Атанас Атанасов: Шефът на НСО трябва да си подаде оставката

Водещ: Сега към разговора с депутатите Атанас Атанасов от Демократи за силна България и Камен Костадинов от Движението за права и свободи, партията – мандатоносител на кабинета с премиер Сергей Станишев. Темата на разговора ни е има ли незаконно подслушване на телефони. Един скандал, който гръмна преди няколко дни първо с новината за впечатляващата сума от 94 млн., изразходвана само за година, в последната година, откакто беше министър на вътрешните работи Румен Петков. Този скандал като че ли се конкретизира с информация, че са били проследявани разпечатки от разговорите, нещо, за което не се иска съдебно разрешение. Казвам сега добро утро и добре дошли на моите гости, които са членове на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Г-н Атанасов, в какво всъщност се изразява незаконното подслушване и имали наистина такова?
Атанас Атанасов: Добро утро на вашите зрители. Не знам как ще прозвуча, но аз искам да кажа две думи за предния ви разговор. Ето по какъв начин стоят нещата, когато толкова години никой не иска да регламентира законно дейността на Националната служба за охрана. Кой ще провери сега Националната служба за охрана защо си е превишила правата в този случай? Единственият орган, който може да направи това, е парламентът, но по кой ред. Президентът не подлежи на парламентарен контрол, а въпросната служба се именува Национална служба за охрана към президента.
Водещ: Ами въпросът е по-скоро към вас, защото преди година президентът Първанов по повод на едно оплакване на Николай Марков, един от неговите, беше свикал специално съвещание по проблемите на НСО и беше направена заявка да се внесе проект за закон за НСО. Такъв закон в комисията в комисията ви внасят ли е, такъв проект?
Атанас Атанасов: Г-н Коритаров, ще попитате ще питате управляващите след малко. Ние от опозицията нямаме мнозинство да приемем такъв закон.
Водещ: Някой внасял ли е такъв закон?
Атанас Атанасов: Не, няма внасят такъв законопроект, всичко това са приказки. Не искат да внесат такъв законопроект, защото трябва да отнемат властта на президента. Но свършвам с това, защото другата тема е важна. Изключително голям скандал за мене е това. Осемнайсет години след 1989 г. да си позволява НСО с методите на УБО Държавна сигурност да притиска журналисти, да им взема материали е невероятен скандал. Затова шефът на НСО трябва да си подаде оставката. Задължително. Вижте…
Водещ: Той категорично опровергава да са правили…
Атанас Атанасов: Но затова трябва да се провери и трябва да се провери от парламента. Анкетна комисия, която да изслуша всички лица, журналистите, тия, които са присъствали на място, и да установи кои тия, на кого са били служители тия, които са взели апаратите на журналистите и кой им е разпоредил. Аз съм убеден, че това е разпоредено от НСО и затова директорът на НСО, началник се нарича, трябва да подаде оставка. Вижте, във Великобритания преди известно време за това, че прислужницата ли беше или там някаква служителка на вътрешния министър се възползвала от познанството с него, за да уреди една виза, той подаде оставка, министърът подаде оставка за това, а тука, това е драстично нарушение на човешките права, на свободата на словото и се покрива, това не може да стане.
Водещ: Не са проверили дори, вчера разбрали от шефа на РДВР Благоевград…
Атанас Атанасов: А да го попитаме шефът на полицията какво прави в тази кабинка с премиера там, да го питаш какво прави там, изобщо с какво се занимава, какви са тия разходки с някакъв незаконен лифт. Сега Станишев като Матросов застава на барикадата и казва: “Аз знаех, че е незаконен лифтът, но се качих.”
Водещ: Добре, наистина проблемът е интересен. Между другото ще съдействате ли за анкетна комисия като управляващи, която да разследва този случай?
Камен Костадинов: Аз съм съгласен с първата част от констатацията на колегата Атанасов, че не е редно толкова години да няма закон, регламентиращ дейността на НСО…
Водещ: Преди година обеща президентът и няма такъв проект.
Камен Костадинов: Има, доколкото на мен ми е известно, има проект в Министерски съвет, който даже мисля, че е приет на първо четене или поне е на съгласуване. Закон за държавната охрана се нарича Законът. Сега за18 години, казва г-н Атанасов, аз няма да се изкушавам да се връщам защо не са били приети малко преди този мандат, разбира се, ние имаме, това е наш пропуск…
Атанас Атанасов: Абе, хайде стига сте ни връщали, седем години управлявате, седем години управлявате.
