Важното от изминалата седмица:

Премиерът акад. Денков: Бюджетът за 2024 г. е бюджет за хората и за силна икономика

Кабинетът приема постановление за изпълнението на бюджета за 2024 г., а министър-председателят изреди основните промени:

  • Минималната работна заплата е увеличена с почти 20% и вече е 933 лв.
  • Значително е увеличен пакетът от социални помощи чрез увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и за подпомагане на децата.
  • Увеличени са средствата за здравеопазване – финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 милиона лева за скрийнинг за репродуктивно здраве.
  • Увеличение с 50% има и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане.
  • Учебниците стават безплатни за първи път до 12 клас по всички основни предмети.
  • Правителството продължава и политиката по изграждане, реконструкция, пристрояване и надстрояване на детски градини и училища.
  • Остават безплатни детските градини, както бе решено през 2022 г., което позволява децата да се включат от най-ранна възраст в образователния процес.
  • Капиталовите разходи от министерствата и общините се реализират чрез проекти, които са обявени прозрачно и тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи във всеки един момент.

Източник: www.gov.bg

“Единството е сила” е мотото на кампанията за влизането на България в еврозоната

С ново лого и нов слоган България върви към еврозоната. Mотото на кампанията по въвеждане на общата валута е “Единството е сила”, съобщиха от финансовото министерство.

То е препратка към легендата за хан Кубрат и снопа пръчки. Оттам казаха, че шансът да въведем еврото от януари догодина е реален, тъй като изпълняваме повечето от критериите за въвеждането му.

Нисък дълг, малък дефицит, дългосрочни лихвени проценти, а с приемането на закона за БНБ и законодателството ни отговоря на изискванията.

Под въпрос обаче остава инфлацията – ще успеем ли да я свием до исканите нива, след като последните данни у нас са за годишна инфлация от 4,7%.

„Инфлацията извън еврозоната всъщност е значително по-висока от тази в еврозоната, така че, еврозоната е добър инструмент за намаляване на инфлацията в България“, каза зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Колкото до това ще успеем ли да покрием критерия за ниска инфлация до средата на годината, когато трябва да е готов европейския доклад за готовността ни, от ведомството обясниха:

„От една страна забавяне по-бързо забавяне на инфлацията в България, от друга страна ускоряване, което бе малко неочаквано, на инфлацията в еврозоната. Според мен има реалистичен шанс ние да се вместим в тези критерии“, добави Яйджиев.

България има пет месеца, за да изпълни всички критерии за въвеждането на еврото.

Източник: www.btvnovinite.bg

Учебниците стават безплатни за всички ученици от 2024/2025, реши НС

Учебниците да станат безплатни за всички ученици от 1 до 12 клас, прие окончателно Народното събрание. Промените в Закона за предучилищното и училищното образование събраха пълна мнозинство – 190 гласа “за”.

Безплатните учебници ще влязат в сила от учебната 2024/2025 г.

В системата на предучилищното и училищното образование се осигуряват за безвъзмездно ползване от всички деца и ученици от 1 до 12 клас включително познавателни книжки, както и учебници и учебни комплекти и електронно четими учебници за учебните предмети и за специалните предмети, предвиждат още единодушно приетите на второ четене промени, предава БТА.

Депутатите записаха още, че педагогическият съвет в училището приема стратегия за развитие на училището за следващите 5 години с приложени към нея план. Досега стратегията беше за 4 години.

Парламентът при още стратегията за развитие на детската градина или училището да се разработва за изпълнение на стратегически цели и специфични за институцията цели най-малко по следните насоки: качество на образованието и мерки за неговото повишаване, патриотично възпитание, формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности на децата и учениците.

Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и участие в спортни дейности; предоставяне на равни възможности за обучение и/или възпитание; приобщаване на деца и ученици; противодействие на тормоза и насилието; превенция на риск от ранно отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.

Източник: www.investor.bg

Deutsche Bahn ще предостави до 70 модернизирани пътнически вагони на преференциални цени и условия за БДЖ-Пътнически превози

Благодарение на подкрепата на Посолството на Федерална република Германия в София проектът беше реализиран за по-малко от 3 месеца.

