Бойко Борисов не е свещеник, за да говори за морал

(видео)

Петър Москов: Здравейте. Искаме да предоставим на вашето внимание декларация на ДСБ относно натрупаното обществено напрежение по повод зачестилите смъртни случаи в българските болници. Ще прочета декларацията, след това ще отговоря на вашите въпроси, ако има такива. Увеличеният брой смъртни случаи в болниците, които попаднаха във фокуса на общественото внимание. Ние ги оценяваме не като изолирани, несвързани помежду си примери за лекарска небрежност и некомпетентност, а като болезнено видимата част на разпада на системата на здравеопазването:

– Една система, предлагаща недопустимо ниско качество на обслужване на гражданите и ниско заплащане на работещите в нея.

– Система, в която реформите са спрели преди десет години.

– Система, която се управлява от чиновническа върхушка и фармацевтични олигарси, в чиито джобове потъват данъците ни.

– Система, която превръща и пациенти и лекари в жертви на обогатяването на тесен кръг хора. Това е истината.

ГЕРБ също като Тройната коалиция отрежда на лекаря роля на работник на конвейерна линия, който е задължен да отчита максимално голям брой “преминали” пациенти и да ги лекува колкото може по-кратко време. Административните санкции за контрол на поточната линия са заместили медицинските мотиви на лечението.

Управляващите прикриват липсата на воля и компетентност да посочат и решат истинските проблеми като превръща лекарите мишена за справедливия гняв на хората.

Правото на пациентите срещу здравното си осигуряване да получат достъпна и качествена медицинска помощ е заменено от разкази за световната криза.

За да се промени сегашното състояние са нужни поемане на отговорност, управленска решителност и компетентност.

Мерките, които предлагаме:

1. Министър председателят да поеме лична отговорност за здравето на нацията, възложена му от закона и незабавно да започне реформа на системата.

Държа да припомня, че член 3, ал. 1 от закона за здравето, в действащото законодателство в България, формулира факта, че здравната политика е ангажимент и задължение на Министерския съвет, не на отделен министър, не на отделен човек.

2. До две седмици премиерът да докладва в парламента конкретната си програма и покаже нейното финансиране в бюджетите за 2012.

3. Министърът на здравеопазването да престане да краде от личните здравни осигуровки на гражданите, за да плаща законови задължения на правителството.

Продължава изливането на пари от здравни осигуровки в държавния бюджет.

4. Изпълнителната власт и мнозинството на ГЕРБ да въведат ефективен контрол, който да спре източването на НЗОК, да освободят ръководството на Здравната каса, защото обслужва интересите на фармацевтичните олигарси.

5. До края на годината парламентът да узакони правата и задълженията на пациента. Това е нещото, което трябва да се направи, а не да се водят диалози в телевизионни студия.

6. Народното събрание и правителството да предложат ефективна система за управление и отговорности на болниците за лечението на пациентите, да въведат строги параметри и процедури за санкциониране нарушаването правилата на добрата медицинска практика от работещите в здравеопазването.

Това е в общи линии декларацията и нашите позиции. Преди да дам думата за въпроси ще си позволя да се върна на това, което се случва днес и през последните дни. Знаете ли, присъстваме на нещо, което е много странно. Присъстваме на ситуация, в която мин. председателя нарича изпълнението на закона грешка. Тази сутрин се случи това, българския мин. председател обвини лекари спазващи закона на България, т.е. Националния рамков договор за 2012, в грешка. Когато кажеш, че законът е грешен, ти като управляващ си длъжен да го промениш, а не да казваш на изпълняващите закона, че са сгрешили и да ги изхвърлиш на обществения гняв. Това е лошо управление, това е липса на управление и затова са и мерките, които предлагаме. Ако имате някакви въпроси.

Въпрос: Смятате ли, че реформата трябва да бъде въведена от сегашния министър на здравеопазването?

