Важното от изминалата седмица

Демонтажът на паметника на съветската армия е вече факт!

Предстои демонтаж на фигурите на Паметника на Съветската армия, съобщи кметът на столичния район “Средец” Трайчо Трайков.

“Ако някой се чуди какво става: подписахме внесения от областната управа ПБЗ за демонтаж на фигурите и започна изпълнението”, написа във Facebook Трайков, след като по-рано днес около Паметника на Съветската армия – наричан още МОЧА (Монумент на червената окупационна армия), се появи нова допълнителна ограда около паметника заради безопасността на гражданите.

Поставянето на новата ограда дойде от страна на областната управителка на София-град Вяра Тодева.

От обявените заключения от изследването на Паметника на Съветската армия става ясно, че състоянието на монумента показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване.

През март 2023 г. Столичният общински съвет прие окончателно МОЧА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на “Демократична България”.

От началото на войната на Русия в Украйна множество пъти МОЧА е ставал обект на справедливи атаки от подкрепящите Украйна с искането да бъде преместен от центъра на София. Паметникът се приема за символ на руските зависимости на България, като невъднъж протестиращи От началото на войната на Русия в Украйна множество пъти МОЧА е ставал обект на атаки от подкрепящите Украйна с искането да бъде преместен от центъра на София. Към момента паметника се приема за символ на руските зависимости на България, като невъднъж протестиращи зоват за премахването му.

Източник: www.frognews.bg

Акад. Николай Денков: Няма да приемем допълнителни условия за членство в Шенген. Очакваме позитиви новини от Нидерландия

Той обясни, че до последния работен ден на годината България ще преговаря с Австрия и Нидерландия.

“Няма да приемем допълнителни условия за членство в Шенген”, обяви премиерът Николай Денков в прякото излъчване на “Властта говори открито” във Фейсбук.

Министър-председателят обясни още, че до последния работен ден на годината България ще преговаря с Австрия и Нидерландия.

Той коментира и инвестиционната среда у нас.

„Инвеститорите идват, защото виждат, че има стабилизиране на политическата ситуация, парламентът приема закони, правителството следва програмата си. България е държава с една от най-ниските безработици, проблем за бизнеса е намирането на високо квалифицирани кадри“, каза още премиерът.

„Опитваме се да вдигнем доходите на България и да намалим неравенствата – има много богати и работещи бедни“, посочи още той.

„Не искам да коментирам парламента. Работим в изключително враждебна среда – не само опозицията, но и част от партиите, които подкрепят правителството могат да си пишат актив за сметка на правителството буквално. Разбира се, това не помага особено. Но аз го приемам сравнително спокойно. Непрекъснато срещам хора, които ми казват: „Моля ви, не се отказвайте, въпреки всичко, което се чува. Дръжте се, защото разчитаме на Вас“, заяви Николай Денков.

Тази седмица премиерът Денков участва в Срещата на върха в Брюксел. В нея акцент на лидерите на ЕС е присъединяването на Западните Балкани. Ще бъдат обсъдени и заключенията на Съвета на ЕС по процеса на разширяване.

От Брюксел Денков съобщи, че очакваме позитиви новини от Нидерландия за Шенген, а с Австрия – преговорите продължават.

“Крайното решение за вдигане на ветото трябва да бъде взето от парламента на Нидерландия. Това ще стане другата седмица, ако всичко е наред”, каза Денков.

Източник: www.btvnovinite.bg – публикация 1 и публикация 2

Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно

От 387 милиона лв., бюджетът ще скочи на 520 млн. лв.

“Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото е приоритет за нашето управление”, каза Кирил Петков.

Той обяви, че в четвъртък ще върви бюджета на НЗОК. “Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между министерството на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не отиват в некачествени обществени поръчки”, допълни той.

Във връзка със службите се започва темата за модернизация – ще се вкара специален център за киберсигурност, който за първи път да бъде финансиран, така че да има истинско противодействие срещу фалшивите новини, срещу атаките в интернет.

По думите му огромен приоритет е детската болница и тя трябва да стане реалност. Предстоят срещи с експерти.

“Обединихме се в това независимо как преразпределяме разходите така, че да имаме основните приоритети сложени на масата – да не надхвърляме трите процента, защото еврозоната е наш общ приоритет и ще се борим тази година да бъдем точно в трите процента”, заяви Петков.

Петков допълни, че се надява догодина да се върви по пътя на еврозоната, което е техен огромен приоритет.

Източник: www.dariknews.bg

Белгийска компания инвестира 1.1 млрд. евро в Стара Загора, Бургас и Пловдив

ABEE ще произвежда у нас ново поколение батерии с широко приложение в автомобилната индустрия.

Мащабна инвестиция в размер на 1.1 млрд. евро ще бъде реализирана в Стара Загора, Бургас и Пловдив. Компанията възнамерява да произвежда у нас ново поколение батерии с широко приложение в автомобилната индустрия.

