Важното от изминалата седмица

Избраха номинираният от ПП-ДБ Борислав Белазелков за конституционен съдия

Мнозинството в Народното събрание избра своите двама представители, които ще запълнят парламентарната квота в Конституционния съд – кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков и Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

В подкрепените решения беше записано, че те се избират за конституционни съдии за срок от 9 години. Атанасова ще заеме мястото на съдия Анастас Анастасов, а Белазелков – на съдия Гроздан Илиев. 

Десислава Атанасова беше подкрепена със 159 гласа “за” от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 65 “против” от “Възраждане”, БСП и ИТН и един от ПП-ДБ, а Борислав Белазелков получи подкрепата на 154 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 65 гласуваха против – от “Възраждане”, БСП и ИТН. 

Третият кандидат – на “Възраждане” – Цвета Рангелова, не получи необходимия брой гласове, като за нея гласуваха само 42 депутати от “Възраждане” и ИТН, 105 бяха “против”, а 68 “въздържал се”. 

По рано тази седмица, на заседание днес парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ гласува Борислав Белазелков да бъде номинацията на коалицията за съдия в Конституционния съд на Република България.

“За този пост е важно какви позиции е изказвал кандидатът по важни обществени въпроси, какви убеждения е защитавал в кариерата си. А приказките нямат никакво значение”, коментира Борислав Белазелков.

Борислав Белазелков е уважаван специалист по търговско право, с богат опит и в гражданско-процесуално право, преподавател, бивш член на Върховния касационен съд, откъдето е пенсиониран с почести през май 2021 г.

Източник: www.bnr.bg

По-голяма прозрачност на общинските съвети – Народното събрание гласува окончателно промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

Народното събрание гласува окончателно промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Вносители на законопроекта са “Продължаваме промяната – Демократична България”, които успяха да получат подкрепа от всички парламентарно представени формации. Целта на промените е повече прозрачност на заседанията на общинските съвети. Очаква се те да влязат в сила от 1 февруари 2024 година.

След като решението влезе в сила, съветите трябва да бъдат излъчвани онлайн като по този начин всеки гражданин ще може да следи дейността на общинарите на живо. Впоследствие пък подробните протоколи от заседанията и гласуванията ще бъдат публикувани.

Дебат в пленарната зала предизвика темата дали на заседанията гласуването да е поименно, както и дали информацията за начина на гласуване на общинските съветници да се съдържа в протокола. Темата провокира разделение в групата на “Продължаваме промяната – Демократична България”. 25 души подкрепиха собствените си предложения, шестима гласуваха с “въздържал се”, а останалите въобще не се включиха в гласуването.

ГЕРБ и ДПС също бяха против предложението начинът на гласуване да се съдържа в протокола.

Всичко това даде повод на опизицията в лицето на “Има такъв народ” и “Възраждане” да нападне “Продължаваме промяната – Демократична България”, че се отказва от собствените си предложения само и само да угоди на ГЕРБ и ДПС.

Въпреки разгорещения дебат, законопроектът предложен от ПП-ДБ бе приет единодушно от всички партии. Изключение направи само едно от основните предложения, дошло от Настимир Ананиев, да има публична информация кой общински съветник как е гласувал.

“За” бяха 87 народни представители, 87 се обявиха “против” предложението, а деветима се въздържаха. Така в крайна сметка гражданите няма да имат достъп до информацията как е гласувал за всяко едно предложение всеки един представител на общинския съвет в съответната община.

Източник: www.banker.bg

Премиерът акад. Денков в Давос: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. „Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно – ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната“, заяви акад. Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

„Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2 % от БВП и това се оценява изключително високо. Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.

„Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж“, коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Източник: www.gov.bg

Асен Василев: Анализите показват 3% до 5% увеличение на БВП ако премахнем проблемите с инфраструктурата и постигнем пълноправно членство в Шенген

„България е една голяма специална икономическа зона. Със своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата“, подчерта министърът на финансите Асен Василев по време на дискусията в Давос, Швейцария.

Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал, заради липсата на инфраструктура. – „Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим БВП с 3% до 5%“.

