Борисов да се справи с рисковата ситуация, вследствие топенето на сняг

Иван Костов: Уважаема госпожо председател, от името на Парламентарната група на Синята коалиция искаме да изразим сериозната си тревога по отношение готовността на страната да се справи с рисковата ситуация, която има вследствие топенето на обилните снеговалежи в страната, последвалите рекордно ниски температури, повреждането на важни инфраструктурни обекти на страната и считаме, че това е въпрос, който трябва по някакъв начин да стигне до вниманието на министър-председателя и на ръководството на Политическа партия ГЕРБ, тъй като са управляващи. Нямаме друг начин да стигнем до това внимание, ако не използваме тази парламентарна трибуна.

Ето за какво става въпрос. Вярно е, че има създадена система и че системата за защита на населението от бедствия и аварии се оглавява от вицепремиера и министър на вътрешните работи, който е пред нас.

Проблемът е в това, че заделените средства може да се окажат недостатъчни от бюджетна гледна точка, тъй като снеговалежът и рекордно ниските температури не са се случвали в последните 20 години. Нека така да го кажа, последната голяма такава криза в страната е била през 1984-1985 г. Няма опит, госпожо председател, за това как да се справим с тези неща. В този смисъл държавата е изправена пред една по-тежка ситуация от нормалното посрещане на рискове и заплахи за населението. Става въпрос не само за язовири, водоеми и други хидротехнически съоръжения, за които ние чухме, че една значителна част от тях са неизправни.

Става въпрос за това дали заделените средства, които регулярно на базата на практиката от последните години са се заделяли, за да се осигури тяхното функциониране, ще са достатъчни. Защото е близко до ума да се каже, че може би ще се окажат малко.

Второ, това са мостове, пътища на Републиканската пътна мрежа. Ние виждаме как стихиите подриват части от пътища, има свлачища, и то в такова количество, че отново се питаме дали имаме готовност при сегашната подготовка на системата, която управлява вицепремиерът Цветанов, дали ще има ефикасно противодействие.

Следващото – питейната вода. Не знам дали забелязахте, но в медиите излезе съобщение, че във Варна питейната вода не е качествена. Това ще се случи навсякъде, предвид тежката ситуация на страната. Как ще се преодолеят затрудненията с питейната вода и особено как ще функционират населени места без канализация, ако има обилно снеготопене, ако се появят южните ветрове?

Следващото – дигите на вътрешните реки и на р. Дунав. Занемарени или при ниското ниво на риск, което е имало през последните години, те са си вършили работата, но какво ще стане сега с тези диги? Не можем да се оправдаваме пак, че някой прокарвал някакви кабели през дигите и затова те се продънили и не могат да поемат водите. Защото има обективно обстоятелство – чакат се големи води.

Следващото – свлачищата. Свлачищата са не само по пътищата, свлачищата са навсякъде. Силно напоената земя става подвижна и започва да се движи. Такива проблеми ние сме виждали в страната, но не в размерите, в които очакваме да се случат.

Този въпрос Вие не адресирахте към вниманието на министър-председателя. Така сте преценила, но според мен поехте твърде голяма отговорност, тъй като става въпрос наистина за много сериозни проблеми на страната.

Аз се надявам, че с това изявление, а ние ще го изпратим на министър-председателя, той трябва лично да се заинтересова и да поиска сметките – бюджетните разходи, на службата на господин Цветанов, която ще се противопоставя на бедствията и авариите, и възможностите и потребностите, които имат навсякъде, за да се неутрализира този риск, за да се разбере дали трябва да се отпускат допълнително средства и тогава Синята коалиция заявява, че ние ще подкрепим. Защото затова се използват държавните резерви. Затова има фискален резерв. Затова се отделят пари настрана, и когато дойде нещо такова – сериозно и голямо, те се използват. Но се използват с личното участие, с преценката, с отговорността на кабинета, на неговия министър-председател, на мнозинството и ние Ви призоваваме за тази отговорност.

След тази декларация, която правя от името на Синята коалиция, няма да имате възможност да се оправдавате и да твърдите, че не сте предупредени. Всички рискове са тук, прочетени от мен. Благодаря Ви.

Председател Цецка Цачева: Благодаря Ви, господин Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...