“Белене” е непосилен дълг за българите

(видео)

Водещ: Има ли “Надежда” Иван Костов да влезе с нея в парламента? Неслучайно подреждаме така думичката в това въпросително изречение. Лидерът на ДСБ е при нас, Иван Костов. Новини в дясно, макар и потънали сред много други събития от събота насам – ще направите и този коментар. Но с Надежда Нейнски заедно в общ проект, след като се разцепихте преди години.
Иван Костов: Ако искате да погледнем какво е проектът, защото той отговаря на много въпроси – каква е платформата? Платформата е, че се събират всички хора, които са готови да защитят управлението от 1997-2001 година с всички негови големи достойнства, които са посочени директно. Това е платформа на хора, които считат, че ГЕРБ не е в състояние да извади страната от кризата и а завърши реформите. Че прави недопустими опити да реабилитира бившия комунистически режим и неговите символи. Тоест това са хора, които са готови да бъдат дясна опозиция на днешното управление. И след това в тази платформа се казва съвършено конкретно какво сме готови да направим, за да изведем България от кризата и, повярвайте ми, ако прочетете внимателно ще видите, че никой не е в състояние така компетентно и така решително да заяви готовност да направи това за България. Това е платформата.
Водещ: Обаче защо разчитате, че прочита на вашето управление е еднозначен? Казвате ” всички, които биха могли да признаят успехите от периода 1997-2001 година”, а готови ли сте да отговаряте и на неудобни въпроси за този период? Имаше упреци към вас за приватизацията специално, че е криминален начинът, че 30 милиарда активи са раздържавявани, а само 3 милиарда влизат в хазната, 10 пъти разлика. Дори президентът настоящият, да не цитирам бившия главен прокурор, но много хора ще ви атакуват по линия на криминалната приватизация в България.
Иван Костов: Първо това сме хора, тези, които се събираме, които не признаваме, че приватизацията е криминална и сме готови да браним извършеното. Защото касовата приватизация, за която ние носим отговорност, не масовата, а касовата приватизация, защото тук в това изречение, което вие произнесохте са смесени всички опити да се приватизира в България съдържа няколко абсолютно необосновани твърдения, защото никакви 30 милиарда няма. Ние изпратихме специално писмо, например, вие се позовахте на президента, в което обясняваме съвършено конкретно как такива 30 милиарда никога не е имало, никога не са съществували, никога не е можело да бъдат продадени и това на основата на документи и факти. Тоест ние се събираме хората, които не само изтъкват достойнствата на управлението, но са готови и да го защитят хората, които не са съгласни имената им да бъдат петнени по начина, по който се опитват нашите противници.
Водещ: Ще ви припомнят “Кремиковци”, “Плама”, “Нефтохим”.
Иван Костов: Тоест ние сме хората, които сме готови да защитим всичко това…
Водещ: Всичките тези…
Иван Костов: … защото касовата приватизация даде живот на 650 хиляди частни фирми. Тя създаде предприемачеството, създаде стотици хиляди работни места в България, помогна да се излезе от кризата само за 10 месеца.
Водещ: А “Балкан”, “Нефтохим”, “Кремиковци”, “Лукойл Нефтохим”.
Водеща: А изрежданията…
Иван Костов: Тези въпроси – първо отдавна е отговаряно. Вие, например, по няколко пъти сте ми задавали тези въпроси, ако имате къса памет аз сега мога да ви я възстановя, тъй като добре помня. Сега искам да кажа, че освен моя милост…
Водещ: Сетих се.
Иван Костов: … това нещо… Не може да не се сетите…
Водеща: Има нов контекст те да бъдат зададени /…/
Иван Костов: Това означава, че има много хора, които са готови да бранят това управление. Хора, които не са съгласни да наричат това управление най-големия провал на прехода, както го наричат тези, които са готови да го изоставят, да не го защитават, да не го бранят.
