България да участва в изграждането на Европейския енергиен съюз

– Г-н Малинов, какви са Вашите приоритети през новия Ви мандат, като представител на България и Реформаторския блок в Европейския парламент?
– Първо, изграждане на общ енергиен съюз на територията на ЕС и активно участие на България от първата до последната стъпка. Второ, промяна на законодателната рамка, уреждаща статута на бежанците, за да се избегне несправедливо тежкото бреме за страни като България. Трето, решителни стъпки на България за влизане в еврозоната и максимално дълбока интеграция във всички финансови институции и политики на ЕС. Четвърто, защита на българската природа с всички средства, които европейският парламент предоставя.
– Какво от започнатото през предишния мандат смятате да продължите?
– Преди всичко отменяне на визите за български граждани за САЩ и Канада. Това е една поредица от действия и решения на европейските институции, която започна в миналия мандат и аз бях сред инициаторите. Процесът трябва окончателно да приключи в рамките на този парламент – или всички външни за Съюза страни ще третират всички европейски граждани по еднакъв начин, или целият Европейски съюз ще наложи визи за техните граждани. Убеден съм, че САЩ, Канада и други страни, ще премахнат визовия режим за български граждани.
– Какво според Вас Европейският парламент трябва да свърши в рамките на този мандат? Какво отражение смятате, че ще имат политиките на този Европейски парламент върху България?
– Европейският парламент трябва да задълбочи банковия и финансов съюз, да изгради още по-силни механизми за защита на еврото, да направи всичко възможно за изграждането на общ енергиен съюз и да принуди Европейската комисия да бъде по-активна във външната политика. Надявам се, че Европейският парламент ще подкрепи по-твърда позиция срещу Русия и ще заклейми всеки опит за двустранно договаряне по каквито и да е теми с режима на Путин. Една такава по-твърда позиция към Русия ще повлияе и върху българската политика.
– Сега, след като Реформаторският блок направи първата си важна политическа стъпка – предизвикването на предсрочни избори в България и се подготвя за достойно представяне в тях, как виждате участието на Блока в следващото управление? Кои са първостепенните задачи, които трябва да бъдат решени по пътя на силна България в обединена Европа?
– Преди всичко РБ трябва да въведе най-добрите европейски практики за правене на коалиции. Независимо от каква позиция РБ ще участва в една бъдеща управленска, подчертавам следизборна коалиция, аз настоявам за писмен документ, така наречения коалиционен договор, в който трябва да са разписани конкретни политики, законодателни инициативи и дори крайни срокове за тяхното прилагане. Смятам, че дори трябва да се намери начин избирателите и структурите на РБ да бъдат включени в изготвянето и одобрението на този документ, само така може да се гарантират принципност и прозрачност, тоест търсим самата противоположност на начина, по който се формира правителството Орешарски. РБ отдавна е заявил своите приоритети и ние няма да отстъпим от тях. Ние няма да бъдем инструмент за да се връща някой на власт или да преразпределя влияние на икономически групировки. Ще търсим ясни публични ангажименти пред очите на нашите избиратели, а няма да пием кафета по кьошетата.
– Вие участвахте в разкритието и разобличаването на “Газпром” и как руски частни кръгове диктуват поправки в българското законодателство. Спирането на “Южен поток” е безспорен успех, но как ще защитаваме оттук насетне националния и европейския енергиен интерес?
– България трябва да участва максимално ангажирано във всички етапи в изграждането на общ енергиен съюз на територията на ЕС. Това означава общо договаряне на цените на енергоизточниците, пълна информираност за залежите, общата складова наличност, възможности за вътрешни доставки в рамките на ЕС. Българското правителство трябва приоритетно да изгради всички възможни интерконекторни връзки с Гърция, Румъния, Турция, трябва да имаме пълна яснота за находищата на газ на българска територия и икономически разчети и планове за тяхната бъдеща разработка и експлоатация през следващите 50 години. България трябва да се появи и на картата на находищата на шистов газ в световен мащаб.
– Какво ще пожелаете на читателите на в. “Земеделско знаме”, един от най-старите и борчески вестници в България?
– Искрено ви желая здраве и дълголетие! Бъдете смели и решителни, България има нужда от хора като вас!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...