Блокът печели все повече доверие сред онези, които се колебаеха

Водещ Кирил Вълчев: Евродепутатът Светослав Малинов от Реформаторския блок,
втори в листата на блока след Меглена Кунева, в студиото на “Седмицата”, здравейте, г-н Малинов.
Светослав Малинов: Здравейте.
Водещ: Ще водите ли кампания за преференциален вот, така че да изпреварите Меглена Кунева?
Св. Малинов: Не. Ще водя кампания защо да се гласува за Реформаторския блок, какво той ще даде на българските граждани като цяло и какво ще направи групата на Реформаторския блок в Европейския парламент. Това ще бъде кампанията.
Водещ: Иван Костов каза, че ще използва преференцията, което означаваше, че няма да… Не, всъщност не означава, че няма да гласува и за Меглена Кунева, тя преференцията може и за първия да се сложи.
Св. Малинов: Ние от Реформаторския блок имаме траен ангажимент към избирателите за всеки вид мажоритарен елемент. Ние искахме преференция и не трябва никой да се изненадва, че все пак от време на време, не знам по какви съображения, управляващите пък чуват това, което казваме. Когато преференцията е налице, аз мога само да кажа, че тя е за онези, които явно не са достатъчно мотивирани. Аз бих казал следното, ако ние можем да накараме всеки човек, който само за преференцията се държи, за да гласува за нас, просто да гласува за блока, това ще бъде голям успех. Във всички случаи ние сме за преференцията, били сме и ще бъдем.
Водещ: Опозицията на тройната коалиция с водач на листата от тройната коалиция.
Св. Малинов: Да, но г-жа Кунева е човек, който през последните две години и половина показа, че е от нашата страна на барикадата, значи, не беше така преди седем години. Ние я виждахме като политически опонент и конкурент допреди година. Това, което видяхме в последните месеци, за мен сне всички съмнения. А и ще бъда още по-образен – ние се срещнахме на протестите. Срещнахме се на протестите, които избухнаха спонтанно срещу това управление. Имахме достатъчно време, за да се убедим взаимно, че можем да бъдем заедно. Сега се опитваме да убедим гражданите и както виждам, блокът печели все повече доверие сред онези, които се колебаеха. Ние сме заедно за дълго, това не е някакъв съюз за едни избори, и ще се опитаме да покажем на всички, че имаме сходни политически идеи и визии за бъдещето. Защото за настоящето сме абсолютно съгласни. Това трябва да е нашата задача.
Водещ: Водачът на листата на реформаторите е онази жена, която вече веднъж я избраха за евродепутат и тя не стана евродепутат.
Св. Малинов: Това е нещо, на което изключително лесно може да се отговори. Ние имахме действащ еврокомисар. В онзи момент, когато имаше много голяма разлика, близо седем-осем месеца, между евроизборите и избирането на нова комисия, изборът за това дали да оставиш България без еврокомисар и изборът да останеш евродепутат е много тежък.
Водещ: Защо се кандидатираш обаче, както сега и Сергей Станишев? Казва – аз се кандидатирам, ама няма да я работя тази работа.
Св. Малинов: Защото тогава започнаха тежки преговори и тогава имаше висок залог България да не губи своя човек в комисията. Между другото, ако трябва да бъде вече по-аналитичен, ако хората биха били възмутени от това, те щяха да дадат много ниско доверие на г-жа Кунева на президентските избори. Оценката за това нейно действие трябваше да бъдат президентските избори. Е, точно там я подкрепиха толкова масово, че очевидно избирателите са разбрали причините, поради които тя е останала еврокомисар и се е опитвала да се пребори до последно. Между другото еврокомисарите са ключови фигури за европейския политически елит и бившите
еврокомисари всячески се насърчават да участват в евроизбори, но по някаква причина някои от тях отказват. Така че за нас е голям шанс, че бившият първи еврокомисар участва в изборите.
Водещ: Ще…
Св. Малинов: И е наш водач.
Водещ: Ще приемете ли предложението на Бойко Борисов за общ предизборен щаб на партиите от Европейската народна партия? Да ви кажа, в това има известна логика. Ако това ще е европейска конкуренция, не трябва ли наистина партиите от едно семейство да се явяват заедно, или, хайде, поне да координират кампанията си? Защото всички, които гласуват и за вас, и за Томислав Дончев, всъщност под някаква форма гласуват за Юнкер.