Камен Костадинов: Г-н Атанасов, това е наш пропуск защо не е приет този закон. Дали те са превишили правата си, или не, разбира се, някой трябва да провери.
Водещ: Ще правите ли анкетна комисия?
Атанас Атанасов: Ама това, че са си превишили правата, можем ли да спорим? Чухте ли журналистите?
Камен Костадинов: Дали те са ги превишили или полицията, а да раздаваме квалификации.
Атанас Атанасов: Но някой облечен във власт си е позволил това.
Камен Костадинов: Да, облечен във власт, но кой е точно този.
Атанас Атанасов: Но хората казаха охраната на тия мероприятия се осигурява от НСО. Това е положението. Там, където е НСО, друг не стъпва.
Камен Костадинов: Така или иначе, проблем е, че в момента няма закон регламентиращ…
Водещ: Ще правите ли анкетна комисия?
Камен Костадинов: Е не мога да ви кажа дали ще правим анкетна комисия. Най-малко няма поставен подобен въпрос.
Атанас Атанасов: Ами ще го поставим.
Камен Костадинов: Ами като го поставите, ще го обсъдим.
Атанас Атанасов: Ще го поставим, това е.
Водещ: Как ви звучи като идея?
Камен Костадинов: Ами на първо четене ми звучи, че е добре да бъде направено подобно нещо, защото, когато има някакъв проблем, е добре истината за него да излезе наяве. Още повече от всеки дефект ефект, ако пък ефектът от това нещо бъде, че ще се ускори приемането на закона за държавната охрана…
Водещ: Ами добре, аз пак напомням, преди година стана дума, че трябва да има такъв закон, и не мога да си обясня защо няма. Но всъщност ние сме се събрали да си говорим за незаконното подслушване. Наистина темата с това, което е станало, е доста шокираща, но не е ли не по-малко шокиращо и това с незаконното подслушване.
Камен Костадинов: С незаконното подслушване е малко изведена тема, изместена от контекста на разговора. Това беше една реплика от г-н Йордан Бакалов, че е възможно в МВР да се взимат разпечатки, които следят разговор между двама абонати, и това не противоречи на закона, тъй като в закона не е записано, че е необходимо специално разрешение. Но никой не е твърдял, че…
Атанас Атанасов: Оставам с впечатление, че не сте били на заседание на комисията, защото аз имам друг спомена. Но кажете си нещата.
Камен Костадинов: Значи, на първото заседание наистина не съм бил преди две седмици, но това, за което стана въпрос, за разпечатките, това е разговорът. Сега да не го прекъсваме в махленска седянка. Т.е. твърдение, че е имало незаконно боравене с разпечатките, не е имало. Беше поставен даже въпросът от г-н Атанасов да се проверят тефтерите дали са заведени, пък като се взимат разпечатки, дали съответстват на това, което е направено. Т.е. беше поставен въпросът да се направи проверка, но констатацията, че има извършено незаконно боравене с тая информация, аз поне не съм чул. Ако г-н Атанасов има подобни спомени…
Водещ: Какъв е вашият спомен, г-н Атанасов?
Атанас Атанасов: Аз съм провокиран, не знам, извинявайте, че по този начин ще реагирам. Г-н Костадинов, защо не вземете да обясните на българските зрители нещо за Коце Маце и за корупцията в българския футбол, защото вчера имаше.
Камен Костадинов: Аз съм обяснявал и мога да обясня, но това не е темата…
Атанас Атанасов: Не, не, имате да обяснявате според мене и вчера разбирам от висши представители на съдебната власт, че разследването пълзи към върховете на Българския футболен съюз, така че според мен имате какво да обяснявате по тая тема. Но по отношение на разпечатките. Този проблем не е регламентиран в закона. Въпросът на последната вътрешна комисия го поставих аз, този проблем не е регламентиран в закона. Въпросът на заседанието на вътрешната комисия го поставих аз с необходимата острота и настоявам сега, когато ръководството на вътрешната комисия отиде в министерството, да провери изрично този проблем, защото знам със сигурност, че с този въпрос се злоупотребява. За какво става въпрос? Всеки един абонат на мобилните оператори получава или който иска, получава вкъщи в запечатан плик по съответните правила една разпечатка през определен период от време с кого какви разговори е водил. Това е много важна информация, за да се установяват контактите на едно лице. В МВР имат техническата възможност във всеки един момент да правят такава разпечатка за всеки един от нас. И там обикновено би следвало по съответните разработки, когато има нужда от такава информация, с писмо началникът на съответната служба да поисква такава информация.
