Важното от изминалата седмица

Денков и Тагарев: Няма да пращаме български войници в Украйна

Това заявиха те по време на изслушването им в пленарната зала.

България никога не е обсъждала и не възнамерява да изпраща военнослужещи за участие във военни действия в Украйна. Това потвърдиха от парламентарната трибуна както премиера Николай Денков, така и военният министър Тодор Тагарев.

Изслушването на премиера и военния министър беше поискано от БСП и ДПС в сряда. А причината беше посещението на Николай Денков в Украйна и визитата на Тодор Тагарев в Париж.

Депутатите настояха да получат отговор подписвала ли е страната ни двустранно споразумение, с което да бъдат ангажирани български военнослужещи.

И Денков, и Тагарев бяха категорични, че не е поеман ангажимент да се изпращат български войски.

„Опозицията се опитва да взриви общественото мнение. Още преди много месеци казах, че докато съм премиер, няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна”, заяви Николай Денков.

„Ние се придържаме към националните решения. Българската позиция, премиерът я каза, че България не планира да изпраща военнослужещи в Украйна”, каза Тодор Тагарев.

„Всеки, който помага на Русия в този конфликт, работи срещу националния интерес на България, включително и тези, които ходят на инструктаж в Москва”, заяви Денков.

Източник: www.vesti.bg

БТР-ите за Украйна се очаква да пристигнат там до няколко дни, заяви Тагарев

“Бронетранспортьорите са на МВР. Самият транспорт се извършва в голямата му част по жп линия, а ние не разполагаме с такива възможности. Едва декември имахме решение, което да ни даде възможност да стартираме този процес. Става въпрос за голям брой машини. Армията три седмици събираше тези машини от цялата страна, за да ги изпрати. До няколко дни се надяваме, че ще стигнат”, заяви Тагарев.

Тагарев коментира критиките на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че редица решения за военна помощ за Украйна не са се случили, въпреки че са били гласувани в Народното събрание през миналата година.

“Аз съм сигурен, че г-н Борисов има достъп до цялата информация за помощта, която оказваме на Украйна, но може би не е имал време да се запознае с нея. Ние стриктно изпълняваме решенията на Народното събрание и действаме в рамките на закона. До толкова, до колкото е възможно тези решения да се вземат бързо. Има доста особености на процесите. Вчера МС взе решение от изключителна важност и разчитаме, че парламентът ще го одобри, за да можем да продължим да оказваме жизненоважна помощ на Украйна”, посочи министърът на отбраната.

Източник: www.bntnews.bg

Комисията „Мишин“: Масово се фабрикуват документи за българско гражданство

Глеб Мишин кандидатства за българско гражданство, разкри заместник-министърът на правосъдието Георги Николов пред временната комисия по темата, оглавявана от ген. Атанас Атанасов.

Документите му са върнати тази седмица от Съвета по гражданство, тъй като той е дал фалшиви документи. Мишин се е занимавал с  посредническа дейност и, че почти ежедневно въпросното лице е предвождало определени групи от хора, които очевидно подпомагало със снабдяването на документи. Фалшивите документи са ползвани за българско гражданство не въз основа на родители, а на произход.

Вероятно е давано гражданство на хора с фалшиви документи “Със сигурност може би е имало изпуснати фалшиви преписки, със сигурност има лица, които са придобили българско гражданство въз основа на подобни документи. Стараем се да отнемаме гражданство на лица, които са ползвали неистински документи”, каза Николов. Според него обаче колегите му в Съвета по българско гражданство са се научили да разпознават кои документи имат интервенция.

На заседанието стана ясно, че не е само Глеб Мишин е с неистински или преправени документи но и други лица, които не ползват посредничеството на Мишин.  “Не се касае само и единствено за Глеб Мишин. Извадили сме преписки, които са подавани от него в качеството му на подаден адрес за кореспонденция. Там се забелязва някаква форма на повтаряемост, но има и други посредници”, смята заместник-министърът. 