Св. Малинов: Да, от тази гледна точка да, но според мен ние ще съберем повече гласове, ако се явим с две отделни листи. Нашите избиратели са различни. Мисля, че избирателите ни искат втора листа.
Водещ: Той не говори за обща листа, той говори за общ щаб…
Св. Малинов: Общ щаб.
Водещ: …да направите.
Св. Малинов: Това са неща, които засягат наистина само политическите…
Водещ: За да не говорите разнопосочно например за Юнкер, нали всички за него ще бъдете.
Св. Малинов: Сега, за Юнкер няма какво да говорим. Аз мога да си кажа мнението. Аз съм бил такъв тип политик да оглави Европейския съюз отпреди две години и съм се ужасявал от мисълта, че може да бъде някой човек като Шулц, а именно…
Водещ: Какво им е различното?
Св. Малинов: Ами, вижте…
Водещ: Някои казват – и двамата са чиновници.
Св. Малинов: …г-н Шулц е… О, това е голяма грешка. Г-н Юнкер е бил премиер и е в сърцето на еврозоната от нейното създаване, г-н Шулц е голям демократ, голям европеец, но не е управлявал нищо. Доколкото знам, той е имал много малък бизнес, пазар, магазин за книги, след което става един голям, силен говорител вляво и така нататък. Европа има нужда от човек, който да е в сърцето на еврозоната от самото начало. Г-н Юнкер е бил такъв и председател на тези органи, които са управлявали, с много ясна визия за излизане и за стабилизиране на Европа спрямо финансовата криза и с много ясна визия за бъдещето на Европа. И още нещо. Все пак като човек, който е там, идвайки от България, винаги изпитвам известни притеснения, когато на ключов пост се окаже голям политик или политик от голяма държава – от Франция или Германия. Люксембургският национален интерес много трудно може да се различи от общоевропейския. Докато за германския и френския понякога, понякога това е възможно. Това искам да кажа.
Водещ: Да, но Станишев казва Шулц винаги е защитавал България заради Шенген например, докато Юнкер минава, така, като винаги гледащ леко намръщено към българите.
Св. Малинов: Играе си с фактите г-н Станишев и разчита, че ние не сме запознати.
Водещ: Ще дойде ли Юнкер тук да каже: България в Шенген веднага?
Св. Малинов: Хората, хората, които са против членството на България в Шенген, си смениха ролите, но те бяха министри на външните работи, министър на външните работи веднъж, но никога от Люксембург, никога г-н Юнкер. Ако трябва да бъдем откровени, това бяха германци, финландци в един момент, не бяха никога тези… т.е. не беше този политик, за когото говорим. Освен това в парламента, където г-н Шулц в момента е и чийто председател е, отдавна има мнозинство в полза на България и Румъния. Никога не трябва да изпускаме този факт. Така че хайде с тези дребни манипулации да не се спекулира. Конкретни министри и правителства са против. Не ЕНП, не и ПЕС, а най-малкото пък кандидатът на ЕНП г-н Юнкер за президент на комисията.
Водещ: Имате ли противници вдясно от Реформаторския блок? Радан Кънев казва: противници вдясно нямаме. Това легитимирало обаче, чета веднага в коментари, Бойко Борисов, ГЕРБ.
Св. Малинов: Ние сме конкуренти за всеки десен глас. Аз влизам в тази кампания, за да имаме група на Реформаторския блок в Европейския парламент, за да имаме колкото се може повече гласове, и ние сме в конкуренция наистина за всеки десен глас и вярвам, че това е и добрата формула за десницата в България. В крайна сметка ГЕРБ управляваше, управлението беше разочароващо, те сега са в опозиция. Много хора търсят алтернатива на БСП и ГЕРБ и я осигуряваме за десните и центристките избиратели. В този смисъл не ние легитимираме ГЕРБ, а ние легитимираме в момента себе си и това, че сме алтернатива.
Водещ: Ще ви прочета три изречения, да кажете съгласен ли сте с тях. На този етап Реформаторският блок все още не успява да се позиционира ясно спрямо европейския дневен ред. Основен рисков фактор остава и неизяснената позиция спрямо ГЕРБ. На този фон коалицията не успява да противодейства на негативните тенденции и продължава да губи доверие.
