Българските и американските досиета – дебат на Дарик радио

Татяна Дончева, БСП, Камен Костадинов, ДПС, Кирил Маричков, СДС, Нено Димов, ДСБ, Борислав Българинов, БНС, Георги Георгиев, “Атака”, в дебат за предаването на Дарик радио “Седмицата”

Водещ Кирил Вълчев: Продължаваме с дебата за досиетата. Ще участва Татяна Дончева (БСП), Камен Костадинов (ДПС), Нено Динов (ДСБ), Борислав Българинов (БНС), Георги Георгиев (“Атака”) и Кирил Маричков. Сега честно да кажа поканихме представител на СДС, те казаха имаме човек за тази кауза става дума – независимият кандидат, който не е от СДС. Така, че и Кирил Маричков ще участва в този дебат.
Кирил Маричков: Аз не съм от никоя партия, но съм симпатизант на десницата, но предпочитам обединена десница.
Водещ: Добре здравейте на всички. От кои досиета да започнем според вас? Някак си американското досие, американският доклад измести темата за българските през тази седмица. Какъв е коментара ви на американското издание “Конгрешънъл Куотърли”, което свърза Бойко Борисов със съратничество на известни български гангстери. Оказа се, че не само в България има досиета, че досиета се правят от швейцарски банки например. Кой ще започне? БНС, г-н Българинов.
Борислав Българинов: Ами аз като представител на БНС и по-специално на Съюза на свободните демократи. Ние заявихме нашата позиция вчера с една декларация, в която осъждаме такива действия, но същевременно с това заявихме в тази декларация, че следва институциите…
Водещ: Но какво осъждате, кое осъждате? В “Конгрешънъл Куотърли” да пишат статия?
Борислав Българинов: Не.
Кирил Маричков: Това ми прилича на мюсюлманите, които осъждаха карикатурите на Мохамед в холандските вестници.
Борислав Българинов: Значи затова го свързвам, затова имаше и продължение моят коментар, свързваме го с това – ние призовахме съответните служби в лицето на Министерски съвет и на президента да кажат, защо тази информация не се е появила толкова време в медиите и истинска ли е тя.
Водещ: Коя информация?
Борислав Българинов: Тази която излезе в американското издание.
Георги Георгиев: Нека и аз да кажа нещо.
Водещ: Г-н Георгиев, “Атака”.
Георги Георгиев: Тази публикация, която дойде от американска страна не бива да ни учудва. Говорим за досиета – да си спомни началото на демокрацията, когато досиетата бяха голяма част изнесени, голяма част пречистени и т.н. Тези досиета съвсем логично е да попаднат и в ръцете на външни служби. А що се отнася до г-н Борисов в пространството броди тази мисъл, че той наистина е свързан с тези групировки и това до някъде в по-голямата си част е истина. Защото те в момента не случайно съобщават, че неговото досие е поне 200 листа. Това значи, че не е само този факт, който изнесоха. Предстоят евентуално и други неща, които ще бъдат изнесени.
Водещ: Добре но то се оказва, че може би в тази швейцарска банка има и още досиета и че за много българи може би има досиета …
Георги Георгиев: В тази връзка казах, че следва съответните служби в нашата страна да вземат отношение. Те нямат ли информация за това, което се случва, за това казвам. И като свържем с информацията, която получаваме в комисията по вътрешна сигурност, нещата са ясни, че явно тези служби не работят добре и има нужда от реформа.
Кирил Маричков: Има една склонност в българската журналистика да измества въпроса от централни към странични. Говорим за досиетата и искаме да говорим, и сме тук да говорим за досиетата на комунистическата, престъпна, бивша Държавна сигурност, а не въобще за досиетата, които се правят дори и в детските градини на дете, когато постъпи му се прави някакво кратко досие. Всички банки естествени имат досиета на своите клиенти. Досиета има всякакви, по всякакъв повод. Има медицински досиета – от какво си болен. Не говорим за това, говорим за досиетата на бившата организирана престъпност, защото в България винаги е имало организирана престъпност. Просто преди тя се е наричала Държавна сигурност. Със същия предмет на дейност, със същите хора, от които последваха тези структури. За това искаме да говорим, а не искаме да говорим за досиетата в детските градини, банките и болниците.
Водещ: Къде са досиетата г-н Маричков на организираната престъпност за която говорите, според вас?
Кирил Маричков: На Държавна сигурност?
Водещ: Не на организираната престъпност казахте вие, че има досиета. Къде са те?
