Важното от изминалата седмица:

Депутатите приеха на първо четене и бюджета на НЗОК и ДОО

Депутатите приеха на първо четене със 142 гласа “за” и 60 “против” бюджета на Здравната каса.

Бюджетът получи подкрепата на ГЕРБ-СДС и ДПС, но с уговорката, че самите те ще предложат промени между първо и второ четене.

Зад бюджета очаквано застанаха от ПП-ДБ, както и самият министър на здравеопазването, който го определи като най-добрия бюджет от последните години.

“Откровено казано не мога да разбера защо ние се противопоставяме на този закон за НЗОК. Аз следя бюджетите на здравата каса от 15 години и това е най-добрият бюджет. Той е и структуриран както трябва в посока на извънболнична помощ, в посока на извънболнична помощ”, изтъкна Христо Хинков, министър на здравеопазването.

“Народното събрание има ангажимента да приеме финансовата рамка. Качеството на здравеопазването, организацията му, не са ангажимент на народното събрание. Те са ангажимент на структурите, които използват тези средства, за да може да се постигне промяната, която целим”, изтъкна Александър Симидчиев, ПГ на ПП-ДБ.

Работата на депутатите продължава с гласуване на първо четене на закона за бюджет на държавното обществено осигуряване.

Със 135 гласа “за”, 30 – “против” и 30 – “въздържал се”, депутатите приеха на първо четене закона за бюджет на държавното обществено осигуряване.

Дебатите продължиха близо час и половина без дискусия по същество. Депутатите решиха и да бъде намален на пет дни срока за гласуване на бюджета на общественото осигуряване.

Социалният министър Иванка Шалапатова защити бюджета и обясни, че той е само част от водената от повереното ѝ ведомство политика в социалната сфера.

“Политиката, която ние водим, е цялостна, защо дори с по-добър бюджет аз мисля, че всички сте убедени, че не можем нито да спрем демографския срив, нито да се справим с предизвикателствата на пазара на труда, нито да бъдем модерна европейска страна с ниски дори нулеви нива на бедност”, каза Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

Източник: www.bnt.bg

Асен Василев: Цялостната философия на проектобюджета за 2024 г. е да не продаваме евтина работна ръка

Цялостната философия на проектобюджета за 2024 година е да не продаваме евтина работна ръка. Няма как да станем богата държава, ако поддържаме евтина работна ръка”, каза министър Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на парламента, където представи основните показатели на проектобюджета за 2024 година, съобщава БТА.

“Начинът е да стигнем средноевропейското ниво е да правим инвестиции, които да позволят на нашите работници да защитят по-високи заплати. Затова залагаме ръст на заплатите от 11 процента – два пъти повече от инфлацията при запазване нивото на данъчните ставки с единственото изключение вдигането на данъка печалба на големите корпорации на 15 процента”, добави той.

“Българската икономика в годините беше свързана много с големите икономики на ЕС, защото ръстът ни беше свързан с износа. Със стимулиране на вътрешното потребление този ефект може да бъде отслабен и ако там икономиките вървят надолу, то при нас също може да има спад, но той не е толкова драматичен. В година, в която европейските икономики са на ръба на рецесията, ние можем да се похвалим с ръст на БВП от 1,8-1,9 на сто. Това си е успех за нашата икономика и за нашите производители”, каза Асен Василев.

Източник: www.trud.bg

Володимири Зеленски и премиера акад. Денков са обсъдили отбранителни нужди на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с българския премиер Николай Денков от Запорожие за отбранителните нужди на Украйна. 

Това съобщи украинският държавен глава в профила си в Х (Туитър).

“Докато бях в Запорожие, разговарях с българския министър-председател Николай Денков и му благодарих за силната му реч в Европейския парламент, както и за принципната позиция на неговото правителство за подкрепа на Украйна”, написа Зеленски. 

Той допълни, че е информирал Денков за текущите отбранителни нужди на Украйна, особено по отношение на укрепването на нашите военновъздушни сили и артилерия. Обсъдено е и присъединяването на Украйна към ЕС.

“Подчертах важността на единството в подкрепа на европейската интеграция на Украйна, както и на 50 милиарда евро многогодишна помощ. Поканих и България да изпрати свой представител на следващия кръг от преговорите на “Формулата на мира”, който е планиран за началото на следващата година”, добави украинският президент.

Източник: www.offnews.bg

Тагарев: Предвижда се да придобием дронове за ударни цели

„Необходимостта от инвестиции в отбра е огромна. В продължени на 35 години Българската армия не е получавала ново въоръжение. Сега първо бяха F-16 за ВВС, после корабите за ВМС и сега бойните машини за Сухопътните войски“, посочи той.

“Няма бронирана машини или танк, който да издължи на пряко попадение на противотанкова ракета. Въпросът е в Сухопътните войски да имат такива машини, които да са маневрени и мощни, които да действат в един боен ред с нашите съюзници“, подчерта военният министър.

„Европейският противовъздушен и противоракетен щит е инициатива, в която са се включили 12 страни, ние също ще участваме и да си сътрудничим, заедно да поръчваме и споделяме разходите“, обясни Тагарев.

По думите му, превъоръжаването на Българската армия ще бъде в 13 направления и кои са проектите за над 100 млн. лева.

По думите му за следващата година се предвижда 2% от БВП да отиде за отбрана, дори малко отгоре – 2,05%. Тагарев подчерта, че има рязък скок на средствата за армията.

Източник: www.btvnovinite.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...