Българинът гласува “ЗА” Европейския съюз

– Г-н Малинов, не е ли жалко, че старата десница има само един представител в Европейския парламент? Вие как оценявате представянето на Реформаторския блок (РБ) на изборите – като успешно ли?
– Бяхме на крачка от двама евродепутати. Но не ги получихме, защото избирателите не ни повярваха докрай. Формално това не е кой знае какъв успех, но може да се каже, че е добра първа крачка. Точната дума е “пробив”. По-важното е, че ще има втора и трета крачка.
– Това, че преференциалното гласуване изпраща вас в Брюксел, а не Меглена Кунева, ще предизвика ли разцепление у блока между ДСБ и “България на гражданите”?
– Около РБ винаги е имало преувеличени негативни слухове от хора, които обслужват БСП и ДПС. Първо имаше тежка пропаганда, че ние няма да издържим да сме заедно и че РБ няма да може да нареди листа за изборите. Това, което аз знаех, но не го казвах, е, че какъвто и да резултатът, ще бъдат направени опити РБ да бъде разделен. Така че нека да кажем на всички опоненти и врагове, че ние ще останем заедно. Този резултат е още едно доказателство, че сме на прав път през последните 10 месеца.
– Математици изчислиха, че ако тези избори бяха парламентарни, РБ щеше да има около 18 депутати в българския парламент. Заедно с депутатите на ГЕРБ десницата би била представена от около 105 души, т.е. няма да имате мнозинство. Какво ще направите, за да увеличите тази бройка?
– Ще вървим по пътя, по който сме тръгнали. Мисля, че ще добавим нови хора и формации към РБ, ще бъдем още по-активни. И когато дойдат предсрочни избори, ще се представим по-добре.
– Кои са тези нова формации и нови хора?
– Това е в правомощията на ръководството на РБ в момента. Очевидно е, че всички, които имат проевропейски и демократични разбирания, хората, които се смятат за принадлежащи към център-дясното пространство имат нова формация, за която могат да гласуват. Ние се конкурираме с ГЕРБ за тези избиратели и е важно да се разбере, че има хора, които не гласуваха за нас дори и само поради опасението, че няма да преодолеем бариерата и гласът им ще отиде напразно. Сега се вижда, че сме стъпили здраво в политиката и че си струва да се гласува за нас. В неделя РБ получи много по-малко от потенциала си. Предстои да видим истинските резултати.
– Какви ще бъдат отношенията ви с ГЕРБ, след като се конкурирате за един и същи електорат? Като членове на ЕНП не сте ли обречени да работите заедно?
– Бих се коригирал за думата конкурираме. Ние се съревноваваме за гласовете на демократите. Част от тези гласове никога няма да отидат при ГЕРБ. Между нас има допълване, има и общо пространство. Няма да даваме безусловна подкрепа на никого. Условията ни се съдържат в нашата програма и с нея няма да правим компромиси.
– Да разбираме ли, че не е изключено да сте с ГЕРБ?
– Този разговор ще започне след изборите. Сигурно е, че е невъзможно да разговаряме с БСП и ДПС и с това, което представлява в момента ББЦ.
– След като и ДПС заговори за предсрочни избори, такива вероятно ще има. Въпросът е кога?
– Впечатлението, че ДПС ги е формулирало, не е вярно. В момента българският парламент драстично се разминава с представителството на българските граждани. Партиите от РБ, които представляваха над половин милион от непредставените избиратели, носеха вина за това, че не се събраха и не намериха начин да бъдат заедно. В момента РБ е структуриран и представлява част от тези български граждани, макар и в Европейския парламент.
Освен това аз виждам как партии, които останаха под чертата – АБВ, НФСБ, също са за предсрочни избори. Така че да не правим кой знае какви изчисления. Очевидно е, че огромното мнозинство от българските граждани искат предсрочни избори. Те стават задължителни, за да могат да функционират институциите. И за да може България да бъде силна на международната сцена. В този смисъл най-доброто е да се обяви веднага дата за предсрочни избори и те да са наесен.