Кирил Маричков: Ами главно в Държавна сигурност се намират техните корени. И тогава българинът, който не го е интересувало това нещо, какво става в Държавна сигурност, този който мисли, който не страда от амнезия и не му текат лигите и който има някаква памет ще се сети тогава, защо е имало едни банки, защо тези банки са фалирали, кои са били техните шефове, защо в един момент левът стана на 3000 лв. , как им бяха обрани спестовните влогове, къде са отишли пенсионните фондове и т.н. Всичките тези неща ще ги разбере българинът, ако иска да разбира нещо разбира се, когато види тези досиета и когато види кои хора са били в бившата Държавна сигурност и ще види, че са всички.
Водещ: Как хубаво свързахте българското и американското посолство с г-н Димов, ДСБ.
Нено Димов: Ами може ли само да ви кажа. Всъщност аз съм съгласен с г-н Маричков. Само допусна една неволна грешка – не става дума за бившата организирана престъпност, защото тя си е и настояща. Просто тя е плод на бившата Държавна сигурност, която се превърна в организирана престъпност след промените на 10 ноември. Само за да отговоря на вашия въпрос – за мен не е изненада, че от САЩ пристига някаква информация за български политик. Това не се случва за първи път и много странно е мълчанието на българските институции. Само ще ви припомня…
Водещ: Но президента каза, че статията обижда България, Румен Петков каза, че няма данни, че няма данни за кмета.
Нено Димов: Тя обижда институциите, които не взимат никакво отношение, точно както не взеха отношение и по времето на аферата с корупцията на Иван Славков. Спомняте си отново как българските институции мълчаха, президента дори връчи орден “Стара планина” на Иван Славков, а в последствие се оказа, че той е замесен и бе изхвърлен от МОК, защото е замесен в тежка корупционна схема. Така, че това, че си заравят българският президент и правителството, и службите главата в пясъка не означава, че бурята ще премине. Очевидно за да тръгне такъв доклад, той не е случаен. За разлика от това, че тук си подхвърляме досиета и се връщам към темата за досиетата, която е крайно време – 18 години след промените да бъде приключена с тяхното отваряне. Не може непрекъснато да си подхвърляме досиета и да казваме половин истина, и да казваме изопачена истина. Точно, защото там има нормални институции, има изградена държавност това нещо не се случва. Затова аз съм склонен до голяма степен да очаквам от българските институции адекватна реакция с проверка, с искане на информацията от международните било швейцарска банка, било от американския парламент за това какво точно съдържа този материал, какви са доказателствата. Да бъдат проверени и да бъдат казани. Цялата истина да бъде казана, а не половината истина както сме свидетели вече 18 години.
Водещ: Камен Костадинов, ДПС, за да оставим дамата за финалът – Татяна Дончева.
Камен Костадинов: Ако започнем от страничния въпрос както каза г-н Маричков, който в последните няколко дни е актуален въпрос в медиите – кметът Бойко Борисов трябва да оправдае по недвусмислен начин тази информация. Това може да стане като самият той поиска нещата, които са били изнесени да бъдат проверени и да бъдат опровергани, ако те не отговарят на истината, защото в противен случай неопровергавайки я – това е не само проблем на него, това е проблем на България. Той се бори за най-високия рейтинг в България и това не е персонален проблем на един господин от Банкя, а е проблем на България.
Водещ: Как на практика, г-н Костадинов, виждате да стане това, при положение, че в тази статия са едни общи приказки все пак. Няма никаква конкретна връзка, конкретни данни и имена – точно кой какво е направил. На всичко отгоре докладът бил таен. Никой няма да го даде от изданието или журналиста, който го е ползвал, не се знае коя е банката, американското разузнаване едва ли ще тръгне с българското да му го дава. Как мислите на практика да стане?
Камен Костадинов: На практика може да стане като самият засегнат в доклада, според мен би трябвало да поиска някаква комисия, която да проведи всичко това, което се говори и да го опровергае, тъй като той твърди, че това са неистини.
Водещ: Комисия предлагате.
Камен Костадинов: Или от държавната официална институция да се произнесат, но понеже прокуратурата не може да се заминава с написания – казал, рекъл, дали ще бъде -парламентарна комисия, дали ще бъде …
Водещ: Т.е. вие предлагате парламентарна комисия за Бойко Борисов?
Камен Костадинов: Не, аз казвам, че трябва да бъде опровергано от негова страна тези неща, но не на принципа на “Тога го поръча еди кой си, защото той не харесва това, което аз правя”, а по някакъв начин да бъде доказано, че това не е така, защото пак казвам, той е в челото на рейтингите в България о когато в авторитетна институция като Американския конгрес се твърдим подобно нещо, без значение какво е изданието, дали е спомагателно, дали е официален източник, това е проблем вече на България.
Водещ: Г-н Георгиев, само да чуем г-жа Дончева и след това реплики. Г-жо Дончева, вие сте в деликатното положение, че бяхте конкурент на кметски пост, но е интересно как ще коментирате?