Водеща: Защо обаче през 2001 година резултатите от изборите, тоест избирателите ви поставиха такава оценка?
Иван Костов: Същата оценка поставиха и на Симеон Сакскобургготски, ако си спомняте…
Водеща: 4 година по-късно, да.
Иван Костов: … най-вероятно същата ще поставят и на Бойко Борисов, така че оценката е една…
Водеща: Какво, това някаква закономерност?
Иван Костов: За нас оценката се дължи преди всичко на изключително скъпата цена на реформите от гледна точка на загуба на доверието на хората, защото реформите бяха закъснели много. Ако бяха направени на време, ако не бяха прекъснати от Беров и от Жан Виденов тези реформи отдавна щяха да изведат страната на една треактория, която щеше да следва Полша, Чехия и Унгария. Защото 1992 година, когато правителството на Беров подкрепено от Българската социалистическа партия и от Движението за права и свободи започна да управлява страната ние бяхме наравно с трите най-челни в реформите страни. Ако някой си спомня тези неща това се дължеше на управление на първото демократично правителство на господин Филип Димитров, където аз имах честа да бъда финансов министър.
Водещ: Адекватен ли е този разговор, всъщност, – да се оценя сега 2013-а година този период, за който наистина сте готов да браните…
Иван Костов: Вие ме карате да го оценявам. Аз се стремя да ви отговарям.
Водещ: Добре.
Водеща: Вие ни върнахте към периода на вашето управление…
Водещ: Че това е основната платформа – събиране на хора, които имат еднозначен прочит.
Водеща: И, че това е, всъщност, базата, на която се събирате, не ние.
Иван Костов: И които заявяват готовност да извършат неща, да извадят страната от кризата и нямат нужда да бъдат рекламирани като решителни и компетентни, като хора, които имат опит да го направят. Защото зад всичко, което вие говорите и зад тази картина, която се опитват да чертаят нашите противници стой следният факт: 1990 година – гладната зима ма Андрей Луканов, фалитът на България и правителство, което извежда България от тази криза 1996 година зимата, същата картина, същият фалит, същата катастрофа…
Водещ: Ако питате Стефан Софиянски той ще и очертае своя принос.
Иван Костов: … и отново България излиза от кризата. Тоест едни и същи хора, едни и същи екипи вадят два пъти България от най-тежките кризи, които тя преживява.
Водещ: Сега трактовката, която сигурно няма да ви хареса, но за тези, които казват “стари муцуни се опитват да се качат на една спасителна лодка, за да не изпаднат от политиката” как отговаряте?
Иван Костов: Надежда Нейнски няма нужда да отговаря на този въпрос, защото е евродепутат…
Водещ: Вие?
Иван Костов: Аз нямам нужда да отговарям, аз имам какво да направя за България и съм го заявил заедно с всички колеги в тази платформа. Казал съм какво съм готов да направя за страната, за да я изведа от кризата и никой друг не може да повтори тези думи със същата убеденост, със същата решителност, която имам аз и която имат хората.
Водещ: Въпрос на самооценка може би.
Иван Костов: Не е само самооценка, защото тези 12 години, които минаха последните, показват, че няма кой да продължи тези реформи, показаха, че има кой да убива частния бизнес, че има кой да унищожава работни места и няма нито един, който е в състояние да изведе страната от кризата.
Водеща: 12 години обаче, в които избирателите, не само през 2001 година и в последващите години не ви дават добра оценка чрез гласовете си.
Иван Костов: Какво трябва да отговаря тук?
Водеща: Какво казвате на тези избиратели? Защо /…/ към вас?
Иван Костов:
Водещ: Защо /…/ имате по-голяма подкрепа?
Иван Костов: На тези избиратели ние предлагаме тази платформа. На тези избиратели ние казваме, че ако желаят страната им да излезе от кризата трябва да ни подкрепят на следващите избори.
