Борисов да потърси отговорност от Цветанов и Йовчев (+ВИДЕО)

Иван Костов: Хайде да върнем с вас разговора към политика, защото издребняха нещата напоследък.
Благодаря ви, че сте дошли. Националното ръководство се готви в сряда да проведем съвместно заседание на цялата Синя коалиция, в която да вземем отношение към състава на кабинета и специално към позицията на отговорните лица за политическите злоупотреби със специалните разузнавателни средства.
В тази връзка първото нещо, което искаме да заявим е, че е съвсем редно премиерът на страната да заяви как ще потърси отговорност от министър Цветан Цветанов и от председателя на ДАНС – Цветлин Йовчев, които са визирани в констатациите и изводите на подкомисията, която наблюдава специалните разузнавателни средства в т. 10 – та. Тя казва, че тези лица носят отговорност и ние очакваме до сряда министър-председателя да заяви каква отговорност ще им потърси. Защото в сряда ще е това заседание.
И второ, искаме да поздравим тази Подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства, защото тя е наше творение. Ние бойкотирахме създадената на политически принцип институция от Тристранната коалиция. Не позволихме да започне работа. Заменихме я с паритетна подкомисия в Народното събрание и сега виждаме, че тази подкомисия се оказа най-бързата държавна институция, която отговори навреме, абсолютно сериозно, тежко и отговорно на поставените и задачи. Имайте предвид, че има МВР, има ДАНС, има прокуратура. Всички тези институции още не са се произнесли. В този смисъл, ние считаме, че е било изключително успешно създаването на тази подкомисия и оценяваме високо нейната работа. Надяваме се, че тя ще даде възможност този много тежък проблем на нашата страна да бъде решен.
На ваше разположение сме.

Г-н Костов, възможен ли е някакъв друг вариант за поемане на отговорност освен подаване на оставка на Цветанов и ако няма адекватна форма на отговорност от страна на Цветанов, възможно ли е вашата позиция “въздържал се”, която беше на последния вот на доверие да премине към “против”?

Екатерина Михайлова: Въпросът, който задавате трябва да се задава на министър-председателя, защото в оценките, с които е излязла подкомисията казва, че отговорност за нарушенията, злоупотребите в областта Сигурност се носят от изпълнителите на закона. Законът казва кои са изпълнителите. Законът за СРС казва, че изпълнители са министърът на вътрешните работи и председателят на Държавната агенция за национална сигурност. Каква точно отговорност ще потърси министър-председателят е въпросът, който ние задаваме днес към него, защото не може да се остави без отговор тази констатация на подкомисията. Това би било не просто неуважение, това би било незачитане на институциите. България все пак е република с парламентарно управление. Парламентът тук, наистина трябва да кажем, че чест прави на подкомисията и въобще оттам целия парламент, защото надявам се всички споделят оценките, които те са направили. Беше единствената институция, която реагира своевременно и ясно и дава посоки за работа, и на законодателната, и на изпълнителната власт. Тази подкомисия понеже е на паритетен принцип дава възможност да се направи сега промяна на законодателството, което да не е такова, че да покрива политически злоупотреби с власт през СРС-тата. Защото досега винаги са правени законите само от страна на тези, които са управляващи в момента. Тази порочна практика ние можем да я видим и назад. Румен Петков правеше такива неща. Нали си спомняте? И закони, и действия. А през подкомисията, която е на паритетен принцип се създава шанс и за друго законодателство, което няма да бъде писано от управляващите в момента, независимо кои са те. Но има задължение и към изпълнителната власт. И персонално, и като нормативи. Защото подкомисията извади наяве, че няма нито един подзаконов нормативен акт. Това означава, че няма правила. Няма правила кой кога влиза, кой кога пуска, кой слуша, как пренася, как отнася. Или ако има правила те са устни кой на когото иска да каже и да нареди. Това на какво прилича? И това не може да бъде подминато и от изпълнителната власт. Тоест те имат отговори, които трябва да дават на тези констатации. Затова се обръщаме към министър-председателя. И за персонални решения, какви ще са това е негово решение. Ще прави ли няма ли да прави, къде ще прави, на какви нива ще прави. И съответно други действия. Не може да се остави така.

Г-н Костов, не е ли време все пак след отказа да се създаде правна комисия за случая в Горна Оряховица, сега този унищожителен доклад на Подкомисията за СРС-тата, да поискате оставката на г-н Цветанов? Пък премиера… да чакаме неговото решение.

Иван Костов: Той каза, че няма да даде оставка значи ние трябва нещо по-друго да направим. Вие се заредете с търпение до сряда. В сряда коалицията, цялата ще вземе много отговорна позиция. Ние не искаме да изпреварваме това поведение. Министър-председателят има шанса до сряда да вземе отношение и да каже как ще търси отговорност.

Какъв друг ход се предполага, че може да има? Освен оставка, какъв друг начин има?

Екатерина Михайлова: Отговорихме вече на този въпрос.

