“Белене” ще остави без хляб 15 000

Иван Иванов,

депутат от ДСБ

Хората трябва да гласуват с “Не” на референдума през януари, за да не допуснат една група хора с корпоративни интереси да похарчат на гърба на всички български граждани 21 милиарда лева. След което да им продават прекалено скъп ток. Построяването на централата “Белене” означава ниски доходи и високи цени на тока за българските граждани. Токът ще бъде поне три пъти по-висок от цената на тока от АЕЦ “Козлодуй”. Самият проект трябва да се изплаща 107 години. Което е абсурд! Представете си колко нагла е лъжата – никоя централа не може да съществува 107 години. Това е два пъти повече от теоретичния срок, в който може една централа да бъде експлоатирана.

ДСБ 10 години имат позиция за спиране на проекта “Белене” и за окончателното му погребване. Ако Бойко Борисов бе чул това, което ние заявихме още когато встъпи във власт през 2009 г., и когато поискахме той да спре този проект, той отдавна щеше да е в миналото. И нямаше нужда да се харчат около 15 милиона лева от републиканския бюджет за провеждането на този референдум. Премиерът в крайна сметка чу и поне засега разбра аргументите на ДСБ, които наистина са железни.

При изграждането на ядрената централа в “Белене” ще бъдат разкрити 960 работни места. Но това ще означава закриването на близо 15 000 работни места във всички области, където се намират другите генериращи мощности. Става дума преди всичко за хора в Старозагорска и Хасковска област, но също така и в Бобов дол, Варна. Само в “Мини Марица-изток” работят 7000 души. Извън всичко това, ако има строеж, България остава за десетилетия зависима от вноса на ядрено гориво.

Записа

Милена Минчева

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...