БСП потърси необходимия грешник вместо изход от здравната криза

Някъде изпод преспите на Белмекена в деня неделя управляващата социалистическа партия намерила изход от здравната криза. Разбира се, както му е редът, преди да посочат изхода потърсили “виновника” за кризата. Търсили дълго по сведения на очевидци, пожелали анонимност, от девет до девет и половина нея сутрин.
Погледнали към другаря Гайдарски, но тутакси решили, че няма как здравният министър да е виновен за здравната криза. Човекът изрази готовност публично да си отреже главата. Е, вярно е, че не го направи, но той толкова други неща не направи, та за една глава ли ще го правим на въпрос? Погледнали към другаря Райнов, но точно в този момент той сладко си шушнел с другаря Станишев. Как да го обвиниш за кризата? Някой от задните редици предложил за обвиняем Костов. И това предложение, толкова близо до изстрадалата социалистическа душа, не минало – все пак доста време изтече оттогава. Кабинетът на Сакскобургготски и Доган не можел да се критикува. Нали са коалиционни партньори.
И точно в този труден миг дошло прозрението. Предполагам у другаря Райнов, или поне на него най му отива. Лекарският съюз е виновен за всичко. Ама, разбира се, другарки и другари, как не сме се сетили по-рано! Заради него болниците трупат дългове, заради него няма лекарства за онкоболните, заради него няма Национален рамков договор, заради него бюджетът на касата е в Конституционния съд, заради него нямаше европейски здравни карти, заради същия този лекарски съюз правителството не прие забрана за тютюнопушенето, а Националната експертна лекарска комисия насрочва прегледи за освидетелстване за 2010-ата година. Много пакости направи съсловната организация. Отгоре на всичко и протести ще организира.
Виновникът трябва да бъде наказан, повелява партийният устав. Как ли? Като се отстрани окончателно от договарянето на медицинската помощ и се премахне законовото му право да представлява лекарското съсловие. Здравната каса щяла да договаря пряко с всяко лечебно заведение. От която новина в здравната каса им се изправили косите, все едно току-що са ги измили с “Хед енд шаулдърс” – ментол. Защото в здравната каса знаят, за разлика от другаря Станишев, че вместо с един лекарски съюз ще трябва да преговарят с около 10 000 търговски дружества. Тоест, на всеки един служител, в това число на директора и хигиенистките, се пада да проведе преговори и да сключи договор с поне пет лечебни заведения. Да ви е честито!
Втората здравна новина от Белмекена е, че социалистите ще започнат приватизация на поликлиниките (те по носталгия така наричат днешните диагностично-консултативни центрове). Не стана ясно дали са се отказали да продават обработваемите земи в дворовете на болниците. Може пък да са приели предложението ми да ги обработват и да кандидатстват за финансиране по програма САПАРД? То, така или иначе, други европейски пари за здравеопазване не се предвиждат. Но да се върнем на “поликлиниките”.
Другарки и другари, “поликлиниките” са 100 % общинска собственост. Няма как вие да ги приватизирате. Единственото нещо, което можете да направите, е да премахнете забраната, която днешните ви коалиционни партньори с вашата подкрепа като “опозиция”, наложихте през 2002 година.
Третата здравна новина от Белмекен е., че машините са разчистили преспите и членовете на Висшия партиен съвет са се прибрали живи и здрави по домовете си.
И така, да обобщим. Според социалистите кризата в здравеопазването ще се преодолее чрез премахване на лекарския съюз и приватизация на “поликлиниките”.
Само допреди един месец здравният министър размахваше една стратегия. Раздаваше я наляво-надясно като болкоуспокояващо управляващите лекарство. Никъде в нея не пише за премахване на лекарския съюз, а думата приватизация просто отсъства. Но това не е всичко. Своя принос в общата каша дадоха и от ДПС. В понеделник, сиреч на другия ден след социалистите, чрез устата на заместник здравния министър Матеев хората на Доган се обявиха едновременно за децентрализация и за демонополизация на здравната каса. Че Доган се цели в комисионите на здравната каса от търговете за лекарства, е отдавна известно. Но чак пък да поиска закриването на цяла една институция заради това – ми идва малко в повече дори и за Ахмед Демир Доган. По-полеката, Ахмед ефенди! Бедният Матей Матеев. Не е минал и месец дори, откак същият обясняваше надлъж и шир, че ще прави медицински холдинги. Дори някъде ми попадна и работната програма. В нея най-много ми допадна как е уреден въпросът с “вътрешно-холдинговия транспорт”, както и с “вътрешно-холдинговото обучение на колежанки”. Освен това болниците щели да си дават всичките приходи на холдинга, а той, от своя страна, справедливо ще ги разпредели помежду им. Същият Матеев преди има-няма две седмици презентира (така му викат по европейски на представянето) “новата здравна карта”. И това творение на социалистическата мисъл, чрез което се въвежда отново районирането и се отнема правото на пациента на свободен избор, беше рекламирано като панацея за всичките ни здравни проблеми. Какво ли се е случило през тези дни, та този човек да промени вижданията си не на 180, а на 540 градуса? Имам предвид да се завърти един и половина пъти около оста си. Сигурно е нещо свише. Според мен присънил му се е Ахмед Демир Доган.
Пропускам ли нещо? А, да – НДСВ. Всъщност нищо не съм пропуснал. Както е обичайно в такива случаи, от царската партия нямат позиция. Или в най-добрия случай имат няколко противоположни такива. Иначе казано, не му е дошло времето. Което на прост български език значи, че развръзката още не е ясна и затова не могат да се присъединят към победителите.
В следващите дни се надявам да чуем мнението и на генерала от запаса Бойко Борисов. Не е за вярване, че той още не е казал тежката си дума по здравеопазването. Сигурно ще вземе думата накрая. Подозирам, че софийските общински съветници ще го отнесат и за кризата в здравеопазването.
На финала, както подхожда на всеки разказ, идва и поуката. Поуката, читателю мой, е следната: събирай парици, за да си платиш, ако се разболееш. Иначе вятър те вее на бяла кобила. Или на Белмекен, ако предпочиташ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...