Борисов мами за АЕЦ

(видео)

ПОЗИЦИЯ

НА ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ

Срещу опитите на ГЕРБ да измами общественото мнение за намеренията си по проекта АЕЦ “Белене”

На 29 март 2012 г. със свое решение правителството прекрати изграждането на ядрена централа на площадка “Белене”. Народното събрание подкрепи това решение. Досега обаче, в продължение на шест месеца, управляващите не изпълниха, произтичащите от тези решения действия.

– Не договориха с руския доставчик условията за окончателно прекратяване на проекта;

– Агенция за ядрено регулиране не отказа лицензирането на техническия проект за АЕЦ “Белене” и не го върна на “Атомстройекспорт”.

Вместо това се появи информация, че зад гърба на Народното събрание премиерът Борисов е водил преговори с неясен и недоказан кандидат-инвеститор. Това уличава управлението на ГЕРБ в опит да измамят общественото мнение за намеренията си по проекта “Белене”.

Демократи за силна България настояваме Правителството на ГЕРБ:

1. Да изпълни своето и на Народното събрание решение и да прекрати всякакви контакти за възобновяване на проекта “Белене”;

2. Да извърши всички действия, произтичащи от решението за спиране на проекта; противното означава, че прикрива злоупотребите извършени по този проект;

Настояваме Народното събрание да не жертва своя авторитет, като участва в съмнителни комбинации и да не разглежда въобще проекта за решение на ПГ на ГЕРБ за започване на преговори с несъстоятелен инвеститор.

Иван Костов: Здравейте. Ще Ви запознаем с позицията на ДСБ срещу опитите на ГЕРБ да измами общественото мнение за намеренията си по проекта АЕЦ “Белене”. На 29.03.2012 г. със свое решение правителството прекрати изграждането на ядрена централа на площадка “Белене”. Народното събрание подкрепи това решение. Досега обаче, в продължение на шест месеца, управляващите не изпълниха произтичащите от тези решения действия. Не договориха с руския доставчик условията за окончателно прекратяване на проекта. Агенцията за ядрено регулиране не отказа лицензирането на техническия проект на АЕЦ “Белене” и не го върна на “Атомстройекспорт”. Вместо това се появи информация, че зад гърба на НС премиерът Борисов е водил преговори с неясен и недоказан кандидат – инвеститор. Това уличава управлението на ГЕРБ в опит да измамят общественото мнение за намеренията по проекта “Белене”. ДСБ настояваме правителството на ГЕРБ: първо – да изпълни своето и на НС решение и да прекрати всякакви контакти за възобновяване на проекта “Белене”; второ – да извърши всички действия, произтичащи от решението за спиране на проекта. Противното означава, че прикрива злоупотребите, извършени по този проект. Настояваме НС да не жертва своят авторитет като участва в съмнителни комбинации и да не разглежда въобще проекта за решение на ПГ на ГЕРБ за започване на преговори с несъстоятелен инвеститор. Това е позицията ни. Имате ли въпроси?

Въпрос: Как ще стане това, след като Цецка Цачева едва сдържа радостта си след срещата на икономическата комисия?

Иван Иванов: Няма съмнение, че ГЕРБ след като в петък внесоха предложение за решение, би следвало да го придвижи следващата седмица. Ние заявяваме нашата позиция, която е категорична и се надяваме, че доводите, които излагаме са категорично ясни и показват, че ГЕРБ не трябва да продължава да мами общественото мнение като приема решения, които фактически противоречат на решенията, взети преди шест месеца. Нашият апел е ясен – ГЕРБ да изпълни всичко онова, което произтича от решението за спирането на централата “Белене”. Както казах преди два дни проектът е вече умрял, но тъй като не беше погребан, се правят опити да “вампиряса”. Не трябва да се допуска. Проектът трябва да бъде погребан окончателно.

Иван Костов: Аз искам да добавя, че ние сме провели предварителна среща с г-жа Цачева и с отговорни министри, и още преди да станат публично известни крайно несъстоятелните характеристики на този инвеститор, който се появи от нищото, защото този инвеститор се разпадна практически в събота и неделя, те знаеха това нещо предварително. Но когато някой желае да бъде измамен, изглежда това се отдава лесно на измамниците. Всъщност всяка измамна схема опира на желанието на човека да бъде измамен.

Въпрос: Г-н Костов, след “Белене” сега се появиха и публикации за “Южен поток”. Рязка промяна в позициите. Редно ли е да се приеме такова условие?

Иван Костов: Не е нормално, защото е несправедливо. Използва се територията на страната ни. От тази гледна точка това е напълно несправедливо и неуместно, неоправдано. Това е опит да бъде изнудена България отново, за да покачи шансовете на един, така или иначе втори загиващ руски проект.

Иван Иванов: Искам само да добавя, че позицията, която вчера изложи Делян Добрев показа, че България може изобщо да не получи никаква изгода, никаква полза от проекта. Защото зад думите, че България ще започне да получава транзитни такси, след като се изплати инвестицията, предвид обстоятелството, че не се гарантира запълването на тръбата, инвестицията може да се изплаща в продължение на такъв дълъг период от време, че ние всъщност да не получим никаква изгода. И се поставя въпросът какво печели България от реализирането на този проект.