Водещ: Какво да носи тя?
Камен Костадинов: Тя носи информация, че вие сте свързани с мен, в кой час и колко време е продължил разговорът.
Атанас Атанасов: За определен период от време. Да речем, че ние сме разговаряли днеска с вас в 21 ч и разговорът е продължил 8 мин. Това е изключително важно…
Камен Костадинов: Но това е техническата възможност, но това, че е злоупотребено, има много сериозен нюанс.
Атанас Атанасов: Но това е много важно, да речем, ако Румен Петков знае, че през изминалото денонощие Татяна Дончева е разговаряли три пъти с Атанасов, да речем.
Камен Костадинов: Три пъти ли си говорите на денонощие?
Атанас Атанасов: Така. Когато Петканов беше министър на вътрешните работи, имаше служители от МВР, които бяха уволнени за това, че са разговаряли с мен. Има писани документи за това нещо, че извикани от Петканов и са им казали, пускаш си рапорта, защото вчера си разговарял с Атанасов и си говорил 4 минути.
Водещ: А той го знае от разпечатките?
Атанас Атанасов: При Петков тази практика е продължила, това е известно. Софтуерът на ДОТИ, сега на новата дирекция ОТО би следвало за всичкото това нещо да е ясно. На коя дата за кого е водена разпечатка. И тук се пита да се извърши проверка тези разпечатки, които са вземани, да се установи имало ли е оперативна необходимост от тях и кой ги е искал, или те са служели за разчистване на политически сметки.
Водещ: Ще се прави ли такава проверка?
Атанас Атанасов: Аз поставих този въпрос.
Камен Костадинов: Проверка ще се направи. Пак казвам, между констатация, че с нещо е злоупотребено и че има техническа възможност да се случи, според мене има много голям нюанс, едно подобно твърдение е твърде манипулативно.
Водещ: Хипотезата, че е възможно и дали това се е случило, са различни неща.
Атанас Атанасов: Да се провери. Да се провери, да се засече. Между това, което съществува в софтуера, и документацията за исканите, защото вижте, наближаването на изборите, вътрешнопартийни мероприятия като конгресът на БСП много изострят чувствителността вътре в тази партия А от няколко дни се носят из кулоарите на парламента слухове за разработки на вътрешнопартийни опоненти в БСП. Това се приписва на Румен Петков, но аз разбирам, че май е събирана информация за вътрешнопартийни опоненти на премиера. ДАНС се тресе от такъв вътрешен скандал, нещо, което трябва да стане публично известно по същата тема. Така че тези обстоятелства трябва да бъдат проверени от парламента и информацията да стане публично достояние.
Камен Костадинов: Аз съм съгласен, че трябва да бъдат проверени, г-н Коритаров. Разбира се, тук г-н Атанасов пренася с един аршин нещо, което той е правил като шеф на Национална служба за сигурност, за което беше следствен, може да е имало СРС-та към вас, г-н Атанасов, когато сте разговаряли със служители от МВР. Така че когато беше подслушван човек, по чието време беше подслушван главният прокурор, когато бяха подслушвани чужди посолства…Хората казват все пак една работа трябва да му прилича. Точно Атанасов да говори за незаконно послушване…
Водещ: Вие казвате, че сега няма подслушване, а какво, обяснихте ли си какво означаваха думите на Минчо Спасов за съмненията му?
Камен Костадинов: Според мен е емоционално изказване. Част от изказванията на г-н Спасов са емоционални, както и…
Водещ: Какво значи емоционално изказване на парламентарна комисия по вътрешен реди и сигурност?
Камен Костадинов: Според мен този въпрос на него трябва да зададете. На мен наистина ми е интересно…
Водещ: Защо решихте, че е емоционално?
Камен Костадинов: Защото не е подплатено с никакви конкретни данни, а подобно едно твърдение може да донесе до сериозни съмнения, до сериозни сенки в отношенията с нашите партньори, особено ако…
Водещ: Споменахте обаче за някакво разтърсване на ДАНС. По какъв показател минава то?
Атанас Атанасов: По същия.
Водещ: По кой? Противници и привърженици на премиера? Наистина ли е така?
