Борисов си измива ръцете със СДС

(видео)

Водещ: Иван Костов ни е на гости по много актуални теми и сюжети. Има новина, свързана, разбрахме, с “Южен поток”, но отказва да ни я каже, преди да започне интервюто, което пък ние ще стартираме със скандала, свързан с Петър Стоянов, това, което става в СДС. Прочитът на ДСБ какъв е? Добро утро и добре дошли.

Водеща: Добро утро.

Иван Костов: Здравейте. Нашият прочит е, че управляващите влязоха в една крайно неприятна ситуация да бъдат атакувани от Европейския съюз.

Водещ: Влязоха или я създадоха, извинявайте, че ви прекъсвам.

Водеща: Създадоха.

Ив. Костов: Ситуация, която предизвика остри атаки от Европейския съюз и те са свързани с, най-общо казано, с това, че България се държи като страна, която не е спазва европейските принципи и европейските норми, тези, които е записала в собствените си закони. Това, общо взето, е позорна ситуация. Лошото е, че Бойко Борисов излиза от тази ситуация, като прехвърли, и успя успешно да прехвърли, цялата негативна енергия на обществото, защото и медиите, и обществото бяха силно раздразнени от това, че предизвикахме такъв агресивен натиск от Европейския съюз, прехвърли всичко това в двора на сините.

Водещ: Той беше отворен обаче.

Ив. Костов: Този двор беше наистина отворен, но в момента всички говорят за…и то с негативни чувства говорят за това какво става в СДС, а не. .. а това някак си като че ли освобождава от отговорността управляващите. Това е според мен един опит да бъде разрешен много тежък проблем на ГЕРБ с помощта на Съюза на демократичните сили.

Водеща: Но не е ли очевидно, че е опит…трябва да гадаем.

Ив. Костов: Аз се надявам, че Петър Стоянов няма да се хване в този капан, защото така скандалът, ако започна с номинирането на Венета Марковска, ще гръмне окончателно в редиците на Съюза на демократичните сили.

Водещ: Какво става като цяло в дясно, има ли някакво прегрупиране? Този случай конкретен с Петър Стоянов, вие не отговорихте обаче дали бихте го подкрепили, ако въобще се намери някой да го номинира от СДС?

Ив. Костов: Нашата принципна позиция е, че по начина, по който ГЕРБ се опитва да извърши и по-скоро да замаже големия гаф, който са предизвикали с избора на Венета Марковска, не може да бъде разрешен по тази процедура.

Водещ: Няма да го подкрепите.

Водеща: Тоест няма да я подкрепите.

Ив. Костов: Ами, това е процедура, която минира Конституционния съд.

Водещ: Защо?

Ив. Костов: Ами, защото винаги може да бъде обжалвана, защото ще бъде избран 13-и член, който може да бъде протестиран.

Водещ: Е, тя нали се пенсионира.

Ив. Костов: Няма никакво отношение. Половината от членовете на Конституционния съд са пенсионери. Има отношение изборът – на изборни длъжности няма пенсия. Вие изпълнявате задачата, за която сте избран.

Водещ: Според вас тя член ли е на Конституционния съд, в този ред на мисли?

Ив. Костов: Ами… (не се разбира – бел.ред.) въпрос нали. Трябва да се приключи…

Водещ: Аз мисля, че не е, нали клетва нямаше… реално.

Ив. Костов: Така мислите вие, но…

Водещ: А вие?

Ив. Костов: Но. .. Аз считам, че е правилна нашата позиция да бъде отменено решението за нейния избор, или частично да се отмени решението, с което тя беше избрана, в частта, в която се избира тя, и тогава да бъде открита процедура за избор на нов конституционен съдия. Така би било безопасно за самия Конституционен съд. Защото Конституционният съд в момента е парализиран.

Водеща: Ако това стане, ще бъде ли издигната отново кандидатурата на Екатерина Михайлова, например?

Ив. Костов: Моето лично мнение е, че не бива да бъде подпомаган ГЕРБ в тази ситуация по какъвто и да е начин.

Водеща: Това ще е помощ, ако стане?

Ив. Костов: Ще бъде помощ, ще бъде привличане на всички отрицателни емоции на хората върху нас самите, защото всички знаят, че е направено голямо нарушаване на европейските принципи и норми и накрая отговорни ще бъдат тези, които ще помогнат на ГЕРБ да излезе от ситуацията.

