Важното от изминалата седмица

Председателят на еврогрупата, Паскал Данахю: България може да приеме еврото през 2025 г.

България може да приеме еврото през 2025 г., заяви председателят на еврогрупата Паскал Донахю, след среща с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев. Основното предизвикателство пред страната ни остава размерът на инфлацията. 

“Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка. Вярвам, че присъединяването към еврозоната е много вероятно. За мен въпросът е кога, а не дали, България ще се присъедини към еврозоната. Засилва се овладяването на инфлацията и очевидно това е в най-добрия интерес на България. Чрез усилията да се намали инфлацията ще дойде този момента за присъединяване. Да, смятам, че България може да приеме еврото през 2025 г. и цялата работа е насочена към овладяване на ифналцията”, посочи Донахю. 

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел потвърди, че амбицията на България остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г. 

Министърът на финансите в оставка Асен Василев допълни, че единственият критерий, който страната ни остава да изпълни е този за инфлацията като това е въпрос на време. 

“Остава единствено критерият за инфлацията, който трябва да бъде покрит. И всъщност това, което виждаме, е, че януари и февруари сме под референтната стойност – т.е., въпрос на време е това, като се запази, да падне средногодишната инфлация. Приемйаки еврото България за втори път в своята история ще участва в това да контролира, да използва и да работи в една световна валута, след Иван Асен II, който сече римски монети”, заяви Василев.

Източник: www.bntnews.bg

Ген. Филип Лавин: Приносът на България към НАТО е от решаващо значение

Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и източния фланг. Това каза върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин, който е на посещение в България. 

Русия и тероризмът са заплахите в новата стратегическа концепция, припомниха и двамата висши военни. А преди срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин припомни, че НАТО ще трябва да са се адаптира и в новите сектори на отбраната като космоса и киберпространството.

“С България споделяме разбирането си за заплахите и противниците, съобразени с регионалните пластове. Знаем по какви цели на способностите работи България. Способности ще са ни нужни, особено по суша заради бъдещите операции. По въздух, по море. И в новите области – киберпростнаство и космос. За всичко това е нужна и дигитална трансформация. Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и Източния фланг”.

В програмата за отбранителните способности до 2032-ра година, приета още през 2021-ва година пише, че страната ни ще изпълнява ангажиментите си за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. При осъществяването на националните проекти за придобиване на въоръжение и техника, стремежът ще бъде насочен към синхронизиране на националните приоритети с тези, определени за страната в рамките на Процеса на отбранителното планиране на НАТО. Участието на България в текущите операции и мисии на НАТО ще е важен. Важен остава приносът за адаптираното предно присъствие на НАТО в Черно море и върху участието с боеспособни формирования в инициативите на НАТО.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че развиването на адекватни Въоръжени сили трябва да бъде обект на дългосрочна национална политика в областта на сигурността и отбраната и че заради географията си, новите задачи от НАТО ще имат нужда и от подкрепа.

Източник: www.bnr.bg

Тодор Тагарев: Приключи транспортирането на БТР-ите за Украйна

„Първият ешелон от 30 вагона отпътува за Украйна на 7 март. Вече е отпътувал и последният“, допълни министърът на отбраната.

Задачата по транспортирането на бронетранспортьорите в помощ на Украйна е изпълнена качествено, безопасно и във възможните срокове. Това стана ясно на пресконференция на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

„Първият ешелон от 30 вагона отпътува за Украйна на 7 март. Вече е отпътувал и последният ешелон. За изпълнение на логистичната операция по транспортиране, натоварване, укрепване и маскиране на бойната техника бяха използвани 26 единици специална техника. В различните етапи са се включили 247 военнослужещи и цивилни служители от Командването за логистична поддръжка, Сухопътните войски и служба „Военна полиция“. Разходите общо надхвърлят 170 000 лева“, посочи министър Тагарев.

Процедурата за закупуване на новите 3D радари е в ход, коментира той. Междуведомствената комисия е предложила решение, което е утвърдено. Фирмата, класирана на първо място, е поканена на преговори.

„Надявам се преговорите да протекат в срок, след което ще внесем в Народното събрание проект за инвестиционен разход, който следва да бъде утвърден. Процедурата трябва да се осъществи тази година. Постигната е с 25 % по-ниска цена“, уточни министърът на отбраната.

На въпрос за възможностите за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, министър Тагарев поясни, че Министерството на отбраната е внесло проект на решение в Министерския съвет и предстоят разговори с Министерството на финансите.

„Има всички необходими предпоставки това да се случи, считано от 1 януари. В Закона за бюджета средствата ги има, необходимо е малко по-добро съгласуване на национално равнище“, обясни той.

Тагарев допълни, че военнослужещите не трябва да се безпокоят от разпространяваните слухове за премахването на 20-те заплати, които получават при пенсиониране.

