Важното от изминалата седмица

Макрон към Денков: България демонстрира кураж, за да промени парадигмата в отношенията си с Русия

Николай Денков пристигна в Париж. Френският президент Еманюел Макрон го посрещна в Елисейския дворец. Във водената от премиера делегация са министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Румен Радев.

Сред темите на разговора са външнополитическите приоритети на България – пълната интеграция в Шенген, приемането на единната европейска валута и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Двамата лидери обсъдиха геополитическите рискове и заплахи, подкрепата за Украйна две години след началото на войната, както и стратегическия дневен ред на Европейския съюз.

“Има много области, в които Франция и България стават все по-близки и които са в основана на европейския проект, като европейската сигурност и отбрана, енергетика, в частност ядрена, и засилването на европейската интеграция”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Той приветства усилията на България, които бяха положени от българското правителство, за интегрирането на страната в ЕС, пише БТА.

“Много дълъг път беше изминат от България от 2007 г., от влизането в ЕС, до еврозоната, към която България трябва да се присъедини, когато са изпълнени критериите, както и до влизането й в Шенген”, заяви френският президент.

“Що се касае до Украйна, двете страни действат заедно с нашите европейски партньори”, подчерта Макрон и изтъкна, че ЕС е постигнал съгласие по отпускането на 50 милиарда евро в подкрепа на Украйна, но също и за оказване на подкрепа чрез военно оборудване и подкрепа в областта на отбраната, като например обучение на украински военни, или адаптиране на санкциите срещу Русия, както и запазване на натиска над руската военна машина.

“Давам си сметка за куража, който демонстрираха властите в България още от началото на конфликта, за да променят парадигмата в отношенията си с Русия. На тази основа нашите страни трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на континента”, добави той.

Говорейки за втория стълб в отношенията – ядрената енергия, президентът на Франция припомни, че ядрената енергетика е в сърцето на декарбонизацията на континента. Той допълни, че в България и Франция ядрената енергия е гарант за енергийната сигурност и за постигането на целите за декарбонизация.

Макрон изтъкна сътрудничеството между Франция и България на европейско ниво в тази насока и изрази желание за задълбочаване и на самото двустранно сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Източник: www.btvnovinite.bg

С 685 млн. лв. повече данъци са събрани от началото на годината спрямо 2023 г.

Събираемостта на данъците се е повишила с 13,9%, а при осигуровките увеличението е 9,2%, обяви финансовият министър

Към 19 февруари 2024 г. са събрани с 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки спрямо същия период на миналата година. Това каза министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерството на финансите, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство.

Събираемостта на данъците се е повишила с 13,9%, а при осигуровките увеличението е 9,2%. Ръстът на събираемостта при ДДС от внос и акциз е 11,2%, стана ясно от думите на министъра.

„Движим се по-добре от заложеното като приходна част при бюджета“, каза Василев.

Той коментира и сливането на НАП и Агенция „Митници“, посочвайки, че сега е удобен момент за това. Василев отбеляза, че има предварителен анализ, който показва до какво би довело обединяването на двете агенции. От една страна, това ще е сериозна оптимизация, а от друга – с оглед на плановете за приемане в Шенген и по сухопътни граници, ще даде възможност за релокиране на ресурси в Агенция „Митници“, смята министърът на финансите.

В рамките на месец трябва да стане ясно как ще се осъществи сливането, като работна група към МФ се занимава с процеса по обединяването на двете агенции. Планът за създаването на единна приходна агенция ще мине през обществено обсъждане, ще се направи и промяна в законодателството.

Източник: www.investor.bg

Анексите към Националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности бяха подписани в Министерството на здравеопазването

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) подписа с Управителните съвети на Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския зъболекарски съюз (БЗС) анексите към Националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности 2023-2025 г. Двата документа бяха приподписани от здравния министър проф. д-р Христо Хинков.

Анексите към двата договора създават гаранции и предвиждат механизми публичните средства за здраве да бъдат изразходвани законосъобразно, прозрачно и ефективно, като чрез нормативната уредба са създадени и въведени необходимите условия, които гарантират предвидимост, балансираност и стабилност на системата на здравеопазване в страната.

Сред най-важните промени в извънболничната помощ е улесненият достъп до ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и заменянето на клинични пътеки с 11 амбулаторни еднодневни процедури, което ще отмени необходимостта от хоспитализация на пациентите.

Също така болничният престой при лечението на инсулти също се увеличава. Пациентите  ще бъдат хоспитализирани за 10  дни, а не както досега за 4. Други промени в болничната медицинска помощ се отнасят до лечението и проследяването на онкологично болните пациенти по клиничните пътеки и процедури. То вече ще бъде без ограничения и ще се включва към дейностите, за които се определят индикативни стойности (като  раждане и хемодиализа), заплащани от НЗОК. Палиативните грижи за пациентите с онкологични заболявания пък ще бъдат 30 дни. Договорена е и процедура за разглеждане на неотчетена дейност, поради форсмажорни обстоятелства.

Считано от 1 март 2024 г. е заложен и  ръст в цените за детското и майчиното здравеопазване в хирургичните дейности, ендокринологията, кардиологията, пневмологията, анестизиологията и интензивното лечение и др., като среднопретегленото увеличение на база отчетените обеми на исторически принцип възлиза общо на 10%. Съгласно заложените средства в бюджета на здравната каса от 3 000 хил. лв. за заплащане изработката на медицинско изделие „тотална зъбна протеза“, бяха договорени 49 382 бр. дейности за изработка на горна и долна цяла плакова зъбна протеза и цена от 60,75 лв. заплащана от НЗОК. Изработка на медицинско изделие тотална долна цяла плакова зъбна протеза ще се заплаща от 1 май 2024 г.

Източник: www.mh.government.bg

Васил Терзиев: Столичната община поема ангажимент да бъде водеща в процеса по намиране на решения за Витоша

Създаване на устойчив модел за управление на Витоша и активностите, които могат да се развиват там, е ключов приоритет в мандата на столичния кмет Васил Терзиев. Това обяви столичният кмет по време на кръгла маса в Министерството на младежта и спорта днес.

В дискусията взеха участие министърът на спорта Димитър Илиев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на туризма Зарица Динкова, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, министърът на здравеопазването Христо Хинков и заместникът му Михаил Околийски, областният управител на Област София-град Вяра Тодева, представители на планински служби и организации, чиято дейност е свързана с планинския спорт, туризъм и др.

По думите на кмета Терзиев трябва да се намери устойчивия икономически модел и баланса между социалната, екологична и инвестиционна перспектива. “Оптимист съм, че след като в годините са провеждани 26 срещи, от които не е имало резултат, този път ще е различно” – заяви Терзиев.

“Обединихме се, че в сходен състав на институциите ще създадем пътна карта за решаване на проблемите на Витоша и намиране на модела за развитието на ресурсите ѝ. За мен лично това е един от големите приоритети в мандата ми. Започваме дълъг процес със създаването на пътна карта с конкретни мерки, защото, ако не знаеш накъде си тръгнал, ще се въртиш в кръг” – заяви също Васил Терзиев.

Източник: www.sofia.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...