Важното от изминалата седмица

В оставащите дни ще мобилизираме всички усилия на правителството да придвижим най-важните решения в полза на хората и на бизнеса – дори в среда на предизборна кампания, без редовен кабинет. Здравеопазването е от ключовите области, които не трябва да падат жертва на политическата нестабилност. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на правителственото заседание.

Министър-председателят заяви, че в изпълнение на управленската програма на правителството, ще бъдат предложени важни промени в Закона за лечебните заведения, с което се въвеждат забрана за разкриване на нови болници – до утвърждаване на новата Национална здравна карта. Той припомни, че последната Национална здравна карта е изготвена преди 6 години.

При сегашната ситуация, в която няма ограничения за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората имат силно ограничен достъп до болнични грижи. Със законопроекта, който се одобрява днес и ще бъде предложен на Народното събрание, ще бъде дадена възможност на НЗОК да планира максимално ефективно ресурсите си, спрямо реалните нужди на хората.

Източник: www.gov.bg

Обръщение на премиера Николай Денков

Преди 9 месеца сформирахме правителство, което постигна много. Освен всичко друго, преди 2 дни Европейският съвет даде ясен знак, че се движим уверено  към еврозоната, а шансовете за отваряне до края на годината на сухопътните Шенгенски граници са много високи.

За да изпълним тези дългосрочни задачи, преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, до края на 2024 година, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие.

Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за промени в състава на Министерския съвет показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си.

Успоредно с това, в хода на преговорите, изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и сме готови да го подпишем.

Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и им напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет.

Колеги от ГЕРБ-СДС, Ваше е решението:

Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума?

Ще се откажете ли от споразумението за реформи?

Ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори?

Единственото, което се очаква от Вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България.

Източник: www.gov.bg

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница с адрес – https://evroto.bg и https://еврото.бг, е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България.

Интернет сайтът има съвременен и интерактивен дизайн, подчинен на стремежа информацията да бъде представена по максимално достъпен и лесен за потребителите начин.

Освен текстово съдържание в страницата са включени и мултимедийни компоненти като видеоклипове, галерии с изображения, документи, календар, представящ пътя на България към еврото и др. По-голямата част от информацията е представена директно, без да е необходимо навлизане в дълбоки структури от страници и данни. Създадена е възможност за споделяне на съдържанието към социални мрежи: Facebook, Twitter и LinkedIn.

В специално създадената рубрика „За еврото“ гражданите и бизнесът ще намерят кратки и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Целта на рубриката е да се предоставя информация за всички аспекти и обстоятелства, свързани с процеса на въвеждане на еврото. Тук може да бъде намерена и информация за еврозоната и за пътя, който страната ни извървява към нея.

Страницата постоянно ще бъде допълвана с информация, мнения и коментари на водещи специалисти от различни области, както и с последните важни за потребителите новини за процеса по въвеждане на еврото.

Източник: www.dariknews.bg

Държавите от еврозоната приветстват напредъка на България по пътя към въвеждането на еврото. Това се посочва в изявление на страните от еврозоната след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Приветстваме напредъка, постигнат от България по пътя към еврозоната. Насърчаваме продължаващите усилия за изпълнение на всички изисквания, се допълва в изявлението.

България очаква през юни оценка за покриването на условията за въвеждане на общоевропейската валута. По-рано министърът на финансите в оставка Асен Василев съобщи, че наесен е вероятно нашата страна да поиска допълнителна оценка, защото тогава се очаква да изпълни и последното изискване за размера на инфлацията.

“Прогресът ни по отношение на еврозоната е безспорен. Този напредък, който отчитаме през последните месеци, мнозина изобщо не очакваха, че ще се реализира. Именно затова коментарите на лидерите в Брюксел от вчера и днес са в посока на „какво можете да направите, за да продължите напред така, както бяхте досега”, коментира по-рано акад. Денков пред медии в Брюксел.

Източник: www.mediapool.bg

България става член на Шенгенското пространство от 31 март 2024 година, като ще прилага в пълнота шенгенското законодателство. Контролът на лицата ще бъде премахнат по вътрешните морски и въздушни граници от тази дата, като действащите правила за контрол на стоките ще продължат да се прилагат, информират от Министерството на вътрешните работи.