Татяна Дончева: Мисля, че българските държавни институции трябва да си дадат вярна оценка за какво става въпрос и къде се играе този мач. Ако мачът се играе тук, той е по-лесно решим. Ще затворим медиите, ще се разберем с главните редактори и ще потушим скандала за два дена. Сматам, че някои ключови фигури в държавата и включително самият Борисов се опитват да направят това. И аз съм последния човек, които ще им попречи. Опасявам се обаче, че мачът не се играе тук, а кота не се играе тук, онова, което тече, ще продължи да тече. Ще продължи да тече поне в две неща, първо в битката за президента на САЩ, за президентската институция в САЩ, която всъщност сега започва на финала. Предстои финалът, предстои номинацията на кандидатите на партиите и има ново обстоятелство от последното време, че демократите овладяха Конгреса и те ще използват тази позиция за битка срещу президента Буш. На трето място, противниците на войната срещу Иран, които са не само в Демократическата партия, които и са в самата Републиканска партия, които са в Пентагона, които са в специалните служби на САЩ, също ще използват всички възможности, за да спрат тази войни. Аз не мисля, че България има интерес да бъде нататрузена на тази каруца като паж.
Водещ: И как да слезем от каруцата?
Татяна Дончева: В тази работа смятам, че публикацията в “Конгрешънъл коутърли ” трябва да бъде обективно оценена. Става дума за издание на Конгреса, за издание на Конгреса, на институт на Конгреса, това не се случайни неща, нито Стейн е случаен човек. Това може да се види от интервютата, от биографията на този човек и даже от съдържанието. Става ли дума за анонимна швейцарска банка. Сега, трикове на специалните служби по цял свят е някъде да тикнат, в някоя швейцарска банка нещо, което всъщност няма връзка нито с Швейцария, нито с банка, нито с друго. Агенти под прикритие и формата на тяхната работа, значи, също така е доста често срещана. Става дума за сериозен въпрос. Ключовите държавни институции, а те са президентът, министър-председателят, ключовите министри на правителството и ръководствата на основните политически сили, трябва да са наясно, че достатъчно влиятелни кръгове на САЩ вдигат, осветяват, осветяват Бойко Борисов и свързаните с него лица като считани от тях за неблагонадежден партньор. Това е …
Водещ: Т.е. вие не сте съгласна с оценката на Първанов, че статия обижда България?
Татяна Дончева: Няма какво да се правим на ощипани. Като махнете 30-те убийства, като махнете 30-те убийства, които може да са, да не са, ще искаме доказателства. Извинявате, но другите написани неща в междуредието да не би да не са ви известни. На вас, на тези, които ни слушат, или на тези, които стоят около масата.
Кирил Маричков: Аз също мисля, че повечето от тези неща бяха известни. Не ги чуваме за първи път от този доклад и освен това защо ще ни викат непрекъснато, когато някой е засегнат, че е засегната България. Аз никак засегнат не се чувствам от това нещо като българин.
Татяна Дончева: Тази работа…
Камен Костадинов: Да, но от поведението на Първанов се чувстваме засегнати, защото той прави да…
Татяна Дончева: …има сериозни проекции, сериозни проекции върху вътрешнополитическия живот на България. И те са в няколко посоки. Всеки, които желае да се докосне до ГЕРБ и до Бойко Борисов като партньор трябва да си направи добре сметката на какво залага, каква фабрика си купува и коя е дата. Останалото оставям на авторитетните държавни институции, които може би подобно на аферата Иван Славков, която обаче е несравнима по мащаби, несравнима по взривна сила и по взривен капацитет, могат да процедират така, могат да го наградят с орден, могат да се направят, че нищо не е станало…
Водещ: Ама вие се съгласявате с Нено Димов за аналогията с Иван Славков, така ли?
Татяна Дончева: Ама България напусна позицията си в МОК, тя напусна позицията си в МОК. И никой не се съобрази има ли Иван Славков медал, няма ли медал.
Георги Георгиев: Много се извинявам, много се говори, много общи приказки се говорят. Аз искам да върна разговора назад. Г-н Маричков каза, че няма какво да се интересувам от външни досиета. Напротив, нашите вътрешни досиета на ДС са продължение на външните досиета. Това е обществена тайна, че много от досиетата нашите излязоха навън. След това ги продължиха, като факт бих ви цитирал, ние пуснахме …
Татяна Дончева: Г-н Георгиев, абе хората ви говорят за дейност на един човек в последни определени години, никой не ви говори….
Кирил Маричков: Главен секретар на МВР, кмет на София.