Св. Малинов: Това не е вярно. Не е вярно…
Водещ: Това е анализът на Иван Костов, последният му доклад за доверието в институциите, март 2014 г., на лаборатория “Управление на рисковете”.
Св. Малинов: За загубата на доверие не е вярно, не е вярно с днешна дата. Аз познавам анализа. Не е вярно за загубата на доверие. В това съм абсолютно сигурен. Реформаторският блок се стабилизира и не губи доверие. Що се отнася до отношението към ГЕРБ, това е задача, която явно трябва да се разрешава. Искам само да споделя, че непрекъснато ни вкарват в тази тема, защото смятат, че тя ни вреди. В този смисъл аз съм пък съгласен с тази част. Вярно е, че непрекъснато ни вкарват в темата за ГЕРБ, независимо колко ясно отговаряме. Повтарям, аз участвам в тази кампания, за да може Реформаторският блок да се представи добре, нашата листа, убеден съм, е най-добра и това са избори за Европейски парламент.
Водещ: Иван Костов не е прав?
Св. Малинов: Що се отнася до загубата на доверие, последният месец отчита обратна тенденция. Що се отнася до това дали е ясно или не отношението ни към ГЕРБ, явно ще продължаваме да го изясняваме още много, много дни напред. Но за мен отношението от последната седмица е ясно. Те са наши конкуренти, преки атаки за евроизборите помежду ни няма да има, ще се срещнем на полето на дебата и на различните политики. Това, което е прав г-н Костов, е, че партия, която не е изяснила отношението си към ГЕРБ, наистина не може да претендира за доверие. Аз смятам, че ние ще го постигнем. Смятам, че сме го постигнали, но приемам това като критика, че не сме направили достатъчно.
Водещ: А позиционирането ви в европейския дебат?
Св. Малинов: Това е общ проблем на всички партии. Много трудно ще бъде да наложим европейския дневен ред, който хората от нашата листа сме напълно…
Водещ: Кой е европейският дневен ред? Кой е първият голям дебат, който трябва да се проведе в България от гледна точка на европейския дневен ред?
Св. Малинов: Буквално от вчера става дума за излизане на един приоритет много по-напред от обичайното и превръщането му, ако позволите, приоритет на приоритетите – това е енергийната независимост на Европа. Това е нещо, което, изглежда, ще бъде водещо за много европейски страни в момента. Това е нещо, което пряко засяга България. Ако Реформаторският блок успее да вкара тази тема, предложи конкретни политики, ще успее, ще успее да привлече и част от българските избиратели за евроизборите. Това е със сигурност тема. Има обаче някои теми, които в Европейския съюз са ключови и не могат да бъдат преведени на българския политически език.
Водещ: Например?
Св. Малинов: Банковият съюз. Аз ще се радвам, ако участвам в дебати по тази тема, но когато не си в еврозоната, а се постигат, както твърдят, епохални решения за развитие на Европейския съюз в банковата сфера, когато пред очите на всички се изграждат нови
структури, много трудно можеш да вкараш това в българския политически живот.
Водещ: Там какъв е интересът? България беше много скептична, като изключим по едно време възторга на Симеон Дянков от…
Св. Малинов: Не, там няма въпрос. Там е отговор на кризата, която така или иначе обхвана определени страни, и заплахата, която можеше да произтече от отказ от вземане на решения на европейско ниво. Това, което може и трябва да става на национално ниво, то продължава да си стои, да си тлее като проблем. Другата основна
тема в тези избори стопроцентово европейска ще бъде темата за имиграцията, но не за бежанците и търсещите убежище, а за икономическата имиграция. Значи, ние можем да участваме в този дебат, но по друг начин. Всеки български евродепутат трябва да защитава правото на всеки български гражданин да пътува, да търси работа, така както е по договорите. В този смисъл ние гледаме от обратната страна, докато в Западна Европа, нека да използваме това неприятно, но автентично разделение…
Водещ: Гледат като, на нашата емиграция гледат…
Св. Малинов: Гледат на нашата емиграция като на проблем, като на заплаха. Ние, колкото и да не ни е приятно, виждаме колко важна роля имат тези хора в българската икономика и колко много семейства и фирми дори разчитат на този тип контакти. Така че ние трябва да си защитаваме този интерес. Никакви компромиси с тази свобода на придвижване, никакви компромиси, когато става дума за правата на българските граждани в рамките на Европейския съюз.