Проверките по вътрешните сухопътни граници (България – Румъния и България – Гърция) ще продължат до вземането на последващо решение по този въпрос. Българските граждани няма да подлежат на гранични проверки при пристигане по въздух и вода в държави членки от Шенгенското пространство.

Престоят в България ще се счита за престой в Шенгенското пространство и ще бъде включен в изчисляването на максимално разрешения престой от 90 дни за всеки период от 180 дни.

България ще издава единни (шенгенски) визи от 31 март 2024 г. Единните визи, издадени след тази дата, ще позволяват пътуване до Шенгенското пространство за престой до 90 дни за всеки период от 180 дни.

Визите, издадени преди 31 март 2024 г., ще бъдат валидни за целия период, за който са издадени, но само за влизане в България. Притежателят на виза за краткосрочно пребиваване, издадена от България преди 31 март 2024 г., който възнамерява да пътува до Шенгенското пространство, ще трябва да кандидатства за виза пред властите на държавата, до която той/тя възнамерява да пътува. Притежателите на национални краткосрочни визи, издадени от България, ще имат право да пътуват и пребивават само в България, Румъния и Кипър, но не и в останалите страни от Шенгенското пространство.

След 31 март 2024 г. граничните проверки на малолетни и непълнолетни лица, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници,  ще отпаднат. В тази връзка, ГД “Гранична полиция” няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген. Изискването за носене на документ за самоличност се запазва.

Към 31 март 2024 г. Шенгенското пространство включва 29 държави: Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чешката република, Швеция и Швейцария.

Източник: www.bgonair.bg

Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2024 година. “За” гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха “против” предложения бюджет.

Бюджетът подкрепиха групите на ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”). “Против” предложения бюджет бяха групите на “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Възраждане”. Към гласовете “против” се присъедини и общинският съветник от ПП “ВМРО – Българско национално движение” Карлос Контрера.

За да бъде приет бюджетът бяха необходими 31 гласа от общо 61 общински съветници. 

Припомняме, че бюджетът на Столичната община за 2024 г. ще е рекорден – 2,576 млрд.лв., спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година.  

Източник: www.vesti.bg

Васил Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Ваня Григорова – с 282. Това е установила съдебната експертиза след проверка на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София на балотажа за кмет на 5 ноември. Това съобщи Борислав Тасев, секретар на Общинската избирателна комисия-София след днешното заседание в Административния съд София град (АССГ). По-малкото гласове и за двамата кандидати са се получили при ръчното вписване на данните от флашпаметите в протоколите на секционните избирателни комисии, уточни той. Реално разминаването е по един-два гласа в повечето секции.

Делото бе заведено от Ваня Григорова веднага след местните избори с убеждението, че “изборите са ѝ откраднати”. Тя обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК)-София, с което Терзиев бе обявен за кмет.

Искането на Григорова бе да се преброят отново всички бюлетини, но само от машинното гласуване. Това бе разпоредено от съда и резултатът се оказа не в полза на жалбоподателя. Реално се оказа, че има по един-два гласа разминаване в протоколите на повечето секции.

“Ако целта не беше атака срещу машинното гласуване, щеше да се изиска цялостна проверка на резултатите, включително подаданите с хартиен вот”, коментира Жулиета Мандаджиева, юридически съветник на Терзиев.

Милка Христова, която е адвокат на Григорова, обясни, че целта на завеждането на делото не е била да се компрометира машинното гласуване, а да се установят слабите места в него и те да се коригират.

Съдебната експертиза не бе разгледана от съда днес, тъй като трябва да се проверят още 17 флашки от 17 секции, които Централната избирателна комисия трябва да предостави по искане ОИК-София. Затова делото бе отложено за 26 април.

“Нашето мнение е, че в нито един момент данните от флашките не се взимат. Брои се единствено това, което има в урната”, поясни Тасев от ОИК-София. Според него делото е било заведено като опит да се компрометира машинния вот, но това не е станало.

Вещите лица, изготвили съдебната експертиза, отказаха да посочат конкретните данни от проверката, но едната от тях, Даниела Събева, каза пред медиите, че “в момента изчисленията не сочат промяна в посока обрат на изборните резултати”.

Източник: www.dnevnik.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...