Водеща: Но по тази логика никой няма да иска, ако има вашите защитни функции като лидер на партия, никой няма да иска да номинира нов член на Конституционния съд.

Ив. Костов: Да, в тази ситуация Конституционният съд е загубил, загубил свойствата, които… и функциите, които са му придадени по конституция. Той просто е виновният, върху който падна голямо петно.

Водещ: Така се случи. Обаче кажете този конкретен казус с Петър Стоянов, тези взаимоотношения, коментирани според някои като логични, според други като много странни, между СДС и ГЕРБ, означават ли, че има някакво пренареждане и някакво по-дългосрочно намерение за сътрудничество?

Ив. Костов: Аз разбрах първоначалния ви въпрос. Това са техни отношения. Аз искам само да ви върна…

Водещ: Има отношение към “Синята коалиция”.

Ив. Костов: Аз искам само да ви върна от… за времето преди десетина години, когато на една национална конференция на Съюза на демократичните сили аз казах, че си оставам на мястото, за да запазя посоката. Тогава бях обявен за не в ред човек, така меко казано, нали, какви ли не неща се изговориха по мой адрес. Очевидно много хора не разбираха какво говоря тогава, преди десет години. Сега се разбира, че оставането и запазването на посоката е било крайно необходимо, защото по този начин се запазват най-важните неща на истинската десница в България, нейните основни ценности и основни принципи. Не е ценност на десницата реабилитацията на Тодор Живков. Не е ценност на десницата да се издига за кандидат за член на Конституционния съд лице като Венета Марковска. Това не са десни ценности.

Водеща: Тези депутати…

Ив. Костов: Така че тогава, аз мисля, че сега много хора разбират какво сме направили ние. Ние сме спасили тези ценности и тези принципи.

Водещ: Мислите ли обаче. .. изборът на нов главен прокурор, и очакваме някакво предупреждение от вас какво ГЕРБ не трябва да направи, заради този грях, който смятам, че имате…

Ив. Костов: Много груба…

Водещ: …по отношение на Никола Филчев. Имахме веднъж избор, който носеше своите последици във времето, дългогодишни. Сега какво не трябва от това, което се е случвало или от което не се е случило, да се повтори? Едно предупреждение, защото СДС. .. по това време се избра Филчев. Важен избор предстои сега.

Ив. Костов: Главният прокурор се избира от Висшия съдебен съвет. Никога не съм си позволявал да номинирам и да препоръчвам на Висшия съдебен съвет Никола Филчев, в този смисъл аз личен грях не съм поемал. Моят съвет към Бойко Борисов е. .. не, то не е съвет, а просто трябва да констатирам – той направи грешка. Той започна да рекламира като рекламен агент кандидатурата, която в момента има за главен прокурор, и по този начин…

Водеща: На Сотир Цацаров.

Ив. Костов: …и по този начин се ангажира с тази кандидатура. Това не трябваше да се прави.

Водещ: СДС навремето ангажира ли се по същия начин…

Ив. Костов: Защото по този начин излиза…

Водещ: …и изпати ли си от собственото си творение?

Ив. Костов: …защото по този начин излиза, че върховният, главният прокурор се назначава от изпълнителната власт. Ние предлагахме, искам сега да ви върна към това, изпълнителната власт, главният прокурор да бъде във, и прокуратурата да бъде към Министерството на правосъдието, да бъде в изпълнителната власт …

Водещ: Да се знае.

Ив. Костов: Министърът на правосъдието да бъде и главен прокурор, тоест да бъде върховен обвинител на държавата, но това да се знае, да носи отговорност политическата сила, която управлява страната, и за качеството на обвинението в съда. Никой не смее да приеме тази теза. Всички твърдят, че сегашната конструкция е добра, а тя очевидно е лоша, защото така или иначе зад гърба на процедурите и зад гърба на закона се намират управляващи, които посочват…

Водещ: Това винаги е било така.

Ив. Костов: Да.

Водещ: За жалост.

Ив. Костов: Това трябва да се спре или да се понесе цялата отговорност. Това е нашето решение.

Водещ:Всички главни прокурори бяха избирани така всъщност. Дойде ли време да се признае, че изборът на главен прокурор в България с тази процедура. . .

Водеща: Е, политически?

Водещ: …всъщност е политически? Реално, в крайна сметка.

Ив. Костов: Значи, по закон Висшият съдебен съвет…

Водещ: Не, не, не по закон.

Ив. Костов: Да, не по закон, реално казвам.

