БСП и ГЕРБ са еднакво виновни за високата цена на тока от ВЕИ

Позиция на ПП “Демократи за силна България” относно развитието на възобновяемите енергийни източници

Тройната коалиция завеща корупционен и непазарен модел на развитие на енергията от ВЕИ със заложени  повишение на цените на електроенергията и неоправдано високи печалби за привилегировани инвеститори.

ГЕРБ доразви този модел и осигури привилегировано присъединяване на огромни мощности при изключително висока цена на близки до властта предприемачи – основни производители на енергия от ВЕИ са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята Мултигруп.

ГЕРБ насърчи олигарсите, но започна същинска война срещу дребните предприемачи в енергийния сектор. Инвеститорите в микро – централи получават писма от НЕК, че техните обекти не могат да бъдат присъединени към мрежата преди 2016г. Това обрича хиляди фирми и семейства на разорение и се гарантира монополното положение на близките до властта инвеститори при високи цени.

Eдинствено малките фирми в бранша могат да гарантират конкуренция и по-ниски цени на енергията от ВЕИ. С един удар днешното правителство убива семейния бизнес в сектора и гарантира високи цени на монополистите, за сметка на бюджета на всяко българско семейство.

Ние от ДСБ ще предложим на депутатите от СК промени в ЗЕВИ и мерки за възстановяване на конкуренцията  в сектора и гарантиране на разумни цени на енергията от ВЕИ:

–        Присъединяване към мрежата на конкурентен принцип, в зависимост от цената и срока на преференциално изкупуване; –        Равни права за малките и големите предприемачи и честни условия за присъединяване на фирмите с подписан предварителен договор, които да ги защитят от фалит; –        Нови правила за определяне на цената от действащи ВЕИ, свързани с разходите за производство и намаляващите цени на технологичното оборудване, като печалбите на фирмите се сведат в разумни граници.

Отговорно управление, което гарантира конкуренцията и пресече корупцията в сектора, може да превърне ВЕИ във фактор на енергийната сигурност и намаляване на цените на енергията.

ВИДЕО от пресконференцията

]]>

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Народното събрание призна Гладомора в Украйна през 1932-1933...
Тази година светът отбелязва 90-тата годишнина от Гладомора не от позицията на исторически съдник,...
Декларация на Демократична България в 48-ото Народно събрание
Днес почитаме жертвите на комунизма, избити от т. нар. Народен съд! След 9-ти септември...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която ще водим до следващите парламентарни избори. Нашата...
Открита работна среща по темата за проекта за...
На 2 февруари в 18:00 ч. в централата на Демократи за силна България ще...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за силна България“ даде мандат на председателя да...