Важното от изминалата седмица

Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията с мнозинство от 164 гласа. Ето какво предвиждат приетите промени

Промените бяха приети с мнозинство от 164 гласа, аплодисментите на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и критиките на опозицията.

Управляващите определят приетите изменения като една от най-големите стъпки за последните три десетилетия към това България да е модерна, европейска и правова държава.

Ето и промените в Конституцията:

  • Ограничават се правомощията на президента при съставяне на служебно правителство.

При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора. Той включва действащите председател на Народното събрание, управител или подуправител на БНБ, председател или заместник-председател на Сметната палата, омбудсман или заместник-омбудсман.

Първоначално списъкът включваше и председателят на Върховния касационен съд, но той отпадна след критики от страна на конституционалисти.

  • Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години

Освен това главният прокурор няма право да се кандидатира за втори мандат.

  • Висшият съдебен съвет се разделя на две

Обособяват се Висш съдебен съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.

В новия формат на Висшия съдебен съвет влизат председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 8 членове, избирани от съдиите и 5 членове, избирани от Народното събрание.

В Прокурорския съвет влизат главният прокурор, двама членове, избирани от прокурорите, един член, избиран от следователите и 6 членове, избирани от Народното събрание.

  • Българите с двойно гражданство получават правото да стават депутати

Българи с двойно гражданство вече могат да бъдат избирани за народни представители. Условието е да са живели последните 18 месеца в страната.

Също така мнозинството в Народното събрание изрично вписа образованието и културата като държавни приоритети – нещо, което до момента не беше намерило място в основния закон. Текст, който гласи: “Науката, образованието и културата са национални ценности. Държавата създава условия за свободното им развитие. Тя се грижи за опазване на националното историческо и културно наследство.”

Източник: www.bnt.bg

Правителството навърши 6 месеца. 60% от 18 месечната програма на кабинета ще бъдат изпълнени още в мандата на акад. Денков

Ето някои от основните постижения на кабинета:

↘️Инфлацията падна на нивата от преди войната. През октомври 2021 година беше 6%. Този октомври е 5,8%. И е най-ниската от две години насам.

🥖За първи път бяха въведени мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата “Достъпно за вас” правителството подкрепи и българските производители на храни. Обещахме българите да се хранят с повече качествена и евтина храна, произведена у нас, и си държим на думата.

💹Доходите, благодарение на приетия бюджет, изпреварват годишната инфлация. В бюджет 2024-та година е заложено ново повишение с 11% на доходите – в пъти над очакваната инфлация.

✌️Започнахме и реформата в правосъдието. Не на думи, а със съществени крачки. Само преди половин година контролът върху главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политическа утопия, а вече са факт.

🇧🇬🇪🇺Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген.

🏢За първи път въведохме мащабна децентрализация на средствата за общините. През 2024-та година те ще получат един милиард лв. За техни проекти, раздадени не по партийни симпатии, а там, където има разрешение за строеж или виза за проектиране според приоритетите на общините.

🆘През януари очакваме първите медицински хеликоптери, а още преди Коледа ще пристигнат нови линейки за спешната помощ.

👇Дадохме реален старт с финансирането на проекта за 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това е инвестиция в енергийната ни сигурност и гарантира дългосрочно по-ниски цени на електроенергията.

🛣️През изминалата половин година голяма задача беше и да отблокираме строителството на пътища и магистрали. Пътят Видин-Ботевград, магистралите “Русе-Велико Търново” и “Европа” са ключови проекти.

✅По евро програми за конкурентоспособност и иновации вече са отключени проекти, по които бизнесът може да получи 427 милиона лева.

👨‍👩‍👧‍👦За да се борим с демографския проблем, в бюджетите за 2023 и 2024 година въведохме комплекс от финансирани мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите.

✔️От 687 мерки в 18-месечната програма на правителството, повече от половината – около 60% очакваме да бъдат приключени още до края на февруари

Източник: www.facebook.com/ppdb.bg

Всички деца до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт от 1 февруари 2024 г.

Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Мярката влиза в сила от 1 февруари 2024 г. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията на брифинг в Министерския съвет, след като правителството прие промени в нормативната уредба, която регламентира субсидиите и компенсациите в обществения транспорт.

В муждуселският автомобилен транспорт децата до 7 години ще продължат да пътуват безплатно, а от 7 до 14 години ще ползват 50% намаление.

Хората, които са си купили годишни карти при сегашните условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим, който влиза в сила от 1 февруари 2024 г.

Друга важна промяна е, че държавата вече ще субсидира три вместо две дневни транспортни връзки между селищата в слабонаселените планински и гранични райони.

Близо 330 млн. са отпуснатите от държавния бюджет средства за обществения транспорт през 2024 г. От тях 141.4 млн. лв. са за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лв. са за субсидиране на градския и междуселищния автомобилен транспорт.

Източник: www.mediapool.bg

Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024 г.

Със 178 гласа „За“ Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024 г. Гласуването на текстовете беше на три заседания тази седмица, като първото беше извънредно.

Доходите ще растат с 11%, инфлацията пада до 4,8%

Дефицитът под 3%, нов дълг до 10 млрд. лв.

Рекордни пари за пенсии, здраве, култура

Първа капиталова програма със списък на държавни и общински проекти

Сключени строителни договори ще могат да се индексират с до 50%

След четири дни обсъждания в ресорната комисия и три дни в пленарна зала, държавата има бюджет за 2024 г. Сметките на държавата са заложени при очаквания за 3,2% ръст на БВП, свиване на инфлацията от до 4,8% и ръст на доходите близо два пъти над нея- с 11-12%.

Дефицитът на касова основа ще е 5,8 млрд. лв., или 3% от БВП и 2,9% на начислена база, за чието финансиране ще трябват 8,4 млрд. лв. нов дълг.

Депутатите извадиха от планираните първоначално приходи в него 2 млрд. лв., които се очакваха от таксата за пренос на руски газ, а финансовият министър Асен Василев намали капиталовата програма с 2,4 млрд. лв. Капиталовите разходи също намаляха с 2 млрд. лв. и така догодина те ще бъдат 9,98 млрд. лв.

След дълги спорове, мнозинството на ГЕРБ, част от групата на ПП/ДБ и ДПС гласуваха договорите по обществени поръчки със строителни фирми да могат да се индексират, но с не повече от 50% заради инфлацията и записаха това в преходните и заключителни разпоредби.

За първи път в бюджета се появи и списък на 389 инвестиционни проекта, които ще бъдат изпълнявани през годината. В отделно приложение пък са описани близо 1600 общински проекта, които също ще бъдат финансирани догодина. Първоначалната сума от 1 милиард лева ще бъде увеличена, а списъкът им допълнен през март 2024 г.

Рекордните 24 млрд. лв. за за социални разходи, като от тях 21 млрд. лв. са нужни за изплащане на пенсиите, които ще бъдат индексирани с 11% през юли. Минималната заплата става 933 лв. от 1 януари догодина, а средно с 11% се увеличават чиновническите заплати. Общо 350 млн. лв. са предвидени за изравняване на разликите в заплатите, тъй като стана ясно, че има драстични разлики в заплащанията по министерства и ведомства. (Какво още записаха депутатите в бюджета- виж инфографиката)

Парите за здравеопазване са увеличени в сравнение с миналата година с 1,1 млрд. лв., а за култура с над половин милиард лева. Също такова увеличение получи образованието, за да се вдигнат заплатите на

Източник: www.24chasa.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...