Водещ: Не по закон, реално.

Ив. Костов: Добре, ако е така реално, нека се запише в конституцията, че прокуратурата е част от изпълнителната…

Водеща: Ама така ли е?

Ив. Костов: Нека бъде така. Не, ние казваме, нека стане така, но да се носи. . .

Водещ: То не беше ли така?

Ив. Костов: …да се носи отговорност. Не е така, защото не се носи отговорност. Няма вина.

Водещ: Вина няма, но назначение партийно има и при Филчев, и при Велчев.

Водеща: Само да ви върна към. . .

Ив. Костов: Не, не искам да споря с вас по този въпрос…

Водещ: За Филчев…

Ив. Костов: …имате си предварително мнение. Вероятно по-добре от мен знаете и помните как е действал Висшият съдебен съвет, познавате хората, които са организирали избора му. Аз не бих, не бих стоял. . .

Водещ: Дистанцирате се от избора на Филчев?

Ив. Костов: Разбира се, че се дистанцирам, винаги съм се дистанцирал.

Водещ: Добре.

Водеща: Искам да ви върна малко в началото на нашия разговор, преди да преминем към темата “Южен поток”…

Ив. Костов: Между другото, признаха…

Водеща: …коментирана…

Ив. Костов: …хората, които са го направили главен прокурор, вие очевидно сте пропуснал, и обществото е пропуснало…

Водеща: Кой?

Ив. Костов: Хора…

Водеща: И кои са те?

Водещ: Това ерата, епохата “Костов”…

Ив. Костов: Имаше, имаше…

Водещ: …иначе конкретни хора имаше.

Ив. Костов: Имаше хора, които признаха, че са направили Филчев главен прокурор. Сега, прочетете си вестниците…

Водеща: Тези хора също…

Ив. Костов: …припомнете си тези неща.

Водещ: Това беше по ваше време, затова…

Ив. Костов: Хората не са се крили. Какво значи мое време?

Водещ: Как какво значи мое време?

Ив. Костов: Има, имате, имате, имате въпрос, добре…

Водещ: Времето “Костов”, епохата “Костов”.

Ив. Костов: …време “Костов”, имате въпрос защо не сме направили лустрация?

Водещ: Зрител се обади тази сутрин, да.

Ив. Костов: Приет е закон по наше време, ето времето на Костов, приет е закон и законът в най-важните си части е отменен от Конституционния съд. Ето защо е важно кой отива в Конституционния съд? Ето защо въпросът за това да бъдат почтени хората, да бъдат нравствени, да отговарят на най-високи професионални изисквания е изключително важен. Защото Конституционният съд е върха на законодателната власт. Той може да коригира нормите, които приема Народното събрание.

Водещ: Кой сезира тогава, само да припомните…

Ив. Костов: Така, че отговорът…

Водещ: …Конституционния съд тогава, или не се сещате?

Ив. Костов: Мисля, че БСП.

Водеща: Логично. Един въпрос от началото на разговора и към “Южен поток”, времето лети. Тези депутати от СДС, които в момента няма да издигнат кандидатурата на Петър Стоянов, разбирам, че проблемът не е в самия Петър Стоянов, а в начина, по който им се налага да издигнат тази кандидатура, в какви отношения сте с тях? Някои от тях заговориха и публично за обединение, за връщане към старата десница. Да не би някои от тях да отидат преди изборите във вашата партия?

Ив. Костов: Аз не знам какво ще направят тези хора. Ние, разбира се, поддържаме, ние сме колеги, ние говорим непрекъснато помежду си. Но тези. .. вижте, тези големи, сериозни политически решения, които те трябва да вземат, трябва да си ги вземат сами, а не след това да се казва: този им повлия, онзи им повлия, те са продукт на някаква интрига…

Водеща: Тоест има ли такива процеси?

Ив. Костов: …на някакви…Те ще си решат, те ще отговарят за себе си.

Водеща: Защото вие казвате: аз си говоря с тях, ама. . .

Ив. Костов: Аз не мога…

Водеща: …те се оказа, че не си говорят със собствения си ръководител, на СДС имам предвид.

Ив. Костов: Ние говорим помежду си в рамките на това, което сме. Ние сме едно цяло, ние сме “Синя коалиция”. Ние там трябва да работим заедно. Ние се събираме и решаваме важни въпроси, позициите си уточняваме непрекъснато. Ние имаме ежедневна необходимост да координираме действията си. Сега, какво те правят със СДС аз не знам. Но по отношение на Петър Стоянов, аз отново искам да се върна, аз наистина се надявам, че той няма да влезе в този капан. Той няма да стане човекът, който ще приеме греховете на ГЕРБ заради Венета Марковска.