Инвестицията ще бъде реализирана през следващите 3 до 5 години.

В Пловдив ще бъде построена изследователска и развойна база, в която ще бъдат подготвяни и висококвалифицираните специалисти от България за проекта.

Най-големият дял от инвестицията ще бъде реализиран в Стара Загора, където е предвидено да има завод за производство на литиево-йонни батерии. Той ще има възможност да увеличи капацитета си на производство от 10 до 20 гигавата годишно.

Третият компонент е свързан с извличането на метали, които да бъдат влагани в производството на батериите. Благодарение на инвестицията ще бъдат разкрити повече от 1000 работни места.

Президентът на ABEE Ношин Омар заяви, че става дума за производство  с нисък въглероден отпечатък, което изцяло се вписва в европейското усилие за борба с климатичните промени. Рециклирането също ще се извършва по екологосъобразен начин.

Амбицията на инвеститорите е в Пловдив да бъде създаден най-големият научноизследователски център, който ще постави България на картата на иновациите. 

„Реализирането на такава инвестиция е от стратегически интерес за България – както по отношение на технологиите, които ще се прилагат, така и по отношение на развитието на регионите“, заяви премиерът акад. Николай Денков.

Министър-председателят беше категоричен, че именно това е един от начините страната ни да премине от икономика на „евтината работна ръка“ към икономика на високата добавена стойност. 

Източник: www.dbr.bg

Правителството обсъжда мащабни инвестиции за общините Плевен, Шумен и Марица на стойност близо 1 млрд. лева

На заседание на Министерски съвет бяха разгледани мащабни инвестиции за общините Плевен, Шумен и Марица.

„В Плевен ще се разшири стъкларският завод „Рубин“. Ще се изгради 300-тонна пещ, ще се модернизират складови площи, с фокус върху иновативни продукти и намаляване на въглеродните емисии. Реализацията на инвестицията ще създаде над 150 работни места в община Плевен“, съобщи премиерът.  

„Друг ключов проект е за пловдивската община Марица. „Шнайдер Електрик България“ предвижда изграждането на умна производствена сграда, с иновативни технологии и възобновяеми източници на енергия“, допълни Денков. Той посочи, че това ще бъде първото подобно предприятие в Централна и Източна Европа. Инвестицията е за 107 млн. лева и предвижда създаването на поне 105 нови работни места, стана известно от думите на Денков. 

„В Шумен „Алкомет“ ще разшири алуминиевото си производство с инвестиция от 136 млн. лева. Това ще създаде 136 нови работни места. Проектът цели производството на нови алуминиеви сплави за електромобили и разширяване на продукцията за автомобилопроизводство и соларни панели. Има и няколко други подобни точки от дневния ред“, каза още премиерът в началото на правителственото заседание. 

Според него най-добрата социална програма за хората е да им бъдат осигурени работни места с добро заплащане. „Оттам идва и една от най-важните мисии на правителството. Това е да осигури инвеститори, които могат да създадат висока добавена стойност, оттам и по-добри заплати за работещите. Това са инвестиции не само за България, това са инвестиции в българите“, смята министър-председателят. 

Източник: www.bta.bg

Кметът на София Васил Терзиев се срещна с посланиците на страните от НАТО и Европейския съюз

Кметът Васил Терзиев покани на среща посланиците на държавите от НАТО и Европейския съюз в България. Срещата се проведе на територията на София тех парк. “За мен е истинско удоволствие да Ви посрещна на това специално  място. Сигурно се питате защо точно тук – в София тех парк” – започна приветствието си кметът на София.

Той сподели с посланиците, че изборът на място на срещата има символно значение и е свързан с неговата голяма цел и мисия – София да се превърне в град на бъдещето и иновациите. “Както знаете, идвам от света на технологиите и инвестициите, а сега съм част от политиката като кмет на София” – продължи Васил Терзиев. Той каза пред дипломатическите представтели, че се надява София да бъде интегрирана в мрежата на европейските столици и градове, да бъде град, който се движи от технологиите и иновациите, предпочитано място за инвестиции и бизнес и прекрасно място за живеене. Васил Терзиев заяви намеренията си да работи усилено заедно със своя екип, за да превърне тези цели в реалност.

Кметът на София се запозна лично с всеки един от дипломатическите представители на държавите от НАТО и Европейския съюз, които уважиха поканата му. На срещата присъства и Никола Барбутов – заместник-кмет на Столичната община в направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“. Васил Терзиев увери посланиците, инвеститорите и бизнеса от техните държави, че са добре дошли в София и могат да бъдат неразделна част от разгръщането на потенциала на нашия град и голямата мечта за София. “Аз и екипът ми ще направим необходимото, за да се чувстват желани, добре приети и подкрепени. Ще работим заедно за тази наша визия за София като град на бъдещето и център на иновациите” – завърши обръщението си към дипломатическите представители Васил Терзиев.

Източник: www.sofia.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...