Борисов избяга от битката с монополите

Иван Костов: Здравейте колеги. Ние изглежда ще бъдем единствените, които се вълнуват от това какво става с цените на тока и тази пресконференция искаме поне да поставим тази първа тема и да покажем отношението си към т. нар. мерки, които обяви вчера министър-председателя Борисов. Това е нашата тема в момента. Искаме да имаме яснота какво ще се случи със сметките на хората, които ги изведоха на улиците. Първо искам да кажа съвсем ясно министър-председателят не може да намалява цената на тока с 8%. Това е в пълномощията на ДЕКВР. ДЕКВР взима това решение след изключително сложна експертна работа на базата на възможностите, на базата на сключени договори, на базата на съществуващия микс, на базата на куп условности, които не могат да бъдат решени в рамките на няколко дни. Второ, министър-председателят не може да разтрогва договори. Тези договори не могат да бъдат разтрогвани по силата на законите на страната. Може да бъде отнет лиценз, но искам много ясно да кажа, че това, което беше казано, че се отнема лиценза на ЧЕЗ не може да е вярно. Това е хвърляне на прах в очите на всички, които наблюдаваха тази пресконференция. Отнемането на лиценза става след констатация на тежки нарушения от ДЕКВР, това решение се обжалва пред Административния съд, пред негови два състава, което означава, че това е процедура, която продължава месеци, при решение ДЕКВР реши да отнеме лиценза, при положение, че има куража да изправи страната пред отговорността да се защитава включително пред ЕС съд. Това може ли да направи тази г-жа Юлиана Иванова, която като я попитаха вчера, това е въпрос поставен към абсолютно всички, които проявявате интерес, може ли г-жа Юлиана Иванова да отнеме лиценз при положение, че тя не знае какво става със ситуацията след отнемането на лицензи? Тя дори не познава правилата, законите на страната, не познава нормативите, които регулират обществените отношения след отнемането на лиценза. Тя вика ПР-а си да й каже какво се случва. Разбирате ли в чии ръце остава решаването на този проблем след като г-н Бойко Борисов си хвърля оставката? Разбирате ли, че се иска много силна политическа воля, за да бъде започната битката срещу монополите и че в момента, искам това най-отговорно да го споделя няма легитимна база, за да започне тази битка срещу монополите. Народното събрание, това, предишното, по-предишното разграбваше възможностите на държавата да се противопостави на монополите да бъде силна държава за регулиране на пазара и защита на потребителите. Целенасочено. Може ли сега изведнъж контролните органи, без да имат легитимни основания да започнат тази битка? Разбира се, че не могат. Това означава, че хората ще продължават да страдат, че няма да има подобряване на тяхното икономическо положение, финансите на домакинствата ще продължават да бъдат в изключително тежко състояние, ще продължават фалитите на българските фирми. Благодаря ви!

Мартин Димитров: Хубав ден на всички и от мен!

С днешните си действия Борисов допусна сериозна грешка, да трябваше да има оставка на правителството, но той оставя в момента страната в пълен хаос. Затова и поискахме експертно програмно правителство, което да може да вземе мерки, а какво се получава? Няма да има правителство, нямаме ДЕКВР на практика, защото жената е подала оставка, но няма кой да я смени, парламента трябва да приеме нов закон за избор на тази комисия, това вероятно няма да се случи. Няма Конституционен съд, защото ГЕРБ не можаха да изберат неговия състав. В момента държавата е… Бих казал, че няма пилот в самолета, което е особено опасно предвид състоянието с монополите и предвид цялата криза, в която се намира държавата. В момента ГЕРБ избягва от всякаква отговорност, Борисов избяга от всички проблеми, въобще да избяга от всякаква отговорност. Само, че в крайна сметка те ще бъдат още по-виновни и вината в него ще е още по-голяма, защото не трябваше да се постъпи по този начин. След като той загуби и не участва, и не се справи с монополите, и три години и половина се сдружи с тях, сега какво каза – “Не се справих с тази битка, въобще няма да я водя повече”. Само че хората ще получат нови високи сметки, нито една от тези мерки, които той изброи няма да се случи, няма да работи нито един контролен орган и държавата вече наистина няма пилот в самолета от тук нататъка.

Иван Костов: Имате ли въпроси?

Въпрос: Можете ли от сега да кажете дали се отказвате от участие в преговори за съставяне…

Иван Костов: Вижте, ние на ултиматумите на ДПС няма да отговаряме, дори да ни ги преповтарят журналисти. Моля Ви се този политически натиск… Ние не сме Бойко Борисов да отговаряме с предаване пред исканията на БСП и ДПС. Ние ще си преценим, каквото ще решаваме в зависимост от конкретната обстановка.

Въпрос: Нямате решение, тоест?

Иван Костов: Няма.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...