Българските изселници в Турция открито се обявиха против Доган. Според Иван Костов ДПС е изменило на електората си

Мюсюлманите, изселени от България по време на Възродителния процес, не вярват на лидера на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и не го искат за свой водач. Това съобщи днес председателят на Асоциацията за социално и културно развитие на българските турци Сейкан Тюрккан, като се позова на изследване на асоциацията, според което 85% от гласувалите турски изселници се обявили против Ахмед Доган и против управлението на ДПС досега.
По-добре обаче било, че ДПС било част от управляващата коалиция, защото по този начин станало явно какви са намеренията му. Според Тюрккан българските турци нямат друга алтернатива, освен да гласуват за ДПС по време на избори, понеже не разполагали с конкретна информация как останалите политически партии гледат на интеграцията на малцинствата и присъединяването на България към НАТО е към Европейския съюз.
На днешния семинар в Боровец на тема “Социално-икономическа и политическа интеграция на малцинствата в България : “15 години след демократичните промени” Тюрккан заяви, че целта на събирането е да се запознаят отблизо с целите на останалите партии, а не само да четат политическите им програми, от които нищо не разбирали. Според лидера на асоциацията не е изключена възможността в скоро време да се създаде нова партия, без да уточнява каква точно ще бъде тя и кога може да се учреди. Друг вариант бил турските изселници да “намерят” свое политическо представителство във вече съществуваща политическа сила.
Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов заяви, че участието на ДПС в управлението през последните три години е довело до по-големи тежести върху малцинствата в страната. Нормално било представителите на НДСВ, дошли от чужбина, от различни финансови институции, професори, юристи да не се занимават с правата и свободите на малцинствата в България, но не било разбираемо защо след като ДПС участва в управлението, са допуснали подобни проблеми да се стоварят върху районите със смесено население.
Движението за права и свободи се превърна в една силна и богата партия, която предпочита да има слаба държава, слаби институции и слабо прилагане на закона, обясни Костов. Според него ДПС от защитник на правата и свободите на българските турци се е превърнало в либернална партия. За да се разрешат социално-икономическите проблеми на малцинствата в България е необходима силна държава и институции, както и завършване на реформите в страната, обясни Костов. Според него не може да се остави либералната ценностна система да ръководи държавата.
Това, което успя да направи ДПС по време на управлението си в една коалиция с НДСВ е да увеличи с 50% акцизите върху лекарствата, да повиши цените на електроенергията, горивата, телефоните и комуникационните услуги, каза още лидерът на ДСБ. Според него в момента децата от малцинствата нямат възможност и стимул да учат и когато след две години се присъединим към Европейския съюз, те ще се “наредят на опашката на всички гастербайтове” и няма да бъдат конкурентноспособни, нито ще се почувстват като европейски граждани.
Митът, че, ако не е Ахмед Доган на върха на етническия модел в България, ще да потекат “реки от кръв” е пресилена теза, каза още Костов. Според него ДПС е злоупотребило с влиянието си и си е присвоило ролята на движение, благодарение на което българските мюсюлмани не са се превърнали в ислямистки фундаменталисти или в част от армията на “Ал Кайда”, заяви Костов.
Социалната и икономическа интеграция на българските малцинства предстои и времето на Възродителния процес не може да се повтори, понеже вече страната ни е член на НАТО и предстои да се присъедини към Европейския съюз, каза Костов. По този начин от Брюксел строго ще да се следи дали се спазват правата и свободите на различните етноси и няма да се допусне дезинтеграцията им в обществото. Според него има традиция на доброжелателност в отношенията между турското и българското население, но тя не се поддържа.
“Ахмед Доган не принадлежи на нашия етнос”, заяви председателят на Националното движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир. Според него ДПС не помага с нищо и не защитава правата и свободите на българските турци, а напротив подкрепя само свои твърди симпатизанти, т.е. “партийни партизани”. “Това не е партия на нашия етнос, а на една шепа хора”, каза още Тахир. Очевиден бил и фактът, че досега няма назначен представител на турското малцинство “на избираемо място”, освен с партийната листа на ДПС. Лидерът на НДПС обясни, че вероятно грешката не е в Доган, а в това, че изселниците не са намерили сили да предотвратят този процес на назначаване на депутати само чрез ДПС. “Не е луд този, който е изял зелника, а този, който му го е дал”, обясни ситуацията той.
Лидерът на Движение демократично крило Осман Октай пък заяви, че заради “левите и десни шутове” на ДПС в политиката, електоратът на движението бил поставян в “капсула”, понеже останалите избиратели го припознавали в лидера на партията, за която е гласувал. Според него било важно да се намери балансът между отделните политически сили, за да може да се интегрират социално и икономически малцинствата.
Октай предложи още да се отворят досиетата на Държавна сигурност, за да се разбере кой носи персонална отговорност за репресиите, на които било подложено турското население в България по време на Възродителния процес. “Това не е вина само на Тодор Живков, но и народът не е виновен”, обясни Октай. Според него докато не се потърси персонална отговорност за респресиите, а се говори само за колективна отговорност, няма да се разрешат настоящите проблемите. “Всички партии и всички депутати в парламента са бандити и мошеници”, заяви той и обясни, че всеки, който си мисли, че може да се поеме колективна отговорност за издевателствата над българските турци по време на Възродителния процес, е останал преди 1989 година.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...