Водещ: И там разминаванията започват, защото през седмицата мисля, че в “Труд” четох, че Германия обсъжда от три до шест месеца срок, в който да гони от територията си безработни българи.
Св. Малинов: Значи, този тип, този тип санкции, които аз проучвам, че се подготвят в Германия, във Великобритания, честно казано, не виждам с какво намаляват правата на българските граждани, които искат да учат и да работят легално в Европейския съюз. Тези, които искат…
Водещ: Ама защо да те гонят, ако…
Св. Малинов: Не, не.
Водещ:…искаш, ще си стоиш в Германия.
Св. Малинов: Значи, там е друго. Определени, определени…
Водещ: Колкото искаш – с работа, без работа…
Св. Малинов: …национални държави имат възможност, имат възможност… това за гоненето не знам, но за ползването на социални помощи…
Водещ: Както Франция гонеше примерно българи, български граждани.
Св. Малинов: Ползването на социални помощи не може… Явно ще бъде затегнато, нека така да го кажа. Защото опасността специално за Великобритания е, че отиваш, стоиш и след месец, след два месеца предявяваш претенции за социални помощи. Сега, социалните системи на тези държави ще се опитат да се защитят от тези хора. Не от тези, които отиват и искат да работят, не от тези, които имат работодател, не от тези, които искат да отварят бизнес, не от тези, които искат да учат, а от тези, които отиват само и само да вземат социални помощи. Срещу тези хора ще има някакви санкции. Но всичко, което предстои да се прави, трябва да бъде съобразено с правото на Европейския съюз. Така че това нещо не може да стане просто по желание на някоя държава.
Водещ: В сряда впрочем беше първият дебат между лидера на либералдемократите Ник Клег и водача на популистката партия във Великобритания Найджъл Фараж. И вие бяхте в студиото на Би Би Си в Брюксел…
Св. Малинов: Да, да, аз бях основен коментатор по Би Би Си.
Водещ: …да го коментирате.
Св. Малинов: Благодаря, че го споменавате.
Водещ: И те за какво спореха основно? Техният основен дебат кой беше, този последният вероятно – да ги пуснем ли, да не ги ли пуснем, да взимат или не социални помощи…
Св. Малинов: Ето ви вкарване на европейска тема в българския политически живот – дебатът в Англия. Дебатът беше уникален. За първи път се пуска този представител на националистите във, така, на ниво Би Би Си, направо ви го казвам. За тях това е голямо събитие. Дебатът беше дали да остане или не Англия в Европейския съюз. Сега, този дебат в България не може да се води. Между другото референтът от Германия каза, че и в Германия не може да се води този дебат. Така че ние присъствахме на един може би уникален, екзотичен, характерен само за Англия дебат.
Водещ: И Фараж беше за, да излязат.
Св. Малинов: Да, така…
Водещ: Но убедителен ли беше?
Св. Малинов: Знаете ли…
Водещ: Кой спечели дебата? Какво казахте в коментара си пред Би Би Си?
Св. Малинов: Ник Клег загуби дебата в един момент. Аз го усетих този момент и се оказа след това, че съм прав, защото общественото мнение потвърди, че Ник Клег е загубил дебата.
Водещ: В какво загуби?
Св. Малинов: Имаше един момент, в който, след като Ник Клег, който е вицепремиер, цака по всички показатели Фараж – с цифри, с аргументи, с икономически аргументи, накрая Найджъл…
Водещ: Че трябва да стоят англичаните в съюза, да.
Св. Малинов: Абсолютно. Колко работни места се губят – три милиона между другото…
Водещ: …полезно, да.
Св. Малинов: …страшна работа. Най-накрая Найджъл Фараж извади един аргумент от джоба си, иронично казано, очевидно това беше подготвено, и каза – вижте, ние сме велика държава, ние сме дали толкова много на света, вие не вярвате във Велика Британия, така както звучи на английски, вие не вярвате в нашата държава. Затова искате тя да е в Европейския съюз. Аз вярвам и смятам, че ще се справим и сами. Това беше моментът според мен да бъде нанесен тежък удар върху тази концепция. Защото скритото ядро на тази концепция е – който е патриот, е да напуснем Европейския съюз. Ник Клег изпусна този момент, продължи да говори за работни места…
Водещ: Е, какво да каже Ник Клег на това?