Водеща: Коя ви е основната конкуренция в дясно и имате ли притеснения от…
Иван Костов: Защото истината е, че наистина няма кой да изведе България от криза във времена на тежък популизъм, на опити да се харесат политиците на хората, да се заиграват с най-лошите им страхове или с омразата, с лъжите , които са натворили в обществото.
Водещ: А това внушение “Аз съм единственият и незаменим” не дразни ли?
Иван Костов: Не, не съм аз. Аз казвам, че ние сме, ние сме тези, които сме се обединили и сме застанали в тази позиция зад тази единна платформа.
Водещ: Кои други ще дойдат при вас или ще сте само вие? Отворени ли сте?
Иван Костов: Отворени сме към всички партии, към всички граждански сдружения и към гражданите на страната, които са готови да застанат зад тези политически принципи и зад тези политически идеи.
Водеща: Около СДС във варианта, в който съществува СДС в момента отново се събират други малки партии и те ще правят коалиция. Те ли са ви основният опонент в дясно?
Иван Костов: Не, не моля ви се, никакъв опонент не са те. Който се събира за друга платформа трябва да обясни, ако изобщо в България е прието, защото това, което ние казахме и по времето на обявяването на платформата, че ние сме хората, които действат по нормалния начин – първо заявяват принципите, след това се обединяват, а не правят обратното. Тоест не се обединяват, за да измислят какво да защитават.
Водещ: Искрени ли /…/ във вашето събиране? Няма нужда ни припомняте, вие си знаете репликата, че и ние сме ви я припомняли “Духът напусна тялото”. Колизия, начинът, по който се разделихте и основахте ДСБ, докато председател беше Надежда Нейнски и това подаване на ръка сега продължава усещането, че се спасявате в момента като политици, а не, че…
Иван Костов: Спестете си тази оценка, ако обичате, защото внушавате вече за втори път на хората това, което вие мислите.
Водещ: Искрени ли сте?
Иван Костов: Аз ще си дам обяснението…
Водещ: Добре.
Иван Костов: … дайте ми възможност. Обяснението ми е просто: Появата на ГЕРБ, настаняването на ГЕРБ в дясното пространство от самите избиратели, припознаването им към десницата, след това реабилитацията на “Тодор Живковия режим”, възстановяването на носталгията към неговите символи, включително честването на Людмила Живкова в Софийския университет – всичко това изправи десницата да ъгъла на откровението. Там в този ъгъл ние трябваше да решим за себе си нашето управление какво е било, какво е сегашното управление, готови ли сме да забравим тези неща, които са ни разделили в името на защитата на модернизацията на страната, на това, което я направи европейска страна. И това, което се случва в тези дни е стимулирано по още един друг начин. Този начин е признанието на днешните, не признанието, а казаното от ГЕРБ, че преходът е криминален, тоест опитът да бъде подменена изцяло историята на българския преход, в което всички ние, екипът целия, вие казвате “Вие самият”, но зад мен стои огромен огромен екип от хора, върху имената на тези хора да се хвърли клеветата, да се хвърли унижението, че са провалили България при положение, че не са го направили. Всичко това кара тези хора вече да изоставят всичките тези неща, които ги разделят и да застанат на тази линия, на която ние сме очертали. Освен това нека да не забравяме и думите на един от шефовете на СДС, че това нашето управление било най-големия провал на прехода.
Водещ: Тоест кого беше, визирате?
Иван Костов: Тоест по-голям провал отколкото фалита на България от Луканов, по-голям провал от управлението на Беров, който между другото, да не навлизам в подробности…
Водещ: /…/ не помня.
Водеща: Кого цитирате, наистина, припомнете.
Иван Костов: … Жан Виденов и така нататък. Ако нещата се сложат така хора като нас са провокирани вече да станат на единствената възможна за тях позиция. Това е моят отговор на вашия въпрос.
Водеща: Кого цитирате? Само кажете кого цитирахте преди малко.
Иван Костов: Надежда цитира и аз цитирам след нея, мисля, че един от лидерите на СДС.
