщи, че двамата са изпратили писма, с които отказват поканата да бъдат изслушани.

По-рано през седмицата и Иван Гешев изпрати писмо, с което уведоми комисията, че не в страната и е готов да се яви пред комисията след 10 април, когато вече ще бъде в България.

В писмото на Сотир Цацаров се казва, че е изслушан от Прокурорската колегия на ВСС, където е изложил фактите, които са му известни. Заявява, че не познава Мартин Божанов и няма какво да каже за него.

В писмото до председателя на комисията Никола Минчев Борислав Сарафов изтъкна, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати. Сарафов напомня за проверката, която възложи в Софийска районна прокуратура и призивите към ръководителя ѝ Невена Зартова да подаде оставка.

Изтъква и, че е възложил проверка на всички прокурорски преписки следз установена справка от 2020 г., установяваща „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с казуса „Осемте джуджета“.

Източник: www.eurocom.bg

“Започнахме премахване на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство “Искър”. Това съобщи главният архитект на Столична община Здравко Здравков по време на премахване на една от незаконните постройки. На място в присъствието на заместник-кметовете Иван Василев, Никола Лютов служители на общината отново продължиха изпълнението на дейностите по премахване на незаконните постройки, след като бе направен опит за спиране на достъпа до тях. За втори път се възпрепятства работата на общината по изпълнение на премахването, като още през първия ден на място, за да се възстанови процесът, отиде лично и кметът на София Васил Терзиев.

Вследствие на издадени от главния архитект на София заповеди, които касаят премахване на незаконно строителство, и потвърдени от Върховния административен съд, се премина към тяхното изпълнение с договор, който кметът на София Васил Терзиев сключи със “София ЕкоСтрой”.

По време на изпълнението на премахването, което започна на 29 март, дейностите са възпрепятствани от страна на Държавното ловно стопанство, но Столичната община успя да влезе със специализирана техника.

“Амбицията ни е да покажем, че към незаконно строителство ще има и занапред нулева толерантност” – заяви Здравко Здравков. Премахването продължава.
Главният архитект обясни, че вчера след идването със специализираната техника, през нощта някой е отрязал кабелите на машините, с което ги е повредил. Трябва да установим какви са щетите, за да си свърши Общинското предприятие работата по изпълнението, допълни също главният архитект.

От Югозападното държавно предприятие са поставили на входната врата заповед, с която се ограничава достъпът във връзката с размножителния период на кошутите. В тази връзка главният архитект коментира, че сградите са се строили повече от година и половина и досега не е посочено, че са пречели нито на дивеча, нито на кошутите.

Извършител на незаконното строителство е фирмата “Био майнинг”, а собственик на земята е Югозападното предприятие. Сградата, която в момента се премахва, най-вероятно е била предназначена да бъде почивна станция. И трите сгради са констатирани като незаконно строителство през 2019 година. Издадени са констативни актове и заповеди за премахване. Сградите нямат никакви строителни документи и при опит да се докаже, че са построени преди 2001 г., за да получат съответния режим на търпимост, съдиите възприеха доказателствата, които експертите представиха – геодезични заснемания, орто-фото и сателитни изображения. “Доказахме, че строителството е извършено след 2019 година” – уточни също Здравко Здравков. Главният архитект на Столична община посочи още, че след премахването на незаконните постройки земята ще бъде моделирана по естествен начин, а материалите ще бъдат съхранени и рециклирани.

Зам.-кметът по финансите Иван Василев каза, че към този час все още няма информация колко ще струва на общината премахването на сградите, както и нанесените щети по техниката. Но общината ще потърси вложените средства и нанесените щети.

Източник: www.sofia.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...