Бойко Борисов да вземе отношение към серията нарушения на човешките права

От името на Парламентарната група на Синята коалиция – изявление.

Има думата народният представител Иван Костов.

Иван Костов: Благодаря Ви, госпожо председател.

Уважаеми колеги народни представители, от името на Синята коалиция се обръщам към Вас с молба да поканите министър-председателят да вземе отношение към серията нарушения на човешките права и необяснимо развитие и последвали действия на Министерството на вътрешните работи.

Оставаме с впечатление, че в държавата няма власт, която да реагира на тези случаи: пернишкият рекет, свързан с отвличане и убийство и последващо убийство на обвиняем или свидетел, така и не можем да разберем какъв е Стоев, остава без разглеждане и днес от комисията. Бяха обещани действия от страна на Министерството на вътрешните работи – абсолютно никакво развитие няма.

Издевателството над семейството в Мировяне с пребиване и действително брутално нарушаване на човешки права беше последвано от искане на оставки от министър-председателя. Министърът на вътрешните работи взе някакви административно-политически назначения, с които не реагира въобще. Ние оставаме с впечатление, че министър-председателят не може да разпореди каквото и да било на вътрешния министър.

Бит е човек с електрошокова палка, което означава, че насилието ескалира.

Министърът на вътрешните работи обвини председателя на съдиите госпожа Тодорова за връзка с организираната престъпност, без да покаже каквито и да било доказателства за това и по този начин нанася сериозен удар върху престижа както на Министерството на вътрешните работи – на първо място, така и на Съюза на съдиите.

Ние предлагаме да поканим министър-председателя, за да сме убедени, че в държавата има някаква власт, която може да реагира на тази серия от скандални случаи, които може би се стремят просто да изтласкат на заден план други скандали или имаме пред себе си тактиката на изкуствено повдигане на скандали, които имат за цел да изместят предишните до изтощаване на общественото внимание, само че това поражда силно усещане за безвластие в страната.

Искаме да видим министър-председателя в ролята му на човек, който идва и пред парламента заявява: аз искам оставките и ще ги постигна. И като не постига оставка на министъра на вътрешните работи, а ние от Синята коалиция сме поискали оставката на този вътрешен министър отдавна, да му взима оставката и тази сага с тези скандали да приключи. Действително в държавата се случват отвратителни неща и аз съм длъжен да реагирам. Моля Ви да го направите!

От друга страна с това изявление приканваме главният прокурор да се самосезира по всеки един от тези случаи и там където се е задействала прокуратурата, да се действа по възможно най-бързия начин, за да има поне от страна на прокуратурата някакъв отговор на тези наистина, пак ще ги нарека, недопустими нарушения на човешкото достойнство, нарушаване на правилата вътре в Министерството на вътрешните работи и какво ли не още. Благодаря Ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...