„Министерството на отбраната няма намерение да премахва член 227 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България“, категоричен беше той.

Източник: www.btvnovinite.bg

От 1 април 56 лекарства стават безплатни

От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от НЗОК и ще бъдат безплатни за пациентите, това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет. 

“Здравната каса и Министерство на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа”, посочи Денков. 

По думите му тази промяна ще има и социален ефект. “За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена, здравословна храна, да си купят билети за театър, кино, концерти. В дългосрочен план това е мярка и срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания”, каза още премиерът в оставка. 

Акад. Николай Денков заяви, че миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си. 

„Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна, 600 000 души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си. За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят“, посочи още той. 

Източник: www.dariknews.bg

Правителството гласува важни промени при освидетелстване в ТЕЛК

Правителството в оставка гласува важни нормативни промени за освидетелстването в ТЕЛК. То ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени, съобщава БНР. Реформата в ТЕЛК беше започната от служебния здравен министър Асен Меджидиев преди година, но не беше одобрена в мандата на последния служебен кабинет. Промените предвиждат разкриване на такива комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници, в онкологичните центрове и по възможност в диспансерите. Издаването на решение ще се случва в срок от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление в регионалната картотека, а не както в момента – от постъпването на документите в ТЕЛК. Това би трябвало да забърза процедурата. Решението ще може да се праща и по електронен път.

Правителството в оставка гласува важни нормативни промени за освидетелстването в ТЕЛК. То ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени, съобщава БНР. Реформата в ТЕЛК беше започната от служебния здравен министър Асен Меджидиев преди година, но не беше одобрена в мандата на последния служебен кабинет. Промените предвиждат разкриване на такива комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници, в онкологичните центрове и по възможност в диспансерите. Издаването на решение ще се случва в срок от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление в регионалната картотека, а не както в момента – от постъпването на документите в ТЕЛК. Това би трябвало да забърза процедурата. Решението ще може да се праща и по електронен път.

Източник: www.actualno.com

Шефката на СГП отказа да се яви на изслушване пред временната парламентарна комисия за Нотариуса

Ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова в последния момент отказа да се яви на изслушване пред временната парламентарна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата за кръга около убития Мартин Божанов – Нотариуса. 

Решението за днешния дневен ред на временната комисия е било взето в понеделник. Единствената точка в дневния ред е за изслушване на прокурор Илиана Кирилова, която трябваше да говори за евентуалното наличие на групи за влияние в Софийската градска прокуратура.

Днес тя е изпратила писмо до членовете на комисията, в което заявява, че намира явяването си там за “неподходящо и се налага учтиво да отклони поканата”. В позицията си Кирилова се позова на конституционно регламентираното разделение на властите.

“Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото”, пише Илиана Кирилова. 

В позицията си, изпратена до депутатите, Кирилова пише още, че е дала “подробно интервю пред една медия” и че “вярва, че българската журналистика стига най-бързо до българските граждани”.

От писмото на Кирилова става ясно, че тя има разрешение за разкриване на следствена тайна според НПК, но не смята да го направи пред комисията.

Председателят на комисията Никола Минчев от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) заяви, че не намира за основателно отклоняването на поканата. 

“Мое лично мнение е, че е доста странно, че някой може да достигне до българското общество през медиите, но това да дава основание за отказ да го направи пред българските граждани. Уважение се изразява чрез присъствие”, каза той. 

Той недоумява защо в писмото си също така прокурор Кирилова се чувства длъжна да напомни, че СГП може да разследва народни представители. “Не виждам това какво касателство има с работата на комисията и не смятам, че е конфликт на интереси”, отбеляза Минчев. Според него изпращането на отказ 30 минути преди началото на заседанието на комисията е целенасочен саботаж на работата на комисията.

Източник: www.offnews.bg

Почина главата на Българската православна църква патриарх Неофит

Патриарх Неофит, който оглави църквата през 2013 г., беше настанен от края на ноември 2023 г. във Военна медицинска академия (ВМА) с белодробно заболяване и Светия Синод призова миряните да се молят за него. В последните седмици синодът периодично съобщаваше да подобряване на състоянието му, докато лекарите се грижеха за здравето му.

За последно патриарх Неофит отслужи литургия на Великден през 2023 г.

Според устава на църквата след смъртта на патриарха, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав. В случая това е Великотърновският митрополит Григорий.

Задължение на митрополита с най-дълга служба е да уведоми за кончината на патриарха поместните православни църкви, президента и председателя на Народното събрание и премиера. Той ръководи църквата до избирането на временен наместник-председател, което трябва да стане до седмица след смъртта на патриаха. Едва след това се насрочва изборът за нов глава на Българската православна църква.

Срокът за избор на наследник на патриарх Неофит е чеитири месеца – до средата на юли 2024 г.

Източник: www.dnevnik.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...