„Буда” не е интересен, да разсекретят делото за оперативно наблюдение на Бойко

Новината за “Буда” вече е стара. Хайде сега Бойко да разпореди разсекретяването и на документите от ДОН-а – делото за оперативно наблюдение. То е открито на 24 февруари1997 година, т.е. две седмици след съставянето на служебното правителство на Софиянски. Това заяви пред Faktor.bg бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов. Той е категоричен, че една от първите задачи на новото ръководство на МВР, след падането на правителството на Жан Виденов е била да се поставят в ъгъла силовите застрахователи. Та, хайде да видим как е оценила службата за борба с организираната престъпност дейността на Бойко като силов застраховател, пита политикът от ДСБ. Той е категоричен, че Бойко Борисов сега търси варианти как да излезе от нелепата ситуация и се оправдава, че бил разработван заради това, че е охранявал царя и Тодор Живков. Справки на Faktor.bg показват, че Симеон Сакскобурготски се връща за първи път в родината си през май 1996 г. Тогава обаче той е охраняван от “Балкан Секюрити Груп”, фирма на Румен Ралчев и Борисов реално няма никакво съприкосновение с царя. Запознати с политическите действия на царя твърдят, че едва от пролетта на 2001 г. Борисов е ангажиран с охраната на завърналия се монарх. Оправданието с Живков също е несъстоятелно, защото бившият диктатор вече беше на преклонна възраст и не е бил оперативно интересен за службите.

Не съвпадат нещата и с обяснението, че “Буда” било името на разработката за взрива на джипа на Цветелина Бориславова. През декември 1996 г. е регистрацията на Борисов в ЦСБОП като “Буда”, а колата на приятелката му е взривена няколко месеца по-късно през 1997 г., коментира разминаванията Атанасов. С ирония той обяснява, че няма как оперативните работници да кръстят нов секретен сътрудник на дело, което ще бъде заведено месеци по-късно във връзка с атентат, за който никой в аванс не може да предполага.

За да няма повече спекулации ген. Атанасов е категоричен, че ако от МВР извадят материалите от делото за оперативно наблюдение на Бойко Борисов, още от втория лист, който трябва да е план за работа ще се видят какви са мотивите за наблюдението, и ще стане ясна причината и истината за цялата разработка.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...