Ахмед Доган е бизнес лидер от времето на

Водещ: Добре дошъл сега на Радан Кънев, говорител на Реформаторския блок и лидер на ДСБ. Добро утро.
Радан Кънев: Добро утро.
Водещ: С истината, обещана от ДСБ, за това дали партията е плащала, както пише в сайта “Биволъ”, за форумна любов на фирмата “Лидуей”. Става въпрос за фирмата, която по-рано “Биволъ” изнесе данни, че е работила и за кампании на БСП, и на евродепутата Илияна Йотова. Накратко, в какво се състои дейността на троловете, да публикуват, така, манипулирани мнения под статиите в интернет и изобщо да изкривяват общественото мнение в ползата на тезата и опорните точки на една партия. Да започнем с троловете и ДСБ. Каква е истината при вас?
Р. Кънев: Истината е, че има такъв договор от 2011 година, аз ще ви го предоставя, както и на всички медии, които имат интерес към него. Това е изцяло нов продукт към този момент. Току-що създадена фирма в началото на 2011, която е. . .
Водещ: Услугата се казва – управление на онлайн репутацията.
Р. Кънев: Онлайн репутация, да. Има изброени в договора множество услуги, огромна част от които нямат никаква връзка с публикуване на коментари. Има и публикуване на коментари също в договора. Вие ще го видите. Но моето мнение е, че тук е допусната една тежка пиарска грешка. Ако бях в течение на тези неща към този момент, бих се възпротивил много остро, защото ползването на подобни коментарни функции от хора, които не коментират искрено, вреди и нарушава журналистическата етика, създава едно напълно превратно състояние в мрежата.
Водещ: Това покрай някаква кампания предизборна ли е използвано?
Р. Кънев: 2011 година имаше кампания за местни и президентски избори. Услугите на фирмата са ползвани доста преди кампанията и са прекратени в момента, в който от нейните отчети е видяно именно това, че се публикуват коментари, а всички останали услуги, които в голяма част от тях са много смислени, изглежда изобщо не са се правили. Така че който е договарял и възлагал тази услуга, не е преценил предполагам за какво става дума. Ние ще проучим допълнително този въпрос, но. . .
Водещ: Те са писали положителни коментари за кандидата на ДСБ Прошко Прошков. . .
Р. Кънев: Тук искам да подчертая две неща. Първо, изцяло положителни коментари за партията, за нейните кандидати, няма никакво тролене т.нар., нищо обидно към други кандидати, нищо подобно с това, което в момента виждаме в мрежата. И освен това договорът абсолютно законно е отразен в Сметната палата. Тук са плащанията по фактури на “Лидуей”. . .
Водеща: По колко на месец сте давали?
Р. Кънев: Ами, приблизително 10 хиляди лева.
Водеща: Срокът на договора, от поне това, което виждам да първо четене, е три месеца.
Р. Кънев: И толкова е продължил. Искам да подчертая, че с отчета на тези месеци. . Водеща: И пише. . .
Р. Кънев:. . . и с информацията, че става дума за коментари, които са публикувани от профили, които не са симпатизанти на ДСБ, този договор е прекратен. Дори в рамките на същинската кампания 2011 година тази услуга не е използвана.
Водеща: Няма да го показваме на камера, защото съдържа и лични данни, които не са заличени към момента, после може да го покажем, когато го обработим, но пише, да речем, че част от задълженията на, в случая фирмата, е публикуване на 1800 коментара за периода на действие на този договор, т.е. за тези 3 месеца, информационни и промотиращи клипове, иницииране и поддържане на дискусии, участие в съществуващи дискусии, създаване на ниво на концепция, изграждане и поддържане на фен групи и страници по изрично искане на предизборния щаб в социалните мрежи. Това са първите, просто ги чета. . .
Водещ: Всъщност тогава е била създадена тази компания. ДСБ са един от първите й клиенти. Така ли е?
Р. Кънев: Е, това не мога да знам. Това може да ви отговори компанията, но е била нова в този момент и опит в нейната дейност не е имало. Аз пак казвам, ако беше ясно, че става дума за коментари, ако някой ме беше питал мен, защото аз съм в интернет отпреди да бъда в политиката, знам какъв ефект има троленето върху публичното впечатление за една партия. Той е крайно отрицателен. В момента, в който сега всички големи партии видимо ползват подобни услуги, то си личи по коментарите, аз съм сигурен, че те губят във всеки един момент. Сигурен съм, че и ние през 2011 г. сме загубили, а не сме спечелили. Единственото, от което мога да бъда доволен от днешна гледна точка, е, че някой се е осъзнал и бързо е прекратен този договор.
