Борисов да потърси подкрепа от парламента

Иван Костов: Благодаря Ви, господин председател.

От Парламентарната група на Синята коалиция отново искаме да приканим министър-председателят да дойде да даде разяснение за… Ще обясня защо, ако имате търпение да изслушате.

Вчера пред нас даде разяснение външният министър – вярно е. Но той не е участвал в Европейския съвет. На Европейския съвет заседават министър-председателите и има огромно значение на какво министър-председателят се е съгласил или какво се е договорило на този Европейски съвет. Не може автентичен говорител, вместо него, да подава информация на Народното събрание.

Какво направиха останалите европейски лидери? Камерън се върна във Великобритания и застана почти веднага пред парламента. Госпожа Меркел застана пред Бундестага веднага и го прави вече почти всяка седмица – редовно се отчита за това какво се е случило. Това не е израз на слабост на тези държавници! Това е израз на сила! Така правят по-силна своята държавна позиция, защото намират съгласие, защото споделят проблемите, защото дискутират пред общественото мнение! Така и хората са по-подготвени, и институциите знаят какво точно се случва.

В България това нещо не се случва! В България министър-председателят не е дошъл да ни даде тези разяснения, които другите министър-председатели дават в своите страни. По този начин се отслабва позицията на самата българска държава и това трябва да го разбере управляващата партия ГЕРБ! То не е въпрос на каприз и не е въпрос на някакво ритуално уважение на демократични традиции. То е част от обществен дебат, който интересува хората!

Ето, вижте какъв проблем изниква, след като се съпостави казаното от министър Младенов, който аз не държа отговорен за това, което говори – той каза това, което е публично оповестено по медиите, не е говорил като присъстващ на срещата.

Каза: “Няма никакви съгласия от българска страна България да участва в Европейския солидарен механизъм”. Нали така каза? Прощавайте, питам: нали така каза, да не би само аз да съм този, който не е разбрал?

Сега вижте какво казва канцлерът Меркел пред Бундестага. Това е голямата разлика. Цитирам: “Създаването на траен механизъм за преодоляване на кризата – това е Европейският солидарен механизъм, който да замени предишния, следва да се изтегли през 2012 г. Ако се стигне дотам, всички страни членки трябва да внесем капитал”. Но аз подчертавам, тогава всички страни членки, а не само тези с рейтинг “ААА”, ще трябва да дадат своя принос като съдействие за създаване на траен капиталов инструмент за спасяване. Това казва тя.

Кой може да каже кои са всички страни членки? Кои са всички страни членки? Кой ни обясни кои всички страни членки са се съгласили, защото този механизъм – тя по-нататък казва, че когато се обединят старият и новият Европейски солидарен механизъм, общата сума става 500 млрд. евро! В тази сума от 500 млрд. евро, ако са всички страни, делът на България е 3,5 млрд.! Тя говори за реално внасяне на капитала!

Вижте какво казва: “Да е на разположение – капиталът да бъде внесен”!

Това е много тревожно тълкувание. Какво означава ние да заделим 3,5 млрд. за един финансов механизъм, ако министър-председателят се е съгласил всички страни членки да внесат?!

Второ, второто тълкувание – нека да бъде по най-доброжелателния начин, въпреки че най-често не се случва доброжелателното тълкуване. Нека да приемем, че всички страни – членки на Еврозоната, е имала предвид госпожа Меркел. Само че вижте какво означава това.

Ако българският министър-председател се е съгласил всички страни – членки на Еврозоната, да участват в създаването на този фонд, това означава, че се появява огромна такса за влизане в Еврозоната за България! Как ще влезем ние в Еврозоната? Първо трябва да платим тези 3,5 милиарда!

И двете тълкувания! Ако това се отнася за всички страни, които са подписали Пакта за финансова стабилност, е много лошо тълкувание и е против това, за което бяхме информирани! Ако се отнася само за Еврозоната, пак е много лошо тълкувание!

На какво точно българският министър-председател се е съгласил там, на това заседание е изключително важен въпрос за българския парламент! Аз не поставям някаква съчинена тема. Поставям тема, по която уж има съгласие!

Имаме ли съгласие ние, като част от Финансовия пакт, както казва Меркел, евентуално да участваме с дял? Имаме ли съгласие входът за Еврозоната за България да стане 3,5 млрд. евро? Имаме ли го това съгласие?

По повод опитите тук да започнат някакви консултации, включително за промяна на Конституцията. Ние искаме цялостна програма, да дойде министър-председателят и да каже: “Моята програма за участие в тези преговори: първо, второ, трето, четвърто, пето, шесто, седмо – позиции, които аз искам да бъдат потвърдени от Народното събрание и със силата на съгласието на българското Народно събрание да отида да ги договарям конкретно”! Това искаме ние.

В тези мерки може да има записано нещо и за промяна на Конституцията, и за текстове. Но нека да бъде част от цялостен мандат, от цялостна програма! Ние не сме чули цялостна програма, сега тръгваме някакви консултации да правим. От името на кого? От името на кого? Нали в Европейския съвет преговаря министър-председателят на Република България?

Ние тук можем всички да се съберем, можем да си говорим някакви неща – те няма да имат отношение към решаването на тези въпроси. И няма яснота: той точно за какво се е съгласил?!

С голямо притеснение моля народните представители и водещия – съберете се в ГЕРБ, помислете ги тези неща, но не можем да оставаме в това тревожно състояние абсолютно всички, пред тази неизвестност, защото българският министър-председател по някаква причина не желае да дойде тук да каже всъщност какво точно е договорено и какви позиции той има намерение да защитава в конкретните преговори за този Пакт за финансова стабилност! Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...