Св. Малинов: Ами, трябваше да каже – защото сме велики, ние трябва да сме вътре, за да влияем, за да го оформяме този съюз. Без нас няма да имат идея за права на човека. Без нас не знаят какво е право. Не знаят какво е върховенство на правото. Сега, това е може би падане на нивото на Фараж, но в някакъв смисъл не можеш да обясняваш Европейския съюз само през работни места и икономически ползи. Има един момент на гордост и на ценности. И ако не си в състояние на това ниво да защитиш, губиш дебата.
Водещ: А Украйна ще бъде ли част от евродебата според вас за изборите?
Св. Малинов: Трябва да бъде в България и трябва да бъде преди всичко през контекста на българските ползи и енергийната независимост на България. В България се спори, обърнете внимание, дали е 95 процента зависима или 100 процента зависима от руските доставки.
Водещ: Те всички изглеждат съгласни, че, ами, хубаво, да направим тези връзки с Гърция, с Румъния никой не е против…
Св. Малинов: Не, вече…
Водещ: Ако ни дават по-евтин газ от Катар…
Св. Малинов: Вижте, тук това е нещо, което…
Водещ: …от кипърската зона в Средиземно море, от Алжир, Нигерия…
Св. Малинов: Има теми, има ситуации, в които определени държави излизат на сцената на европейската политика. Някои са си перманентно там. Сега, големите, но от време на време за България се отваря възможност. В момента България е осветена от опасения и страхове на много европейски държави тъкмо заради тази зависимост. В момента може, казано образно, да се развърже кесията за България. Всеки български евродепутат трябва веднага да влезе в тази тема и да поиска…
Водещ: Ама Валери Симеонов каза – на този въпрос какво му е европейското, трябва да се разберем с гърците и да…
Св. Малинов: Не, не, не, о, голяма грешка.
Водещ: Сега, ако гърците не дадат…
Св. Малинов: Голяма грешка.
Водещ: …той направи връзка с Ньойския договор, Александруполското пристанище и т.н. Та, ако гърците не дадат, казва, каква Европа тук, какво му е европейското…
Св. Малинов: Значи, грешката се състои в това, че това е наистина вярно, но една малка част, нека да обясня, става дума за пари. Примерно за терминали за втечнен газ, става дума за това България да стане част от обща енергийна система, която тепърва да започне да се изгражда, вътрешни връзки и за електричество, и за газ в рамките на Европейския съюз.
Водещ: Сега, това е въпрос между държавите. “Дрън-дрън” каза той нe точно термина, който вие употребихте. Аз му казах – общата енергийна система. . .
Св. Малинов: Да, да, хубаво е, хубаво е да имаме един Найджъл Фараж в България. Само че междудържавни отношения не могат да покрият изискванията и възможностите, които Европейският съюз дава. Едно е да имаш междудържавни спогодби, друго е да имаш европейска политика, която се взима от 27-те, трябва да свикнем – 28-те вече. . .
Водещ: Хърватия.
Св. Малинов: Парите са много и ако това стане приоритет, защото има възможност да се променят тези неща за следващата финансова рамка, България е най-големият бенефициент. Тоест да превърнем тази наша зависимост в основна мотивация да бъдем подпомогнати. Затова трябва да покажем много ясна воля чрез правителството и много ясна концепция на самите евродепутати. Не са нещата, както преди Европейския съюз. . . тогава наистина Гърция и Турция бяха решаващи. Сега има много по-големи възможности. Става дума за пари, които ще се вземат, да го кажа просто, от датските или от холандските данъкоплатци, за да може тук, в България, да се постигнат някакви неща, които са обаче и от техен интерес, защото България е част от Европейския съюз и никой не иска този Европейски съюз да има слаби звена, било за емиграция, било за сигурност, било енергийна зависимост. Това е нашият шанс. Кризата отваря възможности. Сега, ако ние не ги използваме тези възможности и махнем и кажем – все тая, ще направим огромна грешка.