Въпрос: Защо се съгласява България в такъв случай?

Иван Костов: Защото не може да се отговори просто и на базата на икономическата логика и на националния интерес. Защото се огъваме пред руското правителство, пред Путин. Заради това. Защото не смеем да кажем истината. Толкова сме притиснати, че дори не можем да изречем собствения си интерес.

Въпрос: Защо ни притискат? Какво сме направили, че ни притискат?

Иван Костов: Защото Русия губи позициите си. Аз това го обясних миналата седмица, бях на предаване в Бтв. И ще повторя основните ни тези. Краят на руската доминация на газовия пазар се вижда в следващите години. “Газпром” ще загуби позиции първо като загуби големи пазари като количества продаден газ, и второ – ще бъде принуден да намали цените, тъй като в момента той се възползва от политическите си властова позиция, а и от възможността да въздейства върху страни от Източна Европа и налага непоносимо високи цени. Както стана по време на управлението на г-н Станишев предоговарянето на условията за доставка на природен газ в България…

Иван Иванов: От което България изгуби милиард и осемстотин милиона лева.

Иван Костов: … Така че Русия се възползва, но тези позиции буквално в следващите години ще бъдат загубени. Заради това Русия прави опит да се закрепи за проект, по който тя си внушава, че няма да й струва нищо пренасянето, т.е да заобиколи Украйна, което сигурно няма да може да се случи, тъй като трябва Турция да я пропусне през собствените си икономически води през Черно море. Но аз да не навлизам в тези подробности. Опитът да бъде изградена атомна централа в Европа с цел да се продава ток при предполагаем, според руските енергетици дефицит, в Европейския съюз, е опит все пак Русия да запази някакви позиции като доставчик на енергия на този пазар. Заради това е неистовият стремеж да се реализира АЕЦ “Белене”. Русия губи позициите си като доставчик на енергийни суровини за Европа. Това е истината и заради това е паниката. Аз като го казах това нещо просто на другия ден ми бяха изпратени статии от много авторитетни западни вестници и медии, които потвърждават тази теза. Всички знаят, че господството на “Газпром” предстои да свърши.

Въпрос: Какви резултати очаквате от Европейската комисия във връзка с “Газпром”?

Иван Костов: Ами да бъде принуден, да… Той така или иначе ще бъде принуден да намали цените, но ЕС ще ускори този процес. Ние много пъти сме казвали, че не може Германия да плаща 40% по-евтина газ и ние да се конкурираме с германските производители на европейския пазар.

Въпрос: Какво ще спечели България, ако защитава самоотвержено интереса на ЕС?

Иван Костов: Не, това е нашият интерес. Да получаваме на нормална цена газ е български национален интерес. На цена, в която няма елемента на злоупотреба с господстващо положение, както е сега в България. “Газпром” злоупотребява с господстващо положение в България, не може да злоупотребява в Германия, защото Германия има и алтернативни доставчици. Ние не стоим зад европейския интерес, ние стоим зад собствения си интерес, да бъде конкурентна българската икономика като получава на нормални, ние не искаме на безценица, но на нормални, поне на германските, цени газ. Тогава и шансовете на българската икономика да увеличи конкурентоспособността си ще се увеличат.

Въпрос: Какъв е национално отговорният и печеливш ход на Борисов и въобще може ли въобще това правителство да го направи?

Иван Костов: Бързо да спрат тези агонии, това е най-добре, и да формулира собствените интереси на България. Ясно да ги изразява и да търси подкрепа от други източноевропейски страни и от ЕС, за да ги материализира. Това е, което трябва да направи, защото интересите ни съвпадат със страните от Източна Европа.

Въпрос: Г-н Костов, в какъв срок очаквате от тази кампания “Газпром” да намали цените?

Иван Костов: В следващите няколко години цените непременно ще паднат.

Въпрос: Успяхте ли вече да се запознаете с проектобюджета?

Иван Костов: Не сме го видели.

Иван Иванов: Не сме го видели.

Иван Костов: Не сме видели, още не ни е изпратен.

Иван Иванов: Още е в министерствата на управляващата партия.

Иван Костов: Ние сме ви обещали да ви дадем много сериозна позиция по бюджета, но трябва да го видим. Включително по всички останали мерки, които предвиждат там, за да ги видим колко са защитени като политика.

Въпрос: След като стана ясно, че ще има референдум “за” или “против” АЕЦ “Белене”, последните действия на Министерския съвет не са ли в противоречие с това решение? Не трябва ли да се изчака резултатът от този референдум?

Иван Костов: Ние сме изразили позицията си по този референдум и ще я изразим още един път през тази седмица вероятно, когато започне да се гледа въпроса в комисиите в НС, компетентните комисии, а след това ще я заявим и защитим в НС. Не искаме да Ви претрупваме с информация сега. Искаме това за двойната игра на ГЕРБ, затова че веднъж е решил да спре АЕЦ “Белене” и едновременно с това не е затворил вратата, т.е. не е погребал покойника, а се опитва да го съживява и то зад гърба на хората, да стане ясно днес. Защото това е непростима позиция, а другото през седмицата или другия път.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...