– В момента БСП е объркана след загубата, която претърпя на изборите, и ситуацията не се ли диктува от ДПС?
– В България има лоша традиция политически противници да говорят едни срещу други. Този лош вкус главно се използва спрямо десницата. Това не е редно, защото коментарите са изопачени и недобронамерени. Така че аз като десен политик не мога да направят трезв анализ на БСП. Мога обаче да кажа няколко факта. Първият е, че изравняването на БСП с ДПС се получи през последната година. Вторият – в Европейския парламент имената Пеевски и “Атака” се произнасяха за наш срам на френски, английски и немски в пленарната зала. Трето, в момента ДПС поглъща БСП.
– В какъв смисъл?
– Електорално и във властта, и в институциите. Не искам да се ангажирам с прогноза какво ще се случи с това ръководство на БСП. Много по-важното е, че това правителство продължава да упорства за “Южен поток”. Това се нарича национално предателство и корупция.
Всички в Европа знаят, че БСП се постави в услуга на Русия и Кремъл и се опита да промени българското законодателство. Резките думи, които се чуха от Барозу и от Йотингер, не са случайни. Те не са предизборни. Изборите свършиха и ЕНП спечели. Тези думи са следизборни. Това ще бъде отношението към българското правителство, ако то продължава да слугува на Русия.
– Коментатори твърдят, че изискванията на европейското законодателство по “Южен поток” ще бъдат спазени.
– Този проект се обезсмисля за руската страна, ако бъде направен честно и според европейските правила. В следизборната суматоха кой с кого ще се коалира се изпуска как ограбват парите на българите. Веднага след като е сключен меморандумът, т.е., преди да е изсъхнало мастилото, е сключен заем за над 620 млн. евро между “Газпром” и Българския енергиен холдинг. Това е незаконен проект, за който ще плащаме санкции. Заемът се сключва веднага и лихвата потича. Атакува го Европейският съюз, не Реформатоският блок. Това е изчистена форма на законен грабеж на българските граждани. Дори ще изкажа хипотезата, че и да не стане “Южен поток”, това са решили да ни вземат.
Разбирате ли, в режим на анулиране на договореностите между България и Русия, при изрично настояване да не се преговаря, ние имаме договор за заем и парите текат. Може би малко се превъзбуждам, но всичко друго бледнее. Казват, че “Южен поток” нищо не ни струва. Но аз искам да запитам всеки български гражданин, ако някой му каже – купи си този апартамент, нищо няма да ти струва, защото ще ти дадем заем, той смята ли, че нищо няма да му струва? Наистина ли ни третират като олигофрени!
– Очаквате ли труден мандат на ЕП при конфигурация, при която националистическите и популистките партии имат силно представителство?
– Прогнозите за голяма вълна от националисти в ЕП не се случиха. Очакваше се да са 1/3, а се вижда, че са 1/5 – това е голяма разлика.
Мнозинството от тези, които искат Европа да бъде по-силна и по-единна, е категорично. Не бива да се забравя европейското измерение на изборите в България. А то е следното – ЕНП в България категорично побеждава социалистите в България. Другото послание е, че нито един антиевропейски евродепутат няма да бъде български. Може би затова бързат да сключат колкото се може повече договори и да набутат България в проекта “Южен поток”. На тези избори стана ясно, че антиевропейското послание не работи.
Хората могат на чаша ракия да кажат някоя и друга дума срещу ЕС, но ако ги поставиш пред избора да гласуват “за” или “против” Европа, гласуват “за”. Това също е позитивно послание.
Тези евроизбори започват да променят образа на България, натрупан през последната година. Но нещата трябва да бъдат завършени с предсрочни парламентарни избори.
Визитка
Светослав Малинов е роден през 1968 г. в Дупница.
Доцент по политически идеи в Софийския университет. Магистър по политическа философия в Университета в Йорк.
Бил е директор на отдел “Политически анализи и стратегии” в СДС.
Депутат в 40-ото НС от ДСБ.
Избран за евродепутат втори мандат, сега от Реформаторския блок.
Женен, с три деца.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...