Водещ: Не сте заедно с Надежда Нейнски, днес имахме желание да ви съберем.
Иван Костов: Да, ние сме двамата в телевизиите. Тя е в “Канал 1″…
Водещ: Разпределили сте си участията, това е причината да не сте заедно.
Иван Костов: … И идеята да защитаваме тезата си на референдума…
Водещ: Ще стане дума за референдума, разбира се.
Иван Костов: … защото тя е в “Канал 1” да защитава позициите ни за референдума да се гласува с “не”.
Водещ: Синята коалиция, ще се борите ли със СДС за словосъчетанието?
Иван Костов: От всички, което казах до тук означава, че никакви брандове, никакви имена, никаква търговия с абривиатури не ни интересува в настоящия момент. Изправени в тази позиция, принудени да заемем, бих така казал, тази позиция брандовете, търговиите, недостойните опити да бъдат подменени едни или други неща в българска политика нашите избиратели са ни показали, че тези опити са абсолютно неуспешни. Това показаха изборите за Европарламент, това показваха изборите за парламент, това показаха и местните избори и обратното пък го показаха президентските избори – опитът да бъде заиграно с абривиатури, да бъде откраднато то ли ОДС, то ли СДС, то ли незнам си какво не води до никакъв резултат.
Водеща: Казахте принудени, какви компромиси тогава направихте, за да се съберете отново с Надежда Михайлова?
Иван Костов: Знаете ли, човек е принуден да защитава най-съкровените си неща, съдбата така се случва. В живота на всеки човек заставането на истинската позиция винаги е в следствие на обстоятелствата в следствие на външен натиск винаги е принудено, как да кажа, защитата на най-най-крайните ценности, които трябва да защитава човек. Защото, ако я няма принудата, ако не си отвсякъде притиснат да застанеш на тези ценности ти практически…
Водеща: Леко може да кривнеш ли?
Иван Костов: Не… ти практически лесно се разливаш върху и лесно приемаш и споделяш чужди оценки, защото не си принуден да защитиш собствената си идентичност.
Водеща: Освен Мартин Димитров, видяхме го на онзиденшното събитие, кои от сините лица ще дойдат към вас?
Иван Костов: Аз бих казал, че, без да обиждам никой, но тези хора, всички, които не са съгласни имената им да бъдат петнени по този начин, че са участвали в криминален преход…
Водеща: Димо Гяуров виждаме в момента.
Иван Костов: … че са осъществили най-големия провал в българската история всички хора ще дойдат при нас.
Водещ: Софиянски, Бакърджиев, Бисеров, Цонев влизат в този профил.
Иван Костов: Как влизат в този профил?
Водещ: Като хора, които не са съгласни да се петни тяхното участие по време на вашето управление. Предполагам, че всички от тях били те съпричастни си спомнят…
Иван Костов: Вие сигурно се шегувате с някои от имената, защото тези имена са при господин Ахмед Доган, така че…
Водеща: Бисеров и Цонев – да.
Водещ: Разбирате намека.
Иван Костов: … наистина не разбирам чак такава шега.
Водещ: Добре. Референдумът – имаше публикация в последните дни, че не са ви приели добре в Козлодуй, докато обикаляте, че са ви обвини в от 1-ви до 4-ти блок, даже заглавието беше “Се размина с боя”, че някакъв човек е искал дори да се…
Водеща: Случило ли се е такова нещо?
Иван Костов: Моля?
Водещ: Заглавие от “Труд”, мисля, че: “Костов се размина с бой в Козлодуй за малко” и се описват граждански протести.
Иван Костов: След това се описва обаче сравнително почтено това, което се случи.
Водещ: Какво стана и въобще трудно ли водите кампанията?
Иван Костов: Аз го обясних дори в Народното събрание. Имаше 4 коли, които се движеха с нас от Враца, които возеха някакви пияни хора., накрая единият от тях заспа на трибуната. Не мисля, че е сериозно това да бъде коментирано…
Водещ: Заспа на трибуната…
Иван Костов: Заспа на трибуната поканен от нас да си каже, каквото има да каже.