Източник: www.actualno.com

Откриха държавната лаборатория на Капитан Андреево

Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“ беше открита тази седмица.

Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. Капацитетът на лабораторията ще осигури своевременен и официален контрол без излишно забавяне.

Държавата пое контрола след като години наред на границата фитосанитарния контрол се извършваше от частната “Евролаб”.

След промени в Закона за управление на агрохранителната верига депутатите решиха да се забрани дейността на частни лаборатории на външните граници.

Източник: www.offnews.bg

Нови 9 високопроходими линейки бяха доставени в страната

Още девет Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) получиха нови високопроходими линейки по проект„Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, изпълняван по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Срокът на изпълнение на проекта е до края на месец юли 2024 г.

Специалните автомобили са със задвижване 4х4 и с цялото необходимо оборудване. Те ще бъдат разпределени за нуждите на ЦСМП-Варна, ЦСМП-Бургас, ЦСМП-Видин, ЦСМП-Габрово, ЦСМП-Добрич, ЦСМП-Ловеч, ЦСМП-Плевен, ЦСМП-Пловдив и ЦСМП-Русе.

Първите пет високопроходими линейки бяха доставени в България в края на миналата година и разпределени в ЦСМП-Благоевград за нуждите на ФСМП-Банско, ЦСМП-Пазарджик за нуждите на ФСМП- Велинград, ЦСМП-Смолян за нуждите на ФСМП-Смолян, ЦСМП-София за нуждите на ФСМП-Самоков и ЦСМП-Шумен за нуждите на ФСМП- Върбица. Втората доставка на още 7 високопроходими линейки, бе изпълнена в началото на месеца. Тогава спешните автомобили бяха разпределени в следните ЦСМП: Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, София, Монтана, Благоевград за нуждите на ФСМП -Сандански и Смолян за нуждите на ФСМП-Мадан.

По проекта ще бъдат доставени още 21 линейки.

Източник: www.mh.government.bg

Скитникът, заподозрян за заплахите към съдия Цариградска, е задържан. Тя напомня за пиара на Сарафов

Полицията е задържала мъжа, заподозрян за изпращането на серия имейли със заплахи към съдия Владислава Цариградска и семейството ѝ. Това съобщиха от МВР в четвъртък вечерта.

Арестът става факт ден след изявлението на шефа на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Явор Серафимов пред Нова телевизия по-рано тази седмица, че зад заплахите стои неуравновесен психически мъж, който “води скитнически начин на живот”. Той го спомена само с прозвището му “Червения пират”. Потърпевшата оспори тази версия.

Съдия Цариградска от Окръжния съд в Плевен получи множество заплахи за убийство и осакатявания на фона на разследване на прокуратурата след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и разкритията, които тя направи по случая.

Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд казаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) още през 2020 г., че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче не реагира. Едва след убийството на Нотариуса в края на януари прокуратурата се активизира, а парламентът и ВСС започнаха да проучват контактите му в съдебната система.

На 19 февруари съдия Цариградска съобщи пред Нова телевизия за първата от последвалите множество заплахи. Като неин автор тя посочи ръководителя на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Впоследствие той отрече да я е заплашвал.

През следващите дни на имейла на съда тя започна да получава всекидневни писмени заплахи. Съдържанието им ескалира до закани с убийство срещу съпруга и децата ѝ. В момента съдия Цариградска се движи с охрана.

Междувременно Плевенската окръжна прокуратура образува проверка за заплахите на 20 февруари. А седмица по-късно Софийската районна прокуратура образува разследване за получени на нейния имейл “съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати – съдии и следовател, и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности”. Нито ГДБОП, нито прокуратурите в София или Плевен обаче дадоха информация дали са проверили информацията, че Цариградска е била предупредена “да се кротне” от шефа на пресцентъра на временния главен прокурор Борислав Сарафов. Самият Сарафов също не е коментирал темата.

Източник: www.svobodnaevropa.bg


Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...