Българското правителство е слабото звено на ЕС

Радан Кънев: На днешното заседание на ИС на РБ обсъдихме промените в закона за енергетиката, които по наша преценка вадят “Южен поток” от ЕС. Това не е първи и ако това правителство остане на власт няма да е и последен подобен случай. По тези теми на разположение за отговори са и г-н Мартин Димитров и г-жа Меглена Кунева. Кратко експозе ще направи нашият евродепутат Светослав Малинов преди да замине за Брюксел.
Светослав Малинов: Благодаря. За “Южен поток” сме говорили и преди. Още при първото си изявление по темата казахме, че това е един много тежък удар по общата енергийна политика на Европа. Тогава казахме, а и звучеше абстрактно и неясно, че това е удар в гърба на Украйна. Когато преди месеци го казахме се опитахме да обясним какво значи това, надявам се сега е ясно за всеки. Става дума отново за законопроект, внесен от БСП, който дава ясни доказателства на нашите европейски партньори, че България винаги е готова да обслужва руския интерес вместо европейския и този на българските граждани. Наистина става дума за опит на българското правителство да излезе от европейската правна рамка, когато става дума за този проект – нещо, което съм дълбоко убеден вече достатъчно е ядосало нашите европейски партньори. Във всеки случай, за да нямаме никаква неяснота по въпроса аз ще информирам лично в качеството си на евродепутат още днес комисаря Йотингер за този опит на БСП и на българското правителство и ще информираме ресорната комисия в ЕП по енергийните въпроси за този опит. ЕП работи с пълна сила, ЕК също, ако някой от БСП смята, че през последните 6-7 седмици тези институции няма да са ефективни много се лъже. Реакция ще има мигновена. Вероятно ще има, както и по някои други въпроси предупреждение за възможност за спиране на фондове. Може би по-лошото е, че България дава в един такъв момент, в който Европа се нуждае от обща единна позиция по всички въпроси, особено с тези свързани с енергетика и с Русия. Може би най-лошото е, че България отново дава доказателства, че е слабото звено. Ние ще се опитаме да обясним, че това не е България а Българското социалистическо правителство, подкрепено от ДПС и Атака и ще дадем много ясен сигнал, че в България има политически сили, които са наясно с нашите интереси и ще ги защитават. И аз съм убеден, че ние ще спечелим и тази битка и надявам се щетите за България ще са, колкото се може по-малко. При следваща среща ще Ви информирам за отговора на комисаря Йотингер и комисията по енергетика.
Радан Кънев: Aз ще дам само още два анонса. Единият е, че на отминалият през уикенда конгрес на ЕНП в Дъблин г-жа Меркел, много категорично и за първи път от германска позиция защити общата енергийна политика на ЕС. Това е много голяма крачка за Германия и много голяма крачка за Европа. Тя показва, че България скоро ще може да разчита на много по-добри цени на природния газ, тъй като знаете например, че цената в Германия е два пъти по-ниска от тази, която плащаме ние. Реиндустриализация, за която говори българското правителство, няма да стане чрез наливане на държавни пари в закъсали предприятия и чрез плащане на дългове на частни фирми пред фалит. Истинска помощ за индустрията са добри цени на природния газ. Основните проблеми пред българската индустрия са изключително неизгодните договори с Газпром. Те могат да бъдат преодолени само чрез обща европейска политика. С промените в закона за енергетиката обаче, българското правителство слага прът именно в усилията за обща енергийна политика. Това води до задържането на по-високи цени за българските домакинства и за българските предприятия. Обсъдихме и някои организационни въпроси във връзка с развитието на РБ и взехме решение, че оттук насетне РБ в страната и разбира се в София, ще набира членове и симпатизанти не само към отделните партии, но и като политически съюз. По този начин ще дадем възможност за участие в политическия живот на всеки симпатизант на центъра и на дясното и на реформаторските политики, независимо дали симпатизира на отделна партия в блока и първите крачки към това бяха вече направени в Мюнхен и Франкфурт през изминалата седмица, където имахме срещи с българските общности в изпълнение на една от нашите големи цели. Една от нашите най-важни патриотични цели – единението на българската нация независимо къде живеят българските граждани. Защото една голяма част от активните и работещи български граждани са на територията на западна Европа. Хората там заявиха своето категорично желание да работят именно като клубове на РБ и това да бъде техният политически избор. От над хиляда километра разстояние разликите между партиите в блока съвсем не са видими, в това мога да ви уверя.
Въпрос: Кои промени в закона за енергетиката ви притесняват?
Мартин Димитров: Предложенията на двамата депутати Куюмджиев и Ерменков казва следното нещо – това няма да бъде европейски проект, няма да има конкуренция, няма да има възможност трети страни да доставят газ за България, а ще бъде изключително и само руски проект. Той се изважда от общата европейска рамка, изважда се от възможността за регулиране на цените от ДКЕВР и става нещо, което е изцяло зависимо от Русия като цени, доставки, количества, което означава, че този проект вече не е европейски. ЕК няма просто да гледа как се случва едно такова нещо, а ще има санкции и тези санкции ще започнат с предупреждение и ще завърши със спрени еврофондове. Това е пълна подмяна на идеята за членство в ЕС, а българските граждани ще плащат по-скъп природен газ и ще загубят част от европейските фондове, ако това се реализира.
Въпрос: Как гледате на идеята за рестартиране на “Кремиковци”.
Мартин Димитров: Това вече е правено от Румен Гечев и Жан Виденов и те знаят резултата. Наляха стотици милиони в губещи държавни предприятия и очакваха да съживят българската икономика. Резултата беше национална катастрофа. Те отново тръгват да правят същото и резултата ще бъде същия. Отново ще бъде национална катастрофа, ако този път бъде продължен. Те имат нов план Виденов, който трябва да бъде спрян веднага.
Въпрос: Кога ще обявите листата си за евровота?
Радан Кънев: На предишния ИС на блока миналата седмица беше взето решение обявяването да бъде на 22 март. Което трябва да ви говори, че нямаме проблем с нареждането. Достатъчно преди 22 март вие ще знаете какво точно ще предложим и одобрим тогава. Както неведнъж е ставало дума имаме нужда от известно техническо време, тъй като според нашето споразумение се събират един широк кръг от представители на всички области в страната на всички партии, който да утвърди листата.
Въпрос: Кои са фаворитите за водач?
Радан Кънев: Аз моят фаворит за водач много отдавна и в много телевизионни участия съм го казвал и мога да го аргументирам с това, което днес се случва в Европа. Защото конгреса на ЕНП не е само снимки за медиите, конгреса на ЕНП е мястото, където могат да бъдат чути на най-голямата европейска партия намеренията за близкото бъдеще. Ние много внимателно слушахме двамата кандидати за председател на ЕК, много внимателно слушахме и другите изказвания. Има две тенденции – едната е много добра за България. Засилване на общата външна политика, засилване на общата енергийна политика. Има друга тенденция, изключително тревожна за България и тя е сближаване единствено между страните в еврозоната и стъпки напред към т.нар. Европа на две скорости, която не може да бъде на две, тя неизбежно ще бъде на три, и балканите – България, Румъния и Сърбия в бъдеще са изправени пред заплахата да бъдат непълноценни членове на ЕС. За да се борим с такава перспектива ние имаме нужда да изпратим най-доброто, с което България разполага в Брюксел, да изпратим хора, които не искат да се снимат с даден европейски политик, а с които европейските политици с радост биха се снимали. Така че мисля че отговорих и на въпроса ви кой е моят фаворит – моите фаворити за челото на листата на РБ се казват Меглена Кунева и Светослав Малинов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...