Водещ: Петре, откажи се, бихте ли го призовали…

Ив. Костов: Не, не бих.

Водещ: … по този начин?

Ив. Костов: Не бих, но казвам, че се надявам.

Водещ: “Южен поток”.

Ив. Костов: Освен това, знаете ли, той не е свършил с… при четенето на книги с Майн Рид и с “Оцеола”. Прочел е много повече книги и вижда повече неща.

Водеща: Но застана на трибуната до лидера на СДС Емил Кабаиванов и каза…

Ив. Костов: Да…

Водеща: …че той може би ще бъде човекът…

Ив. Костов: …че ще мисли, ще мисли.

Водеща: …който ще бъде номинацията на СДС. Станаха двамата.

Ив. Костов: Той каза ще мисли 3 дни.

Водеща: Застана с лицето си в…

Ив. Костов: Добре, нека помисли.

Водеща: Утре изтича третият ден и…

Ив. Костов: Това е негов избор.

Водеща: …”Южен поток”.

Ив. Костов: Нали?

Водеща: “Южен поток”, започнахме с това разговора.

Водещ: И не искахте да ни кажете преди това, което изостри любопитството ни, какво се случва.

Ив. Костов: Използвам дребни хитринки, за да изостря сутрешното ви любопитство, защото…

Водещ: Успяхте.

Ив. Костов: …защото може и да тръгне мудно разговорът.

Водеща: Задоволете любопитството и нашето вече, а и зрителското.

Ив. Костов: Вие ми прочетохте едно безумно странно твърдение, че таксите от транзит по “Южен поток” ще се използват за повишаване на пенсиите. . .

Водеща: Да го прочета и на зрителите. Цитат от интервю на премиера Бойко Борисов пред “Файненшъл таймс”: Парите от таксите за транзит на газ по “Южен поток”, които ще събира страната ни, ще отидат за увеличаване на пенсиите, да се строят музеи и стадиони.

Ив. Костов: Да, вижте сега за какво става въпрос. За какво става въпрос. Няма ОВОС на “Южен поток” на територията на страната, което означава, че няма окончателен технически проект.

Водеща: Не може да започне изграждането.

Ив. Костов: Няма окончателен технически проект, това означава, че няма окончателна оценка за размера на инвестицията, която ще се вложи в страната. Това, което говорят руснаците, че ще струва “Южен поток”, ескалира непрекъснато. Говореха за 2 милиона, сега са на 3 мили. .. за 2 милиарда, сега говорят за 3 милиарда и половина. Сигурно сте забелязали как Москва непрекъснато увеличава цената на инвестицията, без да знае какъв ще е техническият проект и без да е направила реални разчети. Сега, таксата за транзит, която Бойко така щедро разпределя, ще се определи от “Газпром България”, тя не е определена със споразумението. В “Газпром България” “Газпром” има блокираща квота, те имат 50 процента. Т.е. те ще зададат и таксата за пренос като размер. И сега си представете какъв е интересът на Москва. Интересът е колкото се може по-голям обем, призната инвестиция, колкото се може по-малка такса. И ако това нещо се случи, те могат и регулирайки подаването на газ по газопровода, примерно ако по газопровода не минат 62 милиарда…

Водещ: Кубически метра.

Ив. Костов: …кубически метра, а минат 20, както става с другите им, “Син поток” и “Северен поток”, т.е. минава около 30 процента, това означава, че таксата, ако няма клаузата “транспортирай или плати”, тогава срокът на използване на тази тръба през българска територия може да стане и 50 години, и 60 години и България да няма нито един долар или нито едно евро транзитна такса.

Водещ: Тоест да няма полза.

Водеща: Тоест…

Ив. Костов: Искам да кажа, че Бойко Борисов в момента наистина абслютно не разбира къде е. Или абсолютно не разбира, или по такъв безподобен начин мами обществото, просто е удивително. Това е мръсната диря, по която беше направен “Белене”. Няма технически проект, няма инвестиционен проект, няма проектна компания, няма финансиране, не е ясно колко ще струва, не е ясно колко ще струва…

Водещ: Той казва: аз съм единственият премиер, който два проекта руски е отрязал.