Водеща: Чии привърженици бяха тези хора?
Иван Костов: Беше отчайваща и грозна картина, хората…
Водещ: Организирано ли беше това или спонтанно, според вас?
Иван Костов: Да, абсолютно организирано от ВМРО и от “Атака”, но тези хора…
Водещ: Които са /…/ позиция за референдума за АЕЦ “Белене”
Иван Костов: Аз съм политик от много време, свикнал съм на всичко. Сега съм в зала в Стара Загора срещу пълна с подрепаджии, които бяха уплашени хората, че се закрива там нещо, няма да имат хляб и така нататък, цяла зала с подкрепаджии. Преживял съм всякакви неща, всякакви такива неща, които се случват в политиката ги приемам за нормални по отношение на себе си. Това не са неестествени неща, дори в европейски прочит, неестественото е това, което бяха вашите новини сега, неестествено е провокацията срещу конференцията на ДПС, неестествено е другото убийство на 4 човека, неестествено е партия, която се нарича ДПС да малтретира да линчува паднал човек, какви свободи, какви права тези хора защитават като пребиват грозно пред очите на всички ни човек, който е обезоражен на практика – това е ненормалното. Нормално е хора да бъдат изнервени по отношение на, който и да е политик, защото техните възгледи са противни не неговите.
Водещ: А споменахте Доган…
Иван Костов: Аз не се боя, искам да кажа, от такива конфронтации, не се боя, това е част от професията, това е животът. Аз съм научен, готов съм да защитавам собствената си позиция срещу хора, които са готови да дебатират смислено. Но човек с блуждаещ поглед, който не може да се фокусира, когато говори, който не може да чуе една дума от това, което се казва. Ето, сега вие използвахте възможността да кажете, че ние сме затворили блокове 1-ви и 4-ти от АЕЦ “Козлодуй”…
Водещ: Цитирам възгласите, с които са се появили тези хора.
Иван Костов: Момент. Само, че това накара Асен Агов да излезе на трибуната на Народното събрание и прочете цялото досие на затварянето на блоковете 1-ви и 4-ти, и това е слушано в “Козлодуй” и това хората са го видели и са го чули. Така че този опит да бъде петнено управлението ни наистина като провал на прехода е това, което ни накара да се обединим. Там има едно такова малко зрънце в изказването на господин Асен Агов, припомнянето. И има споразумение подписано от правителството точно на Любен Беров за 24 милиона екю да бъдат затворени блокове 1-ви и 2-ри на АЕЦ “Козлодуй” 1997 година. Нашето правителство не затвори тези блокове до 2001 година, въпреки, че има споразумение, което трябваше да се спази.
Водеща: Ахмед Доган минахме през темата…
Иван Костов: Виждате каква е била нашата роля, вижте как изглежда представено като политически мит във вестник “Труд”, примерно и така. В колко много заблуди живеем.
Водещ: Добре.
Водеща: Политически мит ли е твърдението на ДПС, че е имало опит за покушение срещу лидера, който е организиран и лицето и ръката е това 25-годишно момче или става въпрос, според вас, за индивидуална постъпка, както твърдят от МВР?
Иван Костов: Аз мисля, че това е преди всичко провокация, това е точната дефиниция…
Водеща: Индивидуална или нещо сериозно организирано, та да се намесят и чуждите служби?
Иван Костов: Ако бях на мястото на Цветанов досега да съм отговорил на този въпрос авторитетно и сериозно, но не съм на Цветанов. Тези всичките органи, които би трябвало да отговорят на този въпрос се командват от други хора. Тези хора пуснаха в медиите тези версия, че той е един човек, насрещната версия е това, което вие казвате не е вярно.
