Банковата криза можеше да бъде преодоляна, ако бяхме в парламента

Г-н Кънев, каква е равносметка Ви за изминалата година като политик, като председател на ДСБ и един от лидерите на Реформаторския блок?
– Равносметките са ясни – ние от състояние на извънпарламентарна формация, без влияние и реално присъствие в политиката, в момента сме силно представени в Народното събрание, с което присъстваме и в изпълнителната власт. Еднозначно – това беше добра година.
С времето научихме сериозни уроци, но най-важният е, че обединението вдясно няма алтернатива. Имаме големи разлики помежду си и трябва да преодоляваме големи трапове и да се правят сериозни компромиси, но опитът да си играем на различни фракции беше катастрофа. И то не за нас политиците, а за стотици хиляди избиратели, за онази много активна част от обществото, които останаха непредставени в дълбоката политическа криза, която беляза 2013 и 2014 година. А ако Реформаторските сили бяха в парламента нямаше да се случи изборът на Делян Пеевски (бел. ред. за председател на ДАНС), нито последвалите трусове в управлението.
И най-вероятно банковата криза също можеше да бъде преодоляна, стига да имаше хора в парламента, които да вдигнат аларма много по-рано.
За българската политика обаче това беше само възможност за начало и нищо повече. Добри новини през 2014 г. няма. Годината беше изключително тежка за България, година на дълбока политическа криза, което направи невъзможно излизането от икономическата. Страната се сблъска и с един непознат от близо 20 години финансов трус, свързан с кризата на КТБ. Така че единственото хубаво на 2014 г. в политически смисъл е, че свърши и то с възможност за промяна.
Какво е положителното в настоящото правителство?
– То даде възможност за промяна, за разлика от очевидно обреченото от първия си ден правителство на БСП, ДПС и “Атака”. В момента имаме кабинет с потенциал за промяна, но не трябва да се лъжем, че тя ще се случи. Това зависи от нашата енергия, смелост и способност да я поискаме, но в момента има само възможност, която не се е реализирала.
Какво да очакваме през 2015 година?
– Две неща – същински старт на важните реформи. Имаме готовност правосъдната реформа да започне още в началото на 2015 година и процес на постепенна стабилизация на обществото, както и да дадем възможност на икономическите субекти да инвестират.
Какви са очакванията Ви за предстоящите местни избори през 2015 година?
– Със сигурност ще имаме по-добри резултати от сега, но не си поставяме някакви нереалистични цели. Трябва да имаме предвид, че две от основните партии в Народното събрание – ГЕРБ и ДПС са изключително силни на местно ниво. Силни са и социалистите, които се укриват там, когато паднат от централната власт, така че не са за подценяване. Ние си поставяме максимални цели и ще разчитаме на силни мажоритарни кандидати, които да компенсират партийната, организационна и финансовата ни слабост.
Борбата между Реформаторите и ГЕРБ на тези избори може ли да се отрази в работата на правителството?
– Нека не предричаме каква ще бъде борбата. Подозирам, че ще има общини и области, в които ще бъдем в сериозна конкуренция, но вярвам, че няма да бъде война. Защото през 2011 г. помежду ни имаше война, която бе спечелена от ГЕРБ, но за тях резултата беше плачевен през 2013 година. Надявам се, че и те са научили урока – да обявиш война на идейно най-близкия и да я спечелиш, не е от особена полза. Възможно е да има общини и области, в които да си сътрудничим, защото ние трябва да разбием червените крепости и да отнемем част от позициите на БСП и ДПС в местната власт, защото ги използват за лоши цели.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...