Водещ: А друг дебат относно Украйна в европейския контекст е кой принцип да прилага Европейският съюз – на самоопределението на народите или на суверенитета на границите, когато се решава кой ще е държава и кой не, кой ще може да се присъедини от една държава към друга държава. И тук малко изглежда, че и Европа прилага принципа на това комуто от силните е изгодно нещо. Един път сме за самоопределението, ако някой ще се присъединява към нас с референдум някъде в Тихия океан или Атлантическия, друг път ще сме за нерушимостта на границите, ако някой иска да се отцепи от нас.
Св. Малинов: Е, вие остава да кажете – и сърцето. . . нашето сърце Крим винаги е бил наш, и думите ви ще съвпаднат едно към едно с пропагандата на Кремъл.
Водещ: Но кой е принципът?
Св. Малинов: Няма такъв разговор в Европейския съюз. Принципът е правно регламентиран. Това принципът за самоопределението или неприкосновеността на границите са някакви философски понятия. Украйна в тези си граници е призната от Русия и има подписан договор. И това трябва да се знае. Малко е по-дълбока темата, но. . .
Водещ: То и Сърбия беше призната от всички в границите й с Косово.
Св. Малинов: Не, не, това, което стана в Косово, стана пред очите на всички в продължение на 9 години, не на 9 седмици. И всички го виждаха, всички го виждаха, докато. . . Беше точно обратният път – нещо, което беше лишено от автономия, влезе се вътре с насилие, започна прочистване, започнаха жертви, мина се по целия този дълъг и мъчителен път, за да се стигне най-накрая до военна интервенция, санкциониране. . . от НАТО, от ООН и от Европейския съюз. . .
Водещ: Къде е основната атака във вашите думи – към начина, към начина на провеждане. . .
Св. Малинов: Аз разбирам. . .
Водещ: . . . на референдума или към принципа?
Св. Малинов: Аз разбирам огромното желание на руската пропаганда да каже, че в Крим е като в Косово, но това е толкова нелепо, че човек не знае откъде да започне. Нека да започнем с думите на самия Путин – без нито един изстрел, без нито една жертва. Което не е съвсем вярно. Имаше жертви, но те наистина в Крим бяха. . . те наистина бяха на майдана. Не може да се действа по този начин. И това беше казано от всички големи държави. Това е нещо, което е недопустимо, защото, знам, че е малко връщане назад, но не може без него, Русия е признала Украйна в тези й граници, когато
Украйна се разоръжи откъм ядреното си оръжие. Става дума за директна провокация към световния ред, но не към световния ред икономически или някакъв друг, световния ред след 1989-а, след студената война, в който ядреното разоръжаване и гаранциите за
това бяха подписани от великите сили. Тогава Русия каза – вие ще дадете ядрените си оръжия, ще се разоръжите, но ние ще признаем вашите граници и те са такива, такива и такива. И Крим беше там. След което, след което става това, което стана. Това не може да се допусне, не може да бъде толерирано. И сега виждате какви безумни прецеденти започват да възникват. . . ирония, сарказъм, но и реални действия. Защото когато се наруши един принцип, всички вперват очи в гарантите. Вие, САЩ, Европейския съюз, Великобритания конкретно за Украйна, ще гарантирате ли, че всичко, случило се след 1989-а, може да бъде спазвано? И отговорът или ще бъде да, или ще бъде нещо, което дори не искам и да го мисля. . . .
Водещ: Проблемът е как обаче. Вие за санкции ли сте?
Св. Малинов: Ние, Реформаторският блок. . .
Водещ: Реформаторите. . .
Св. Малинов: Санкциите са неизбежни, санкциите са неизбежни.
Водещ: Да, обаче Иван Костов снощи казва, че те ще са по-тежки наистина за Русия, това е едната теза. . .
Св. Малинов: Санкциите са неизбежни и нека да поставим въпроса по следния начин.
Водещ: . . . защото няма да си изнасят газа и нефта.
Св. Малинов: Санкциите са неизбежни, въпросът е България какво ще постигне в тази ситуация. Ако питате мен, бих искал Янукович да беше подписал споразумението за асоцииране с. . . бих искал да не е имало протести, бих искал Крим да не е окупиран и
анексиран. Бих искал. Но в момента сме в тази ситуация. Санкциите са сигурни. Дебатът е какви да бъдат – постъпателни, наведнъж ли да се струпат, по какъв начин. Това е дебат, в който. . .