Министърът на финансите представи подробни данни за натоварения трафик на Балканите, въпреки липсата на добре развита инфраструктура и подчерта необходимостта от инвестиции в тази посока -„Българо-турската граница е втората с най-голям поток след тази между САЩ и Мексико. Всеки ден през нея преминават по 4000 камиона на ден. Трафикът расте с 20% до 40% през последните години.“

Асен Василев беше част от дискусия на тема: „Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“, на конференцията Greek House Davos, част от Световния икономически форум.

Източник: www.ppdb.bg

Димитър Радев: Ако законопроектът за БНБ не се приеме, ще се блокира присъединяването ни към еврозоната

Ако законопроектът за Българската народна банка не се приеме, това означава, че банката не отговаря на изискванията за правна конвергенция с Евросистемата. Това от своя страна автоматично блокира процеса на присъединяването на България към еврозоната, коментира управителят на централната банка Димитър Радев в парламента.

Димитър Радев посочи, че законопроектът е разработен от БНБ и е готов от юни миналата година, след което е бил предмет на консултации, включително с Европейската централна банка и с Европейската комисия. 

Той призова да не се правят опити БНБ да бъде въвличана в политически сюжети. “Всичко тръгна от това, че има доклад – някой беше подал тази информация, коректно или некоректно, или така беше тълкувано от някои политически сили, че има унищожителен доклад на БНБ, който казва, че не трябва да се присъединяваме и сега тези цитати, които се взимат, те са силно избирателни”, каза Радев.  Многократно беше обяснено, че става въпрос за работни текстове, в рамките на проект, който се осъществява от българското правителство, уточни той.

Източник: www.nova.bg

България, Румъния и Турция започват противоминната мисия в Черно море

Зам.-военният министър Атанас Запрянов ще подпише утре в Истанбул мемурандум между правителствата на България, Румъния и Турция за създаване на противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea).

Правителството одобри меморандума още на 13 декември миналата година.

Създаването на противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Турция през август 2023 г.

Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава.

Очаква се тя да помогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

В Черно море засега се откриват предимно морски мини с малък заряд

Според българското военно министерство след края на войната в Украйна, с почистването на мините в акваторията сигурно България, Румъния и Турция няма да се справят със собствени сили и ще се наложи да се включат и миночистачни групи на НАТО.

Миналата година зам.-военният министър Атанас Запрянов обясни, че държавите реално трябва да се грижат не само за териториалните си води, но и за икономическата зона, защото тя не може да остава без надзор. Русия от месеци блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона заради провеждането на военни учения. 

Източник: www.mediapool.bg

Проект за бюджет на Столична община за 2024 г. – За първи път предварително публикуван  и с рекордни инвестиции

“За пръв път преди внасянето на столичния бюджет за обществено обсъждане се публикува пълната му версия, защото искаме да се проведе пълноценно дискусия с конкретика, в която всички заинтересовани страни да имат цялата информация, за да могат да предлагат съдържателни промени. Поехме ангажимент за пълна прозрачност в управлението на столицата и ще продължим да изпълняваме обещанието си. Фокус на инвестициите в града ще бъдат строителството и ремонтите на детски градини и училища, доизграждане на основни пътни артерии и вътрешноквартални улици, озеленяване, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Даваме приоритет на дейности в областта на културата и спорта. Заделихме 5,3 млн. лева за граждански бюджет, чиито приоритети ще определят софиянци” – каза Васил Терзиев, кметът на София.

Приоритетите в Бюджета са планирани на база задълбочено проучване, направено от настоящия ръководен екип на Столичната община през 2023 г. за качеството на живот в София. Данните от него показват кои са важните теми за хората на София и прави първа стъпка към качественото подобряване на условията за живот и развитие в столицата.

Основни акценти в Бюджет 2024:
●    594,676,366 лева за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешноквартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ;
●    Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта;
●    Повече възможности за активно участие на гражданите в управлението. 5,3 млн. лв. ще разпределят гражданите на София по приоритетни за тях проекти;
●    10% повече за по-зелена София;
●    50% повече за Програма “Култура”;
●    Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на  иновативни проекти.

Източник: www.sofia.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...