Бъдещето на паметника пред НДК доминира 59-то заседание на Столичния общински съвет

Сесилия АтияНа днешното заседание на Столичния общински съвет Сесилия Атия – бивша първа дама на Франция – бе удостоена със званието почетен гражданин на гр. София. Решението за удостояването на г-жа Атия с високото звание, израз на признателност към ключовата й роля за освобождаването на българските медици от Либия през 2007 г., е взето от СОС още същата година. „За мен беше голяма чест да помогна за свободата на тези жени и мъже. България и София имат специално място в моето сърце“, каза тя при срещата си с общинските съветници. По-късно през деня, Сесилия Атия се срещна с българските медици – 7 години след щастливата развръзка. Последвалите дискусии на „Московска“ 33, засягащи въпросите от дневния ред на общинските съветници, бяха доминирани от темата за бъдещето на паметника „1300 години България“. Отхвърлен бе докладът, с който трябваше да бъде одобрена програмата за провеждане на конкурс за мястото на паметника в пространството около НДК. Проф. Вили Лилков, председател на ДСБ-София, заяви, че тя е изготвена по начин, който води до вземане на решение за реконструкция на паметника. „Пространството около НДК, заедно с Княжеската градина,  е едно от най-скъпите и важни за столичани места и към него трябва да се подходи много по-внимателно и отговорно“, обърна се той към своите колеги. По думите му паметникът е получил изцяло негативни оценки сред гражданите на София и е необходимо такова концептуално осмисляне, което отново да обедини хората.

Паметник пред НДКПрошко Прошков от „Синята коалиция“ заяви, че при обсъждането на плановете за реконструкция или демонтиране на паметника, трябва да бъде разгледена идеята за въстановяване на плочите на Първи и Шести пехотен полк, част от състава на Първа софийска шопска дивизия, известна като Желязната дивизия. Те са се намирали на мястото на паметника и са били разположени до някогашните казарми. В заключение той каза: „Условията на конкурса трябва да бъдат преработени по начин, който да даде пълна свобода на кандидатващите, без те да се притесняват дали ще им бъдат отнети точки при евентуално предвидено запазване или премахване на паметника в техните проекти.“ По предложение на зам.-председателя на общинския съвет проф. Вили Лилков, бе взето решение на следващата сесия на СОС на 10 април да бъде представен преработен вариант на заданието за международен конкурс за паметника.

След дълга дискусия общинските съветници дадоха своето съгласие да бъде осъществен „Арт Витошка 2014“- проект, който ще бъде реализиран от Съюза на артистите. В “Арт Витошка” са включени събития като симфонични концерти, изложби на модерно и класическо изобразително изкуство, кулинарни събития, пърформънси и дегустации, които ще бъдат организирани в сряда, петък и събота от 11 до 13 ч. и във вечерните часове от 17:00 до 20:00. Общинските съветници от „Синята коалиция“ изразиха своята подкрепа за подобен род събития, обогатяващи културния живот на столичани и облика на София, но изразиха своите резерви по отношение на някои детайли около проекта. Проф. д-р Вили Лилков заяви: „Няма спор, че подобни проекти трябва да се случват, но е важно и тяхното качество – нещо, което бе основен проблем на организираните събития миналата година.“ Христо Ангеличин от ДБГ засегна въпроса за липсата на конкурсно начало при избора на изпълнител на проекта: „Даваме публична общинска собственост без конкурс- събитието ще се организира само от Съюза на артистите. Защо? Крайно време е да се стъпи на една принципна основа при провеждането на подобен род проекти.“ На днешното 59-то заседание на СОС бе взето много важно решение, засягащо „Топлофикация-София“, а именно: да се проведе конкурс за избор на консултант, който да изготви предложение за по-добро управление на дружеството. В последните няколко години „Топлофикация-София“ не генерира нови задължения, но натрупаните стари, възлизащи на над половин милиард лева и нуждата от инвестиции, предопределят необходимостта от промени в модела на неговото менажиране. Одобрен бе финансовият отчет за 2013 г. на една от най-популярните и успешни програма на общината – „Зелена София“. Стартирала преди 3 години, програмата е насочена към  финансиране на проекти за развитие на зелената система и подобряване на зелените площи пред домовете на софиянци. Средствата не се отпускат директно, а в натура – общината предоставя разнообразна растителност, пейки, беседки, съоръжения и оборудване, като хората използват личния си труд, за да обновяват площите пред блока си. Бенефициенти по програмата са етажни собствености и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани на територията на Столичната община. Въпреки напрегнатите дискусии по част от темите на днешното заседание на СОС, в неговия край общинските съветници се обединиха в своята признателност към двама творци.  Единодушно бе решението им да бъде поставена паметна плоча на Петър Гюзелев – китарист на легендарната група „Щурците“ и любимец на поколения българи, който почина преди година. Със званието почетен гражданин на София бе удостоена френската певица с български корени Силви Вартан заради помощта, която от години нейната фондация оказва на множество деца, детски градини, болници и други благотворителни и културни дейности в България.        ]]>

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...