БДЖ и Deutsche Bahn са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници. С тях националният железопътен превозвач ще модернизира над 20% от подвижния състав, използван в момента, който е на възраст над 40 години. Това стана ясно по време на среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков с посланика на Германия Ирене Планк и представители на Deutsche Bahn.

„През изминалите шест месеца проведох поредица от срещи с посланици от различни европейски държави и изпратихме запитвания до всички големи производители на подвижен състав в Европа, като целта беше само една – бързи стъпки към реформата на БДЖ“, заяви министър Гвоздейков. Той допълни, че благодарение на активната подкрепа от посолството на Германия за по-малко от 3 месеца е осигурен модернизиран подвижен състав на европейско ниво, който е наличен и ще бъде доставен в кратки срокове. „Това е отличен шанс българското общество най-после да получи така чаканата реформа в железопътния транспорт, която не е направена повече от 30 години“, заяви още Гвоздейков.

Министърът подчерта, че ще бъдат закупени между 50 и 70 модернизирани пътнически вагони, които до миналия месец са били в експлоатация от Deutsche Bahn по линиите “Intercity”. „Подвижният състав е за скорост до 200 км в час, климатизиран, без купета, а тип отворено пространство, като притежава всички удобства за пътниците“, допълни Георги Гвоздейков. Предстои до средата на февруари български екип да посети Германия за уточняване и финализиране на процедурите по доставка и придобиване.

Посланик Планк заяви, че е впечатлена от енергията и ентусиазма, с които екипът на Министерството и на БДЖ са работили по този проект. „За по-малко от 3 месеца с много целенасочена работа от Ваша страна успяхте да превърнете идеята в реални резултати“, добави тя.

Източник: www.mtc.government.bg

Плащането на невръчени фишове вече е възможно онлайн

Вече е възможно шофьорите да проверят невръчените си фишове и да ги платят онлайн. Това е така след като днес Министерството на вътрешните работи е пуснало нова версия на електронните си услуги.

Народни представители от групата на ПП-ДБ са автори на промените в Закона за движение по пътищата, подготвени още през 2022 г., които бяха приети през тази. Едно от измененията, облекчаващо гражданите, е отпадането на т. нар. син талон, който показваше колко точки притежава шофьорът, които се отнемат при нарушения. От август миналата година хартиеният вариант не е необходим.

От средата на октомври заработи и друго нововъведение – известие за наложена пътна глоба стано достъпно през държавната система за сигурно електронно връчване Сега реално заработва и възможността глобата да се плати онлайн без да се ходи до КАТ.

Източник: www.dnevnik.bg

Васил Терзиев: Дигитален борд ще бъде създаден към Столичната община

Дигитален борд ще бъде създаден към Столичната община. Тази идея беше обсъдена и подкрепена на среща на заместник-кметовете Иван Василев, Иван Гойчев и Никола Барбутов с представители на асоциациите на технологичния бизнес в България.

“Дигиталният борд ще работи активно и ще подпомага общината в подобряването на условията за създаване и развитие на иновативен технологичен бизнес с висока добавена стойност в София.” Това заяви в своята фейсбук страница кметът на София Васил Терзиев.

В срещата участваха BESCO, БАИТ, Баском, Българска финтех асоциация и АИБЕСТ. Участниците в срещата обсъдиха и как столицата може да бъде първи клиент на иновативните технологични решения, как да се доразвие и надгради идеята за “пясъчник за иновации”. Представителите на бизнеса дадоха съвет да се направи целенасочена информационна кампания за предоставяните услуги на Столична община, Столична агенция за привличане на инвестиции, Софийски гаранционен фонд, които биха били от полза и интерес на технологичните компании.

На срещата се обсъдиха и механизми за привличане и задържане на кадри, както и подобряване на условията в училищата. “И аз, и екипът ми сме убедени, че ако работим заедно, всяка една от тези идеи ще заработи реално за София” – посочи кметът.

Източник: www.sofia.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...