Водеща: Кой го подписал, защото. . .
Р. Кънев: Не е продължен.
Водеща:. . .има само подпис?
Р. Кънев: Подписан е от. . .
Водеща: По чия инициатива в ДСБ се е случило това нещо?
Р. Кънев: Това не мога да кажа. Аз научих за този договор буквално дни. . . и проведох своето проучване . . . .
Водеща: А този подпис на кого е от страна на. . .
Р. Кънев: Не, това е финансовият директор на партията.
Водеща: А, финансовият.
Р. Кънев: Подписът е ясно на кой е.
Водещ: А дали г-н Костов е бил в течение със сключването на подобен договор . . .
Р. Кънев: Не мога да си представя да се занимава с подобни неща.
Водеща: Е, да де, но тези пари излизат от партията, а той предполагам, че макар и в общи линии, е наясно какви пари харчи, излизат от партията…
Р. Кънев: Е, те излизат в рамките на, в рамките на някакъв бюджет за интернет кампания. Вижте, боли ме сърцето, като гледам какви суми, защото знам с такива пари каква добра интернет кампания бих могъл да направя аз и бих направил в момента. За съжаление ние с тези пари днес не разполагаме, така че това засега. . .
Водещ: Разполагате със субсидията.
Р. Кънев: Да, засега ще си остане в мечтите ни, но това е една изцяло сбъркана от пиарска гледна точка интернет кампания, една тежка грешка както от пиарска гледна точка, така от гледна точка на кампанията и на ефекта й, така и от гледна точка на етиката в онлайн поведението.
Водещ: В този смисъл ще ви попитам, подкрепяте ли операция “Чисти форуми”, подета от “Биволъ”, да не се използват, партиите да се споразумеят помежду си да не използват подобни методи за манипулиране. . .
Р. Кънев: Категорично, категорично подкрепям. Ето, аз заставам пред вас с всички документи, казвам допускали сме тази грешка, не е трябвало да я допускаме. Прекратили сме го навреме, отдавна не ползваме такива услуги и дори приятелски, колегиално съветваме всички наши конкуренти: не ползвайте тези услуги, те ви вредят. Те навредиха на нас, само че ние нашата цена сме си я платили със загубата на изборите 2011 г.
Водещ: В рамките на Реформаторския блок някоя партия. . .
Р. Кънев: Очевидно, очевидно БСП, които ползват тези услуги с цел черна кампания, ще си платят много по-тежка цена, защото за черната кампания избирателите наказват много повече, но българските социалисти не се учат на това, не им стигаха брадвите и сатърите, сега го правят по друг начин, и ще си платят на избори.
Водеща: Да ви върнем към събитията от последните дни, протестите в Пловдив, където вие излязохте с едно становище, в което казвате, че там виждате ръката на Доган. Като как я видяхте тази ръка?
Р. Кънев: Във всички случаи на етническо напрежение в България ние виждаме ръката на посткомунистическата мафия. Доган в голяма степен е символ, включително като агент на Държавна сигурност, на тези процеси. Но аз искам да се върна малко по-назад, защото това са наистина едни от най-важните неща в България. Самият възродителен процес е продукт на икономическата криза на комунистическия режим и опита да бъде отклонено внимание. Същото се случи през 1990 г. с едни демонстрации против връщането на имената на българските турци, водени от някакъв комитет, с който г-н Първанов беше тогава, друг агент на Държавна сигурност, за да се отклони вниманието от промяната, която всички хора в България искаха.
Водеща: Добре, обяснете сега логиката на това. . .
Р. Кънев: Това нещо се случва отново, отново и отново винаги в ситуация на криза, винаги в ситуация, в която тези хора губят властта си, винаги в предизборна ситуация, а това е изключително опасно палене на чергата. Слава богу, огромна част от българските граждани, и от български, и от турски етнически произход, са толерантни хора, не се хващат на тези неща. Но тези хора продължават да палят чергата, продължават да провокират напрежение в една много изострена обществена обстановка.
Водещ: Само че сякаш вашето твърдение включва, всъщност се включва в него, че Ахмед Доган може да влияе на футболни агитки, на националисти. Какви са механизмите за това нещо?
