Бонка Василева: „Топлофикация София“ е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв. разходи от квотите си за въглеродни емисии през последните шест години

През посредника Гранд Кепитал общинската фирма не само купувала на завишени пари, а дори плащала комисионна.

Общинското дружество е сключвало договори с неизгодни клаузи с търговци на емисии и е купувало квоти на цени, значително по-високи от пазарните. Това показва експертен анализ на публични данни за 2019 – 2024 г., изготвен за „Грийнпийс“ – България. Периодът, разгледан в анализа, започва от 2019 г., когато влиза в сила договорът между „Топлофикация София“ и „Гранд Кепитал“ – търговски посредник, свързван с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

Договорът предвижда, от една страна, възнаграждение за посредника в размер на 0.50 евро за всяка закупена квота. От друга страна, предвижда и фиксирана цена за закупуване на квотите въглеродни емисии от 28.50 евро/тон, въпреки значително по-ниските прогнозни цени на квотите в момента на сключване на договора.

При анализа на публичните данни за следващите години прави впечатление, че средната цена на закупените квоти превишава – в някои от годините значително – средната пазарна цена през съответната година. Това води до заключението, че „Топлофикация София“ не е положила достатъчно усилия да заложи максимално изгодни за дружеството условия при търсенето на посредник, който да купува квотите от негово име и за негова сметка.

Темата коментира общинският съветник Бонка Василева от Коалиция “Продължаваме промяната, Демократична България, Спаси София” в интервю за OFFNews пред Венци Мицов. 

Реално около 200 милиона е загубата на Топлофикация от неизгодно купуване на въглеродни емисии, казва Бонка Василева. 

Купуването на въглеродни емисии е операция, която се извършва от финансов посредник. Той играе на борсата и закупува съответните емисии за тези потребители, които са задължени по закон да купуват такъв тип емисии. В случая това е “Топлофикация София”. Тя сключва договор с фирмата Гранд Кепитъл, която получава процент за всяка закупена квота, записана в договора. От друга страна – и тук е голямата уловка, те имат фиксирана доста висока цена за тези квоти. Тоест – те имат фиксирана печалба. Те обаче са купували на много по-ниски цени от фиксираните и са спечелили 9 милиона допълнително. 

През 2021 г. се пуска сигнал от Грийнпийс до прокуратурата. В българското законодателство за това, че ти си сключил неизгоден договор и си пропуснал ползи за дружеството, носиш наказателна отговорност. И е трябвало Столичният общински съвет да потърси отговорност на този управителен съвет защо са сключени такива договори. Има две хипотези – че те не знаят за какво става дума или за някаква финансова изгода, която се е разпределяла между всички. Няма някакви други възможности.

Тази безстопанственост, която се е вихрила или някакви схемаджийски неща, които се случват, трябва да се разнищи в абсолютни детайли, ще има проверки, заявява Бонка Василева. 

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Източник: www.offnews.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...