Иван Костов: Всъщност ние задаваме въпроса как ще иска оставка. Ние го задаваме, вие ни го връщате, което означава, че въпросът ни е много хубав. Ние не го задаваме, за да ни го върнете и ние да направиме подсказване. Министър-председателят е най-отговорния човек за състава на правителството, облечен в доверие след скорошен вот на доверие. Тоест той трябва да се произнесе.

Г-н Костов, приемате ли идеята контрола на СРС-тата да мине към Правосъдното министерство?

Иван Костов: Не контролът, а осъществяване на специални разузнавателни средства да отиде в Министерството на правосъдието. Това е една изключително силна идея, която приемаме и целия доклад с всичките изводи и ги поздравяваме. Искам да ви върна към тази начална констатация. Ние сме изключително удовлетворени от този професионализъм, който колегите показаха. И тази смелост да влязат във всички въпроси. Те предлагат радикални решения. Тоест изваждане на специалните разузнавателни средства от Министерството на вътрешните работи и отиване по-близо до съдебната власт. Фактически до председателстващия Висшия съдебен съвет.

Приемате ли вота на …, тоест разцеплението на ГЕРБ при гласуване на вашата комисия като някаква закачка?

Екатерина Михайлова: Мога ли да кажа нещо за “закачката”? Може ли за “закачката” искам да отговоря, защото чух депутат от ГЕРБ, който каза, че са гласували “въздържали се”, за да си върнели и като закачка към Синята коалиция. И тук искам да заявя следното, след повече от година и половина, народните представители от ГЕРБ, надявам се да са разбрали, че те са в парламента не да се закачат или да си връщат на друга политическа сила. Всеки един народен представител е излъчен през вот на гражданите и той е там да защитава тяхните интереси, и да гласува с оглед своята съвест и убеждение. Пише го в Конституцията, но не само в Конституцията, просто това е депутат. Той не е там, за да си връща някому другиго в парламента. Това са други отношения. Просто ако иска да си връща нещо на нас или да се “закача” да намерят друга форма, но не през гласуване. Гласуването е друго нещо. Въобще, странни парламентарни поведения имаме. Това, което се каза и предложението за парламентарния контрол, което е нещо нечувано, което направиха двама колеги от ГЕРБ. Надявам се, че няма да бъде подкрепено. Такова дори … спомних си Велко Вълканов нещо подобно, но не чак толкова рязко. Имам предвид това, че те предлагат да няма устни парламентарни форми на контрол, а да бъдат писмени и то на който му се падне устно, на който му се падне писмено. Това е почти като мисленето “ще гласувам по този начин, за да си върна на Синята коалиция”. Време е да разберат защо са там. Отговорността е много голяма.

Това някакво начално разцепление ли е?

Екатерина Михайлова: Това е наистина различно гласуване и вие правилно го коментирате още повече, че те взеха половин час почивка преди гласуване, всички си спомняме това. Не се взима почивка случайно.

Каква точно реакция ще очаквате от премиера по отношение на т. 10 от доклада?

Иван Костов: След констатациите и изводите на Подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства ние очакваме до сряда министър-председателят да заяви как ще потърси отговорност от министър Цветанов и от Цветлин Йовчев, председателят на Държавната агенция за национална сигурност, съответно министъра на вътрешните работи. Тъй като те са отговорните лица за порочните практики свързани с използването на специалните разузнавателни средства. Това е което очакваме да направи до сряда.

Вторият ми въпрос е свърза с изказване на проф. Кръстьо Петков, че вие сте готов с икономически екип и неговата препоръка е час по-скоро да застанете вие персонално на мястото на г-н Дянков. Как възприемате това предложение?

Иван Костов: Като екзотика. Като невъзможни неща. Това е същия въпрос като този, който ни зададоха … Това не са лични неща. Трябва да се разбере. Политиката не е лична работа. И не става въпрос за личните достойнства на този или онзи. Става въпрос за облечена в доверие политическа сила – ГЕРБ, която управлява в условия на практическа коалиция с Атака. И поради тази причина не е способна да предприеме каквото и да било. Когото и да сложите ако щете и Маргарет Тачър на 45г. да я доведете, да я върнете във времето и да я сложите тук, при това мнозинство с тази коалиция няма да направи нищо, абсолютно нищо. Уверявам ви. Не е въпросът персонален.

До сряда ако и след сряда няма никаква реакция от страна на кабинета, какви ще бъдат вашите реакции?

Иван Костов: Сряда ще заяви позицията си Синята коалиция. Имаме заседание, 9 и 30 ч. в Народно събрание, свикали сме го. Ще съберем всички отговорни хора, националните ръководства и ще заявим позиция.

А вие лично убеден ли сте, че трябва да има кадрови промени в ДАНС?

Иван Костов: Аз казах от името на ръководството на Демократи за силна България, трябва да заяви как ще потърси отговорност министър-председателят. Не съм казал кадрови промени. Той е на ход. Той трябва да каже как ще потърси отговорност. Не само той и президента. Забележете Гоце мълчи. Гоце също би трябвало да се позове на този доклад и да вземе отношение. Но тъй като целият му мандат протича при едни порочни практики виждате, че не взима никакво отношение. А понеже питахте за Цветлин Йовчев, той е … неговото назначаване става и с подписа на президента. Не сме го чули да коментира нищо.
Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...