Петър Москов: Знаете ли, реформата трябва да бъде реформа, зад която стои правителството и управляващото мнозинство. Нещо повече, такава мащабна реформа трябва да бъде консенсусна за обществото, реформата не може да бъде роля на един министър. Това е третия министър, който има свои идеи за реформа. Всеки един от тези министри имаше свои идеи, може би част от тях много правилни. Аз казвам пак, ангажиментът е на българския мин. председател. Има важни неща. Важното нещо е за какво отиват парите ни за здравеопазване, т.е. какво значи здравно-осигурителна система. Ще се опитам да го кажа с две думи, ние сме го повтаряли много пъти, но ще се опитам да говоря малко като г-н мин. председателя. Когато говорим за нашия автомобил имате нещо, което се нарича Гражданска отговорност и то е задължение на всички нас и имате нещо, което се нарича Автокаско, което е право да надграждаме над задължението си, към себе си, към автомобила си, към другите автомобили. Достатъчно ясно ли се опитвам да се изразя? Това нещо го няма в системата на здравеопазването. В системата на здравеопазване има едно задължение, в което ни се казва, че то покрива всичките ни нужди, а когато отидем и предявим тези си нужди ни се предоставят други под масата, над масата, къде законни, къде морални, къде не, различни изисквания. Освен това, хората, които правят това нещо са задължение да отчетата финансова ефективност от лечението ни, а не ефект от лечението. Това е проблем. Съжалявам, че разказвам здравето ни като взаимоотношения между човека и автомобила, но може би това е начинът. Ето това е чуваемо, нали така?

Въпрос: Въпросът ми по-скоро беше дали трябва 4-ти министър на здравеопазването или може и този?

Петър Москов: Не, не считам, не виждам развитие. Показахме ви и пак ще се позова на факта, че финансовите разчети на правителството, на здравната каса, на бюджетите за здравеопазване за 2012 са всъщност копиране на процедурите, на балансите на философите на предишното управление още от социалистическото такова. Т.е. не се променя нищо от това, че ще се смени поредния здравен министър и защо ще се смени този министър. Нека да попитам защо точно беше отстранен шефа на болница “Шейново”? Поради каква причина? Аз не знам. Защото е виновен? Ако е виновен в нещо, то е, че е карал подчинените си да работят в рамките на тази същата система. Виновен е лекарят, който е спазвал правилата на Рамковия договор. С какво е виновен? С това, че е спазвал закона? Система, в която липсата на управленско решение се заменя от противопоставяне на лекари и пациенти, от едно съсловие на друго, тя не е демократична система. Знаете ли, върнах се назад преди повече от година, когато сме предлагали нашите мерки, в същата тази зала и ще ви прочета заключението, което сме направили на 17 май 2010 година, преди година и половина. Та там пише:

Неприлагане на такъв пакет от мерки, за който ние там говорим, ще доведе до разпад на лекарствения пазар, връщането на болниците към лимити и бюджети, и допълнителна демотивация да плащаме здравните си вноски. Виновни ще бъдат ту лошите лекари, ту недоволните пациенти и всички ще продължим да живеем в затворен кръг, докато олигархията в медицината и фармацията прибира парите ни. Това е каза на 17 май 2010 година, ДСБ. Ако виждате някакво пророчество, то е просто, защото сме се позовавали и тогава и сега на факти и опит да водим почетен и искрен диалог. Може би много малко хора ще кажат това, което сега казвам, че не са виновни тези лекари. Виновна е системата, която ги е принудила да работи в тези условия. Чувам и други гласове в тази посока и това ме радва.

Въпрос: Какъв модел на здравеопазване според Вас би трябвало да следваме? Защото много често примерно от лекари съм чувала “Вие се молете да не стане тук, примерно като в Англия или в Америка, защото тогава много трудно ще имате изобщо достъп до лекар”.

Петър Москов: Първо системите и в Англия и в Америка, търпят своето реформиране. Една от най-мащабните стъпки на президента Обама беше именно реформата на здравеопазване. Системата на здравеопазване не трябва да бъде копие на нечия система. Тя трябва да бъде съобразена с демографските и икономическите измерения на конкретната страна, с възможността ни първо да бъде отговорни пред обществото, солидарно да посрещаме оптимален пакет за здраве за всички нас и след това всеки от нас според възможностите си да надгражда над това. Не е въпросът да приложиш сляпо едно или друго нещо. Начина, по който функционира системата, философията на системата на здравното осигуряване не е нито български, нито английски, нито американски патент. Тя е достижение на човешкия разум. Достижение на човешката цивилизация, в която ние заедно като общество посрещаме тези предизвикателства. Когато имаш обаче масивни демографски и икономически промени, ти трябва да пресрещнеш тези промени. Това се нарича политика. Другото пак казвам е, вижте мин. председателя не е свещеник, за да говори за морал. Той има законодателна инициатива, има мнозинство, с което може да промени това и ние го призоваваме да направи това нещо. Ако нямате повече въпроси ви благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...