Борисов да поеме отговорността

ИВАН КОСТОВ : Уважаеми господин председател, уважаеми колеги народни представители! Първо, по мотива, за липсата на доверие или за снетото доверие, както се е изразила госпожа Митрева.

В моите наивни представи за демокрацията доверието на Народното събрание и законите на страната трябва да са достатъчни, за да може да съществува и да се управлява една институция. Всъщност госпожа Митрева ни казва, че това не е достатъчно. Доверието на Народното събрание, което е облякло с отговорност, и с власт и законите на страната не са достатъчни, нужно е и доверието на политическото ръководство ГЕРБ, нужно е доверието на министър-председателя, на финансовия министър. За какво доверие? Вие не сте администратор, госпожо Митрева. С този мотив Вие показвате на такива, като депутатите от Синята коалиция, че всъщност техният глас, тяхното доверие нямат никаква стойност. Странна логика е това снето доверие, според мен, към човек, облечен в доверие от най-висшата институция на страната. Това е един аргумент, който ще изтълкувам накрая.

Второ, по мотива тиражира се информация. Кой я тиражира тази информация? От къде идва информацията? Ами, те са посочени по-горе хората, които са снели доверието. Те ли тиражират информацията? Всички тези нападки идват от господин Бойко Борисов, от Симеон Дянков, от Тотю Младенов и от политическото ръководство на Политическа партия ГЕРБ ли? Кой я тиражира информацията? Защото никой от нас не тиражира такава информация? И към този мотив ще се върна още един път.

Трето, може ли оставката на един администратор (защото по всичко личи – госпожа Митрева си е останала администратор, независимо че е била временно облечена в доверие от самото Народно събрание на Република България) да реши политическия проблем с недостига на средства? Може ли? Решава ли го? Преценете си, уважаеми дами и господа народни представители: може ли тази оставка да реши този проблем?

Последно, накрая мотивите завършват така – дестабилизирала се е институцията като цяло. Ами, кое дестабилизира повече една институция, освен оставката на нейния управител? Какво може да дестабилизира една институция повече от това, че тя не може да функционира на базата на доверието на Народното събрание и на законите на страната?

Всъщност с тези мотиви вие признавате, че в България най-важната институция, в която са вперени очите на 2,5 милиона пенсионери, зависи изцяло от волята на Политическа партия ГЕРБ, на неговото ръководство, на министър-председателя и пр., и ние не сме в състояние да се надяваме, че институцията ще си остане стабилна, независимо от тяхното доверие. Ето го тълкуванието на снетото доверие. Всъщност щом ви е необходимо доверие и институцията ви е била в криза още когато сте я поемали, вие не сте извадили тази институция от кризата.

По отношение на това – “тиражира информацията”. Тук се нагнетяват съмненията, че самият ГЕРБ си е атакувал институцията, за да й смени председателя. Ами че по-голяма дестабилизация на една институция от атаката на политическата управляваща партия, на изпълнителната власт, види се сега, и с подкрепата на парламента, може ли да има? Не може да има, разбира се. Което говори, че институцията си е силно дестабилизирана в момента. Мисля, че това е основният въпрос на Народното събрание, ако тук има отговорни народни представители и аз бия тази камбана за тревога. Тази камбана! Нека да го чуят пенсионерите!

Да изтълкувам и третия поставен въпрос: може ли оставката на администратор да реши политически проблем? Не, защото оставката на администратора автоматически посочва отговорните лица, които трябва да поемат решението на проблема.

Аз пак ще ги прочета: господин Бойко Борисов – министър-председател на Република България, господин Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите, министърът на труда и социалната политика господин Тотю Младенов и политическото ръководство на Партия ГЕРБ! Ето кой трябва оттук нататък да носи отговорността, щом не може управителят на основата на закона да свърши тази работа!

Сега очите на тези 2,5 милиона пенсионери се изместват от НОИ и се насочват право в кабинета на българския министър-председател и в ръководството на Политическа партия ГЕРБ! Е, по-глупава, по-провокативна ситуация от тази за дестабилизиране на една институция, която ние сме създали, за да функционира напълно самостоятелно – ами това е обществен фонд, ами това е солидарен фонд на българските граждани!

Я дайте да видим какво беше това, на което е управител госпожа Митрева? Това сме ние, ние влагаме тези пари! Ние се надяваме да получаваме пенсии! Изведнъж сега, вместо да гледаме в себе си, в собствените си способности – да осигуряваме старините си на базата на вноски, се обръщаме към господин министър-председателя и ръководството на Политическа партия ГЕРБ! Много лоша услуга е направила госпожа Митрева на Политическа партия ГЕРБ и на българския министър-председател.

Аз призовавам колегите ми да гласуват тази оставка. Очевидно ние сме били силно подведени по отношение способността на човек като госпожа Митрева да влезе и политически да поеме цялата отговорност, да поеме като политическо лице властта да управлява обществените пари! Това очевидно не е човек, който може да се справи с тази задача. Благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...