Водеща: А вие какво мислите, психолозите са говорили…
Иван Костов: Аз мисля, че е политическа провокация и съм единият от хората, които…
Водещ: С поръчител?
Иван Костов: … най-точно дефинираха случилото се.
Водещ: С политически поръчител?
Иван Костов: Не може да искаш да направиш атентат с пистолет, който не може да причини нищо.
Водещ: Но е организирано, според вас…
Водеща: Има ли поръчител?
Водещ: … с поръчител или?
Иван Костов: Въобще не мога да коментирам тези неща. Вижте, ако аз започна да коментирам тези неща аз ще стана част от провокацията, ще бъда провокиран да се включа в целия този опит да се провали нещо или да се измести вниманието на обществото от очакващия го референдум върху една тема, която все пак трябва да приключи.
Водеща: Тоест?
Водещ: Все пак един коментар: Страхуват ли се заради това, което се случи, според вас, лидерите политическите за сигурността си? Това не показва ли, че всеки може да бъде наистина убит много лесно в България?
Иван Костов: Може. Това е вън от съмнение, че може.
Водещ: Не, не страхувате ли се за начина, по който НСО може да си свърши или да не си свърши работата?
Иван Костов: НСО, МВР и частната фирма са показали, че са абсолютно разкапани в този момент. Те са абсолютно безпомощни, незнаят какво да правят, незнаят как да предотвратят, незнаят как да спрат насилието, те са фалирали пред очите на цялото ни общество. И НСО, повтарям, благодарение на своето ръководство, не упреквам хората, и МВР и частната охранителна фирма “Кроун” или каква беше там, всички те прехвърлят отговорността един на друг, а всички в купом са станали абсолютно излишни като хора, които трябвало да гарантират сигурността на конференцията на ДПС.
Водеща: Трябва да вървим към финал. Какво търсиш?
Водещ: Кашонът, който се появи вчера от министерството на Делян Добрев с информацията, свързана е с референдума…
Иван Костов: Това отдавана е известно на Инициативния ни комитет…
Водещ: Така ли?
Водеща: Ето ти го кашонът.
Иван Костов: … отдавна казвано от нас, сега за пръв път се появява недвусмислено доказателство. Отдавна трябваше…
Водещ: Тука с ГЕРБ сте на едно мнение.
Иван Костов: Не, ние отдавна знаем, че е така, защото в Комисията за разследване на “Белене” тази информация е известна. Тя се отрича от БСП, за да докажат, че токът ще е евтин, което няма как да докажат, ако…
Водещ: За цената да кажем…
Водеща: /…/ заради високата цена.
Иван Костов: Най-простата сметка: 10 милиарда означава, че по 1 милиард годишно трябва да връщаш като главница.
Водещ: Евро.
Иван Костов: Евро и едновременно с това да плащаш и лихва, която прави този заем почети двойно по-голям, това означава 10 милиарда. Сега вижте с какво разполага “Козлодуй” – 50 милиона печалба последните 5 години усреднено и стотина милиона амортзации, това е всичко, което може да събере. 150 срещу задължения от 1,5-2 милиарда годишно. Това означава да се откупи за 10 години, това означава, че токът би трябвало да бъде, за да се постигне такава доходност в централата, би трябвало да бъде 3-4 пъти по-скъп. Това е цялата сметка.
Водеща: И за това вие казвате на вашите избиратели “не”, припознавайки в този въпрос всъщност изграждане на “Белене”?
Иван Костов: Разбира се, ние се отправили призив към тях и в момента, ако ми позволите само едно изречение да кажа: Призовавам всички хора да участват в референдума, призовавам ги да гласуват “против”, защото всяко друго поведение е в услуга на злоупотребите, всяко друго поведение – и въздържането от гласуване и гласуването “за” всъщност дава възможност тази злоупотреба гигантска до тук 1милиард и 800 милиона да продължи в следващите години.
Водеща: Благодаря ви, лидерът на ДСБ Иван Костов ни беше на гости.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...