Георги Георгиев: Нека да ме чуете, аз връщам, за да се каже крайното, за да дойда и да ви подкрепя за това, че този човек е известен. Аз в началото исках да кажа, че за него се говори и за чешко-немско там присъствие, с рекет, с проституции, и с други неща. Това всеки от нас го знае, но за досиетата – защо се скочиха срещу него – защото на Борисов му беше казано “ти си до тук, от тук нагоре няма да посягаш, ще ти орежем ръчичките и ще ти счупим краката, четвърти човек, повече нагоре…”, а той стреля в изпълнителната власт, стреля в министър-председателското място и никой няма да му позволи, той да се качи, защото знаят неговите връзки с престъпния свят. Това е международна тайна.
Татяна Дончева: Кои са тези, дето няма да му позволят? Кои са тези, дето няма да му позволят? Аз мисля, че българите трябва да спрем да чакаме външните фактори – ЕС…
Георги Георгиев: Ще ви кажа, БСП.
Татяна Дончева: Ама може ли да не ме прекъсвате.
Георги Георгиев: Ама ти ме прекъсна. Може ли да не ме прекъсвате, първо ще ме чуеш и тогава ще искаш същото от мен.
Водещ: Хайде един по един. Татяна Дончева.
Татяна Дончева: Външните фактори няма да дойдат да ни решат нещата, а ако българина се държи като пубертет и няма устои да каже това е добро, това е лошо, това е полезно за държавата и за нацията, това не е полезно, ние ще трябва да си изживеем като нация този пубертетен период, като влезем в зрялост, тогава ще решаваме нещата по друг начин. Но в случая не може да разчитате, че нито американците, нито от ЕС, нито от Москва, нито от не знам къде, ще дойдат да ни наредят кой да бъде министър-председател или не. Този доклад е насочен срещу Буш и неговата администрация. Не случайно Януш Бугайски е един от тази, които са ни натискали, и за бази и за коридори, и за Афганистан, и за Ирак и т.н. Сега каза “няма да атакувате администрацията на Буш “, вярно е, но демократите ще я атакуват и …
Кирил Маричков: Аз тук съм напълно съгласен, че това е истината, мачът се играе там и в този смисъл искам да уточня, казах да не отклоняваме въпроса не в смисъла, че не трябва да се занимаваме с тези неща или с тези досиета, и не в смисъл, че те не са част от всичко, а да не отклоняваме въпроса от основния, за който тук сме се събрали към досиета на банки, детски градини и болници, за това стана въпрос за други досиета, от друг тип. А това явно си е нещо, което е свързано, даже не може да се каже, че е досие. Това е просто един журналистически материал, крепящ се на факти, част от които ние знаем много отдавна, част от които, аз всъщност нищо не съм прочел, но това, което чух и се споделя в медиите, просто то беше за мен известно предварително, нищо ново не научих.
Водещ: Нено Димов.
Нено Димов: Може би ще се опитам да направя един мост към основната тема, но това, че и в това студио прозвуча проблемът с Бойко Борисов, че хвърля петно върху България и че е проблем на България, аз не мога да приема, че обвинението във връзка с мафията за една отделна личност, която и да било тя, може да бъде проблем за България, защото всяка една страна има такива хора, мафията не е само в България. За мен е проблем и сянката върху България хвърлят официалните институции – президент, правителство, съответни министри, които с пасивната си позиция и с неадекватната си позиция всъщност започват да защитават подобен тип дейности. Не случайно казах. Съгласен съм с г-жа Дончева, че проблемът с МОК е много по-малък и Иван Славков е много по-малко взривоопасен от този. Там ставаше дума за обикновена корупция, тук става дума за убийства. Безспорно мащабът е различен, но по същия начин си заравяме главата и с досиетата. Ние казваме, че досиетата са малък проблем, а всъщност са 18 години и би трябвало да сме излезли от пубертета вече за тези 18 години. Досиетата са голям проблем.
Водещ: Сега, хайде да стигнем до темата досиетата. Да хвърлим така моста – в търсене на Джеф Стейн в България. Кой да бъде човекът, кои да бъдат хората, на които да бъдат дадени документите, било те обективни доклади или път откровени доноси, както не е ясно в случая какво е дадено на Стейн, кой да прецени в България, кой да бъде българският Джеф Стейн? Г-н Българинов?
Борислав Българинов: Да се върнем малко назад, вие като че ли изпреварихте темата. Лично моето мнение е, че за да се стигне до там кой да бъде българският издател в тази насока, смятам, че първо трябва да бъде създадена комисия. За да бъде тази комисия създадена, затова и почнах отначало, че съответните институции в лицето на службите са виновни за това, което става в България в момента, ето че сега в момента не се дава достъп до класифицирана информация на някои хора. Аз затова преди малко казах, в тази ситуация би трябвало да не се даде достъп и на Бойко Борисов до класифицирана информация. Службите работят все още на сянка, никой не знае по какъв начин определят правилата. Това говоря, че не са реформирани, това говоря…

…………….

Изтеглете пълната стенограма от предаването във формат .doc (127KB) тук.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...