БСП и ГЕРБ са еднакво виновни за високата цена на тока от ВЕИ

Позиция на ПП “Демократи за силна България” относно развитието на възобновяемите енергийни източници

Тройната коалиция завеща корупционен и непазарен модел на развитие на енергията от ВЕИ със заложени  повишение на цените на електроенергията и неоправдано високи печалби за привилегировани инвеститори.

ГЕРБ доразви този модел и осигури привилегировано присъединяване на огромни мощности при изключително висока цена на близки до властта предприемачи – основни производители на енергия от ВЕИ са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята Мултигруп.

ГЕРБ насърчи олигарсите, но започна същинска война срещу дребните предприемачи в енергийния сектор. Инвеститорите в микро – централи получават писма от НЕК, че техните обекти не могат да бъдат присъединени към мрежата преди 2016г. Това обрича хиляди фирми и семейства на разорение и се гарантира монополното положение на близките до властта инвеститори при високи цени.

Eдинствено малките фирми в бранша могат да гарантират конкуренция и по-ниски цени на енергията от ВЕИ. С един удар днешното правителство убива семейния бизнес в сектора и гарантира високи цени на монополистите, за сметка на бюджета на всяко българско семейство.

Ние от ДСБ ще предложим на депутатите от СК промени в ЗЕВИ и мерки за възстановяване на конкуренцията  в сектора и гарантиране на разумни цени на енергията от ВЕИ:

–        Присъединяване към мрежата на конкурентен принцип, в зависимост от цената и срока на преференциално изкупуване; –        Равни права за малките и големите предприемачи и честни условия за присъединяване на фирмите с подписан предварителен договор, които да ги защитят от фалит; –        Нови правила за определяне на цената от действащи ВЕИ, свързани с разходите за производство и намаляващите цени на технологичното оборудване, като печалбите на фирмите се сведат в разумни граници.

Отговорно управление, което гарантира конкуренцията и пресече корупцията в сектора, може да превърне ВЕИ във фактор на енергийната сигурност и намаляване на цените на енергията.

ВИДЕО от пресконференцията

]]>

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...