Водещ: Руснаците на това казват – ще ви спрем газа и нефта, вие какво ще правите?
Св. Малинов: Сега, оставете, както се казва, Европейският съюз и САЩ да се грижат за това. Вчера Обама. . .
Водещ: Ама за България кой ще се грижи?
Св. Малинов: Не, не, момент, момент. Вчера Обама каза, че е приоритет и на Америка тази енергийна независимост на Европа.
Водещ: Да, ама то я няма днес. Ако, нали, утре. . .
Св. Малинов: Не, не, не, започва, започва, започва. Нека сега да не. . .
Водещ: А откъде ще вземе газ България утре? Имаме за два месеца или три в Чирен. Това стига ли?
Св. Малинов: Това ще бъде. . . то приоритетите са тъкмо в това.
Водещ: За три месеца става ли, връзките. . .
Св. Малинов: България. . . Не, може да се направи. Започва движение на износ от САЩ към Европа, нещо, което преди години щеше да е абсурдно. . .
Водещ: Да, Обама говори и за това в Рим.
Св. Малинов: Ще има приоритети, ще има политически решения, които ще запълват този вакуум. Но проблемът за България е важен. Нека да не се грижим толкова за германците и за англичаните. . .
Водещ: Не, той за България. . .
Св. Малинов: Те ще се оправят. . .
Водещ: В смисъл. . .
Св. Малинов: Нашият проблем е следният – нашата зависимост, не само енергийна, а и нашата връзка с Украйна и Русия, търговска, е много сериозна. Ние трябва да се опитаме да направим следното – ако може, санкциите да не са тежки за нас, а тежки за Русия, това първо. Второ. . .
Водещ: Е, ама то как става? В смисъл, ако ние кажем – забраняваме.
Св. Малинов: Ами, то това е договарянето. . . Не, то това е договарянето.Второ, ако в края на краищата се мине на най-тежкия вариант. .
Водещ: Тя, Русия, ще въведе винаги такива санкции спрямо България.
Св. Малинов: Не. Ако се въведе. . .
Водещ:. . . за да отмъсти.
Св. Малинов: Ако се въведе най-тежкият вариант, то тогава България трябва да иска компенсации. Фактически ние можем да искаме компенсации. . . всички нива. Нереалистично е да кажем, че сме против санкциите и още по-нереалистично и дълбоко вредно ще бъде, ако се опитаме да наложим вето. В крайна сметка това, което направи Русия, не може да бъде прието. Няма смисъл да си даваме примери с държави и на европейския континент, и на други континенти, които биха могли да действат по този начин. Ще трябва да се постигне едно ново отношение към България. Да, ние ще се потърпевши, но тук трябва да използваме и нашите възможности.
Водещ: Какъв е. . .
Св. Малинов: 1999 година, когато започна интервенцията в бивша Югославия,
всички, и аз също, бяхме уплашени, че това затваря европейската перспектива. Тогава виждахме кризата само като криза, като рискове и тежки поражения върху България. Малко по-късно получихме най-големия подарък. И постигнахме десет години по-късно голямата цел за мен – членството в Европейския съюз и НАТО. Нека да използваме тази криза по този начин, да не се плашим. Нека да не изпадаме в някакво униние, няма никаква обреченост. От българските политици сега зависи дали тази криза няма да е може би новата или втората голяма геополитическа възможност за България.
Водещ: Коментарът ви за споровете за ЦИК?
Св. Малинов: Опитвам се да следя, опитвам се, но все ми се струва, че има по-важни проблеми. Общата ми теза е, че. . . и то е, така, обща към всички. . . не може политиците, независимо че има някакви основания, да допускат това да бъде основна новина. . . на фона на това, което става в Европа, това, което става в България. Не може това да пълни толкова много страниците, да заемат толкова.
Водещ: Ама, някои казват – те нарочно така правят, нарочно го правят, понеже хората имат други проблеми. . .
Св. Малинов: Как може. . .
Водещ: . . . и ги занимават с това чий човек. . .
Св. Малинов: Сега, важно е, но е важно за. . .
Водещ:. . . член на ЦИК.
