Бонка Василева: Трябва да има коренна промяна на сигурността в големите градове

Инцидентите с мигранти на територията на Столичната община в рамките на три дни са три, не са два. На практика се случват в сърцето на столичния град. Едно от тези три събития е в район “Овча купел”, където преди дни се проведе и протест, каза пред БНР общинският съветник Ваня Тагарева от ГЕРБ-СДС, която е и преподавател в сферата на сигурността. По думите ѝ там “системно се случват инциденти и хората живеят под страх”, но: 

“По време на управлението на ГЕРБ-СДС не е имало подобни инциденти, свързани с битови разправии и прояви на агресия и насилие на територията на бежанския център. Около центъра е в порядъка на последните месец-два.”

Според Тагарева наблюденията на местните жители сочат, че  броят на мигрантите наоколо се е увеличил.

“Мигранти с неясен произход. Те се разхождат с метални колове и прътове по улицата, тревожат хората, плашат ги.”

“Това не са мигранти с неясен произход. Това са търсещи закрила, които са минали през сериозна проверка през няколко институции, особено тези, настанени в центровете”, обясни Бонка Василева от ПП-ДБ-“Спаси София”. Според нея ГЕРБ-СДС са превърнали битов скандал в политически.

Василева изрази мнение, че живеещите в близост до мигрантския център са се разграничили от протеста, “яхнат от агитки, яхнат от политически формации”. “Очевидно каква е целта”, допълни тя.

Центровете за бежанци не са препълнени, подчерта Бонка Василева.

“По-важният въпрос е къде е г-н Терзиев? Защо мълчи седмици наред. Къде е кметът на “Овча купел”, попита Ваня Тагарева. По повод извънредното заседание на Столичния общински съвет тя изрази надежда “политическото да мине настрани”, защото въпросът за сигурността в София не касае само бежанските центрове, а темата е занемарявана “години наред”. В крайните квартали е опасно да замръкнеш, заяви Тагарева.

Бонка Василева отбеляза, че има 3800 камери и тази система трябва да се поддържа. “Има още 4000 камери в рамките на обществения градски транспорт.” Василева отправи упреци за “орязания бюджет за сигурност”, след като миналата година той “не е бил в пъти оползотворен”. Наличната инфраструктура трябва да бъде надградена, категорична е тя.

“И другото – осветяването на града и на парковете. Тъмнината ражда много от скандалите и нападенията, които се случват в града. Има квартали, които са в абсолютна тъмнина.”

За Ваня Тагарева това са “добри пожелания, които няма как да се реализират, защото в бюджета на СО не са предвидени достатъчно средства” и “това е хвърляне на прах в очите на хората”. Затова от ГЕРБ ще настояват “кметът да се вземе в ръце” и да започне да изпълнява функциите си – “дължат много отговори, време е да се появят и да не се крият”.

“Трябва да има коренна промяна на начина, по  който функционира сигурността в големите градове”, смята Бонка Василева.

Източник: www.bnr.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...