Борисов няма кураж да застане пред парламента

ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви, господин председател.

Не за втори, за четвърти път господин Дянков върши тази работа, защото очевидно е куражлия да застава да сменя министри. Само да отбележа, че не е за втори път.

Аз няма да задавам въпроси, защото, макар и за много малко време, ние успяхме да установим истинската причина за тази смяна. Имаше колебание в един момент дали това не е плахият опит на министър Цветков да защити превозвачите от монополиста на течните горива, но не ще да е това основната причина.

Трябва да кажем основната причина: тя е пълната неспособност на правителството да осъществи тежките реформи в сферата на българските железници – това е големият проблем.

В какво ескалира този проблем? В споразумение със Световната банка, голям заем, заем срещу реформи, похарчване на участието на правителството за покриване на загубите на железниците, никакви реформи! И сега ще следва отказ от страна на Световната банкада отпусне своите средства. Проблемът ще стане неудържим. Това е причината, поради която са се появили “личните причини” на господинЦветков.

Защо се стигна дотук? Защо е толкова тежко положението на българските железници? Защото има криза и кризата не е преодоляна! Защото пътническите превози са сведени до минимум! Съставите, които ги обслужват, са сведени до минимум! Товарните превози, които са най-силният индикатор и най-ясно корелират с произведения брутен вътрешен продукт, продължават да намаляват! Железниците губят товари непрекъснато! В тази ситуация продължава да спада средната скорост на движение на влаковете! Този превоз става все по неконкурентоспособен!

Правителството на ГЕРБ се хвърля да строи магистрали – магистралите доунищожават железниците! Това е пълна каша, пълно объркване от страна на управлението, неспособност да се посегне и да се реши един наистина много тежък проблем в българския транспорт! Това е основната причина! И тя трябва да бъде казана ясно пред Народното събрание!

Това може ли да го реши господин Московски? Може ли? Кой го причинява? Това състояние кой го причини? Кой не можа да се противопостави на кризата? Цялото правителство! Правителството е това, което не отговори на кризата с антикризисни мерки! Как сега този човек, колкото и да е свестен, колкото и да е енергичен, млад и силен, да приемем, че и знае, и може, и пр., ще задвижи всичкото това нещо? Как ще преодолее кризата? Как ще докара товари? Как ще увеличи движението на хората? Как ще напълни влаковете?

Как ще решите тези проблеми? Вие нямате никакви средства да решите тези проблеми. Заставате на поста като един служител, накарали го – от такъв служител става друг служител. Правителството се пълни със служители. Къде са политиците, които ще пресрещнат проблемите на страната?

Аз искам да предупредя Народното събрание за това, което ще се случи. Световната банка ще откаже парите. Вината ще падне върху правителството. Кашата ще стане още по-тежка. Поради тази причина Синята коалиция няма да подкрепи това предложение, защото не вярваме, че това е решение на същинските въпроси на българския транспорт! Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...