Р. Кънев: Аз казах, че виждаме много преки връзки, написах го и във фейсбук преди няколко дни, между ДПС и хора, които проявяват в момента краен национализъм, като например групировката около Бареков и ВМРО. Връзките между Бареков и ДПС са доста преки, през господин Пеевски, който, така, стана много популярен напоследък в много свои роли. Имаме всички основания да търсим общи спонсори, а според мен журналистите трябва да разследват дали собственикът на “Ботев”- Пловдив, който има своето влияние върху агитката, има връзки с ДПС, или няма връзки с ДПС, защото в публичното съзнание има връзки. Съвсем ясни са общите механизми, по които в момента се пали чергата на гражданския мир, и това се прави за неколцина души, свързани със службите, с мафията, да си запазят своите позиции. Те са готови да запалят държавата, за да могат да си запазят властта . . Водеща: Е вие . . .
Р. Кънев:. . . да я режисират. Като не успяха да режисират социални протести, защото виждате едни нелепи римейки на нещо, което се случи миналата година . . Водещ: И време на топло.
Р. Кънев:. . . абсолютни, абсолютни фарсове, защото едно е когато излязат искрено възмутените хора, през февруари 2013 година, друго е когато излязат Бареков и Каракачанов. Това е пародия, това е смях. Какви са? Бедни са, не могат да си платят тока, или какво? И в следващия момент, като се вижда, че по този начин не става, и започват да си измислят етнически проблеми, да се стига до там, да се чупят прозорци на храмове в България. България различни храмове, на различни религии има от стотици години. България, центърът на София е известен с четирите си храма, четирите основни религии, които са на едно каре.
Водеща: Е да де, ама това, което . . .
Р. Кънев: И тези хора си позволяват… от друга страна, в ДПС, в парламента се извършват напълно съзнателно провокативни изказвания. Как така го съгласуваха изведнъж? Аз казвам . . .
Водеща: Вие твърдите, че едва ли не ДПС си е . . .
Р. Кънев:. . . това е политическа акция срещу гражданския мир.
Водеща:. . . ДПС си е организирало само това нещо с цел отклоняване на внимание. Това ли твърдите?
Р. Кънев: Аз твърдя, че и върху ДПС, и върху крайните националисти в България контрол имат едни и същи мафиотски кръгове. ДПС отдавна не е партия на българските турци.
Водеща: И кои са тези мафиотски кръгове, които организираха в случая това нещо?
Р. Кънев: Може би това, че те са свързани пряко с Ахмед Доган. Ахмед Доган за мен, разберете ме, не е лидер на българските турци. Ахмед Доган е бизнес лидер на България от времето на “Мулти”. Бизнес лидер на България е и днес. Той злоупотребява с българските турци. Той днес ги поставя в застрашено положение в името на икономически, а не етнически и верски интереси. България етнически и верски проблеми няма и няма да има, най-малко защото Реформаторският блок няма да го допусне, защото не се притесняваме да заемем смела позиция в този момент и да кажем когато някой пали чергата, ние сме насреща. При нас има българи, има турци, има роми, има католици, има православни, има всички…
Водещ: Имате ли становище по повдигнатия въпрос?
Р. Кънев:…и сме заедно, и сме заедно срещу мафията.
Водещ: По повдигнатия въпрос за агитация на майчин език имате ли политическо становище?
Р. Кънев: Той е напълно изкуствено повдигнат в момента с цел да се мобилизират електорати в крайния националистически вот и в турския вот, защото те виждат, че ги изпускат. Защото “Атака” беше в коалиция с ДПС до вчера и трябва някак си да си спаси електората от тази свръх лъжа. А от друга страна, ДПС беше в коалиция с БСП и с “Атака”. Излъга хората си пред очите им. Единственото, от което се интересуваше, беше партийни назначения, грабеж на постове и на пари. И те сега трябва да си спасят лицата пред своите избиратели, и в името на това да си покрият, да си заметат лъжите, те в момента са готови да нагнетят конфликт в обществото. И някой трябва да застане насреща и наистина този някой е добре да има при него представители на всички изповедания в България, и такива сме ние в Реформаторския блок, и да кажем това е лъжа, този дебат е лъжа, този конфликт е лъжа. България има друг дневен ред, той е промяна в правосъдието, той е промяна в икономиката, за да не може повече такива неща да се случват.
Водещ: Благодарим ви много за това участие, за това, че изнесохте информация, че преди . . .
Водеща: Да, на практика Реформаторският блок са първите, които си изкарват договора и признават, че това нещо се случва.
Водещ: В продължение на три месеца са плащали по 10 хиляди лева, но . . .
Р. Кънев: Никога, никога нищо не крием.
Водещ:. . . в момента отделяте ли един лев за подобна кампания?
Р. Кънев: Нито стотинка, нито днес, нито в бъдеще.
Водещ: Благодаря ви много.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...