Важното от изминалата седмица:

В интервю за Свободна Европа Николай Денков коментира неуспешната ротация, както и кой събори правителството.

Цялото интерю можете да гледате във ВИДЕОТО ето и някой от акцентите:

  • “Още на първите срещи, които бяха с Борисов, той канеше Пеевски. Ние отиваме на срещата. До Борисов стои Пеевски и всъщност през тези месеци 80 процента от разговора беше с Пеевски, не беше с Борисов”.
  • “Това че оперативно се оказа, че Пеевски е поел ръководството на ГЕРБ, беше голяма изненада”.
  • “Пеевски в момента е заел много активна позиция да се представя като евроатлантик, но няма никакво съмнение, че действията около „Турски поток“, те бяха съвместни – между Борисов и Пеевски. Тях ги свързват много неща и част от тези неща са свързани със съобразяване с интересите на Русия”.
  • “Това, което не очаквахме е, че Пеевски ще бъде по-активен от Борисов и че Пеевски, в известен смисъл, контролира ръководството на ГЕРБ”.
  • “Борисов имаше колебания до последния момент. Дълбоко съм убеден, че решаваща беше намесата на Пеевски. Самият Пеевски още преди това беше дал знаци, че иска да има избори”.
  • “Това, че се крие [от ДАНС] такава информация (за контрабанда – бел.ред), означава, че тази информация се събира не, за да се предпазим от престъпления, а се събира, за да се направят компромати, които да се използват в подходящ момент”.
  • “С Пеевски няма да си говоря. С Борисов бих опитал”.

Източник: www.svobodnaevropa.bg

Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката.  

На 5 октомври 2023 г. парламентът одобри промени в Закона за енергетиката, които предвиждаха либерализация на енергийния пазар за битовите потребители. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар. 

В обобщения доклад на Комисията по енергетика вносителите на законопроектите обобщават, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители засяга около 1/3 от електроенергийния пазар в България и над 4,6 млн. битови клиенти. Изтъква се, че премахването на регулираните цени за битовите потребители ще доведе до тежки социални проблеми и се предлага отлагане с една година.

Източник: www.bta.bg

Парламентът отстрани управителя Станимир Михайлов. Ръководството пое човекът на ГЕРБ в НЗОК

Изненадващо в сряда по предложение на ГЕРБ и ДПС и с помощта на “Възраждане” беше внесена точка и в последствие гласувана оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Оставката му беше гласувана със 116 гласа “за”  от ГЕРБ, ДПС и БСП. “Против” бяха само 56 депутати от “Продължаваме промяната – Демократична България”, а “Възраждане” и ИТН не участваха в гласуването.

Отстраняването на Михайлов, който беше предложен за поста от ПП-ДБ, цели начело на НЗОК да застане човекът на ГЕРБ в институцията – подуправителят Момчил Мавров. Съгласно Закона за здравното осигуряване подуправителят на НЗОК временно изпълнява длъжността управител до избирането на нов титуляр. Надзорният съвет на НЗОК не закъсня с решението и в сряда следобед възложи управлението на институцията на Мавров.

Михайлов и Мавров бяха принудени да си подадат оставките през декември миналата година след решение на тогавашните партньори в правителството ПП-ДБ и ГЕРБ да се търсят нови консенсусни фигури за двата поста по нови правила. Оставките им обаче така и не бяха гласувани, тъй като не се стигна до планираната за след ротацията на правителството подмяна на шефове в регулаторите.

По думите на Костадин Ангелов (ГЕРБ) заявлението за оттегляне оставката на Михайлов е внесено от сътрудник на ПП-ДБ и оспори неговата автентичност.

Самият Станимир Михайлов така и не беше допуснат до трибуната на НС, за да заяви пред депутатите каква е волята му. “В моята ръка имам внесеното искане от Михайлов за оттегляне на оставката му. Управителят на НЗОК е в сградата на Народното събрание. Не му дадохте думата да дойде и да каже каква е неговата воля. Това започва да “замирисва” на диктатура”, коментира Кирил Петков.

По-късно в кулоарите на парламента Станимир Михайлов потвърди, че той лично е положил подпис по заявлението, с което си оттегля оставката и то единствено е внесено в деловодството от сътрудник. От ПП-ДБ казаха, че ще сезират Конституционния съд за това дали може управителят да бъде освободен, след като е оттеглил своята оставка. Освен това ПП-ДБ възнамеряват да поискат оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков, който внесе искането за отстраняване на Михайлов и ръководи скандалното заседанието на парламента.

Източник: www.mediapool.bg

Споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” беше подписано по време на последното назначавано от Румен Радев служебно правителство

Вчера от “Продължаваме промяната – Демократична България“” съобщиха, че са внесли предложение за извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“. 

„Направихме искане за свикване на извънредно заседание с точка единствена – разглеждане и приемане на доклада за „Боташ“. Има скандални факти и разкрития в него, които няма да оставим последните седмици на това НС да останат скрити за обществото. Класифицираната информация в доклада – има начин как да бъде обсъден, без да се разкрие търговската тайна“, каза вчера Радослав Рибарски, депутат от ПП-ДБ.

Неговият колега от групата на ПП-ДБ Мартин Димитров пък посочи:

 „ГЕРБ защитават Румен Радев и екипа му, който е сключвал този договор. С назначаването на служебен енергиен министър (Владимир Малинов) ГЕРБ на практика подкрепиха договора за „Боташ“. Планът им е този доклад да не бъде гледан в зала и да не бъде даден на ДАНС и на прокуратурата, както ние настояваме. Те прилагат партизанска тактика, крият доклада, опасяваме се да не иде при пътната карта, т.е. никога да не влезе в пленарна зала. Трябва да бъде даден на ДАНС и прокуратурата, а също спешно трябва да бъде започнато предоговаряне – не може да даваме милион на ден, без да внасяме газ по този договор”.

Източник: www.frognews.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...