Ив. Костов: Не е ясно колко ще струва тока. Ето, вижте, вижте как се повтарят същите елементи.

Водеща: Но дирята е оставена от БСП, нали?

Ив. Костов: Аз сега искам да изразя абсолютната си увереност, че Европейският съюз няма да остави това така. . .

Водещ: Какво имате предвид?

Ив. Костов: …тъй като в този “Южен поток”, в този договор има и приемане на клауза, наложена от руската страна, само “Газпром” да транспортира свой газ. Такова нещо Европейският съюз няма да търпи на територията на съюза. Европейският съюз има директива, тя влиза в сила догодина, и тая директива трябва да се спазва.

Водещ: Ако не се спази?

Ив. Костов: Тя означава, че тръбата…Ще се наложи със сила, с правото на Европейския съюз, с антимонополно, антитръстово законодателство, с преследване и с глоби.

Водещ: Глоба има ли?

Ив. Костов: “Газпром” ще си плати скъпо това, което се опитва да направи в момента. Това е повече от очевидно.

Водеща: Договорът според вас е неизгоден, но Бойко Борисов изтъква аргумента, че той е единственият премиер, каза посочете ми друг, който да е спрял два големи руски проекта.

Ив. Костов: Кои точно е спрял?

Водеща: “Белене” и “Бургас – Александруполис”.

Водещ: Явно има предвид, че може би “Белене” и “Бургас – Александруполис”, подозирам.

Водеща: Да, може би.

Ив. Костов: Да видим, да видим за “Белене” какво ще се случи. Не е спрял плащанията по “Белене”. Как ги е спрял точно. .. “Белене”?

Водеща: Как не е спрял плащанията?

Ив. Костов: Ами, не е спрял плащанията, плащанията си вървят. Плащанията по “Белене” вървят, действията все едно, че договорът е в сила, договорените неща са в сила. . .

Водещ: Сигурен ли сте, след като ще ни съдят в арбитраж, би трябвало да има за какво, а то е заради това, че не плащаме нещо, което смятат, че трябва да платим.

Ив. Костов: Това беше обикновена заплаха, рекет, някакъв вид рекет.

Водеща: От страна на Русия. Финал на нашия разговор, благодаря ви. Лидерът на ДСБ Иван Костов беше наш гост…

Ив. Костов: Може би най-важният въпрос, най-важният въпрос е другата голяма измама за цената колко е намалена на газта. Искам да кажа на хората, че те сами ще установят дали Бойко Борисов е намалил цената на газта от сметките си през февруари, когато платят отоплението и когато…

Водещ: Реално според вас колко е?

Водеща: Чакаме всъщност комисията за…която регулира и цените.

Ив. Костов: Ами, аз не чувам 20 процента, аз чувам някакви съвсем нищожни проценти на намаление.

Водещ: Колко?

Водеща: Които…е, тези, които най-вероятно и Гогов сподели при нас, между 5, 6 и 7 процента, които са за крайния потребител. Другите ще отидат по други направления.

Ив. Костов: Къде ще отидат другите 20?

Водеща: Към “Булгаргаз” и … някакви задължения, които има дружеството.

Водещ: Покриване на дълговете, покриване на дълговете. Това не е удовлетворяващо според вас като цена, което се съобщава, и не е вярно, така ли?

Водеща: Иначе крайният потребител надали очаква 20, защото му беше обяснено отдавна, че няма как да ги очаква.

Ив. Костов: Аз мисля просто, че няма такова намаление на цената на газта, която получиха други страни като Полша, като Чехия, като Германия. Те промениха формулите на определяне на газа, а Русия получи абсолютно пълен монопол, почти пълен монопол върху продажбата на газ на българския пазар…

Водеща: Чакаме думата на Ангел Семерджиев.

Ив. Костов: …до степен, вижте до каква степен, ако на наша територия се открие газ, ние няма да можем да консумираме тази газ, защото ще сме длъжни да купуваме 2 милиарда и половина кубически метра газ от Русия на цените, които Бойко Борисов е договорил, а не на цените на родния газ, който да се надяваме, че ще се появи в Черно море.

Водещ: Излишна и скъпа ще е.

Водеща: Финал на разговора, защото…

Ив. Костов: Т.е. монополизиран е българският пазар с този договор за “Газпром” за следващите 10 години.

Водещ: Благодаря ви.

Водеща: Иван Костов ни е на гости.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...