Св. Малинов:. . . но е важно за партиите, за техните структури по места. За много малко хора е важно това. А това наистина излиза в България като водеща тема. Повечето информационни сайтове започват с поредния детайл към детайла от последния ден за ЦИК. Сега, какво да кажа? В края на краищата поне нашето място никой не го оспорва. . . Или де да знам, сега може някой и това да се е сетил да каже. . .
Водещ: Накрая да ви дам възможност да отговорите на Валери Симеонов, който каза. . . не конкретно само за вас, а каза – всеки евродепутат да каже какво е свършил. Кажете три неща, ама кратко и ясно, без в много думи да ги облечете, които свършихте вие. . .
Св. Малинов: Първо, аз ще изляза с отчет.
Водещ: . . . за България?
Св. Малинов: И между другото всеки политик при демокрацията трябва да се отчете пред избирателите писмено, с документ или с някакъв вид доказателства, а устното по време на кампанията е задължително.
Водещ: Добре, с кое ще започнете? Хайде, кажете едно нещо, което е забележимо. . .
Св. Малинов: Аз бях в самото начало на инициативата за въвеждане на реципрочен режим за визи със САЩ и Канада. САЩ и Канада да третират равнопоставено. . .
Водещ: Това е този регламент, който. . .
Св. Малинов: . . . всички държави от Европейския съюз, не само германците и англичаните, а и българите, чехите и румънците.
Водещ: Според вас тогава трябва ли България, като изтекат три месеца от февруари, когато е подала уведомление заедно с Полша, Хърватия, Кипър и. . .
Св. Малинов: Чехия.
Водещ: . . . и Чехия. . .
Св. Малинов: Чехия защо и аз не знам, но Чехия също е в този. . .
Водещ: Така, е подала уведомление, че има визи, не че някой не знае, но формалната процедура е тази. Като изтекат 90 дни, тези държави или една от тях може да каже – хайде сега, Европейската комисия, искаме да наложите визи на американците. Трябва ли да го направи България това през юни?
Св. Малинов: Значи, в крайния вариант всички американци, които искат да отидат в Рим на почивка лятото, заради България трябва да си вадят визи, в крайния вариант. Крайните варианти. . .
Водещ: Външният министър казва – след две години това ще е така, независимо дали ще уведомяваме или не, дали ще го искаме или не.
Св. Малинов: Да, да. Добре го е изчислил. . .
Водещ: Ама трябва ли България да покаже мускули още сега. . .
Св. Малинов: Аз съм го изчислил, аз съм го изчислил на три години. До три години ще стане. Не знам дали точно. . .
Водещ: Да, 2016-а, да, съвпадат ви. . .
Св. Малинов: Не знам дали точно ще стане и трябва да стане сега. Бавни и постепенни стъпки, но това ще стане. България е част от Европейски съюз и нито една външна държава няма право да третира държавите преференциално, когато става дума за права. А между другото сами разбирате, започнахме го преди две години и половина, ще стане след три. Съжалявам, но всеки, който иска да направи нещо добро за страната си в евросъюза, трябва да се въоръжи с търпение. Пет години са напълно разумен срок. Останаха още три. Това, първо. Уведомих, това е съвсем друга практика, няколко пъти Европейската комисия за неща, свързани с екологични проблеми в България, за които правителството, мога да кажа, носи директна вина. И се опитах да променя отношението към България относно бежанците. И в момента работим с колеги от страните, които ще бъдат дълго време жертви на тези, говоря за Кипър, Малта, Италия, Гърция, тези, които сме на предната линия.
Водещ: Испания.
Св. Малинов: . . . да започне смяна на правната рамка, правната рамка, третираща хората, търсещи убежище. . .
Водещ: Там идеята е тези хора да могат. . .
Св. Малинов: Не може. . .
Водещ:. . . да се движат из съюза, след като ги приеме една държава.
Св. Малинов: Всякакви идеи – от повече средства до по-голяма солидарност, но солидарност, закрепена със задължения, а не просто, така, от добри чувства към България и симпатии. Това са три неща, които между другото ще продължат в следващия парламент. Много трудно може. . . не забравяйте, че. . . нещо да го започнеш и да го свършиш в рамките на три години.
Водещ: Евродепутатът Светослав Малинов, втори в листата на Реформаторския блок за евроизборите, в студиото на “Седмицата”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...