Атанас Атанасов: Защо беше закрит този сайт Опасните. ДАНС излезе с едни бомбастични съобщения, че те за три дена разкрили кой стои зад този сайт, защо се занимават с това? Информацията, изнесена в този сайт, който вече е закрит, трябва да се провери от парламента и точно от вътрешната комисия трябва да се повери, защото там вътре си пише, че приближени хора на шефа на ДАНС, които са близки до министър-председателя, събират информация за това и онова, пипат по митниците по следния начин. Това трябва да се провери.
Водещ: Бихте ли подкрепили една такава проверка?
Камен Костадинов: Да. След като има някакви съмнения, разбира се, че бихме подкрепили.
Водещ: Ами кой да я инициира?
Камен Костадинов: Всъщност управляващите, ако визирате ДПС, да, със сигурност.
Водещ: Е, като част от коалицията.
Камен Костадинов: Със сигурност, когато има някакви съмнения, има си комисия…
Водещ: Защо не направите съвместно предложение за такава проверка?
Камен Костадинов: Ами като излезем от студиото, тогава няма да има камери, тогава ще…
Водещ: Е какво ви пречат камерите?
Атанас Атанасов: Няма да има глупостите, с които започна г-н Атанасов разговора, и оттам нататък може, защото, когато няма камера, ние с него говорим конструктивни неща. Интересно, че като светнат камерите, г-н Атанасов се увлича повече на отявлен опозиционер…
Атанас Атанасов: Много моля за две минути само. За какви глупости говорим тука? Най-големият проблем на България днес се нарича корупцията. Затънали сте до шия в корупция и казвате започнал съм с глупости.
Камен Костадинов: Кои, кои, г-н Атанасов?
Атанас Атанасов: Истина ли е, че вие сте близък с Коце Маце?
Камен Костадинов: Истина е, че Коце Маце е мой познат. Какво значи близък? Аз познавам президента и всички…
Атанас Атанасов: Но така се твърди.
Камен Костадинов: Кой го твърди?
Атанас Атанасов: Много хора го твърдят това нещо. Така че по тази тема би имало какво да кажете, и за корупцията в българския футбол…
Камен Костадинов: Ако ме поканят, когато са ме канили съм ходил и сме отговорил. Но не на ваш ще отговоря и не на писмата ви, които сте писали при вътрешния министър, проверете…
Атанас Атанасов: Ще питам, ще питам. Затова се засегнахте, защото аз му зададох въпрос на вътрешния министър дали е вярно твърдението, че …
Камен Костадинов: Ама то не е вярно и вие много добре знаете, че не е вярно и знаете кои…
Атанас Атанасов: Моля? Искам публично да ми се отговори за това нещо. Вярно ли е, че към момента на задържането на Коце Маца, вие сте били (…)
Камен Костадинов: Ама, разбира се, че не е вярно, казвал съм го 20 пъти.
Атанас Атанасов: Да се провери. Защо вътрешният министър ви пита вас дали да ми даде отговор на мене?
Камен Костадинов: Не ме пита дали да ви даде отговор…
Водещ: Да, да, пратил ви е писмо да отговоря ли на г-н Атанасов…
Водещ: Между другото, г-н Костадинов, в деня след задържането на Хаджииванов тук беше Павлин Иванов, вас ви включихме по телефона, вие опровергахте, че сте били с него, но Павлин Димитров каза, че не може по безспорен начин да се докаже, че не сте бил…
Камен Костадинов: Значи най-вероятно, ако ще се влезе в тази тема, според мене…
Водещ: Така каза той.
Камен Костадинов: Според мене има камери, които водят записи на границата. И на българската, и на гръцката, излезе някъде интересна идея да се провери телефонът, който ползвам, в кои клетки е бил, дали е бил извън София, аз съм бил в този ден на много места в София….
Водещ: От кога го познавате иначе?
Камен Костадинов: Откакто се занимавам с футбол. Познавам като него още 20 поне…
Водещ: Били ли сте в неформална компания с него? В неформална?
Камен Костадинов: Неформална компания с него, зависи какво разбирате. Ако неформална компания е да се съберат в края на годината петдесет футболни президенти ръководството, да.
Водещ: Двамата били ли сте неформално?
Камен Костадинов: Двамата, не.
Водещ: Семейно, трима, четирима?
Камен Костадинов: Значи двамата не сме били, повече от 6-7 човека, да, но двамата не сме били.
Водещ: Нещо конструктивно все пак, съвместно предложение…
Атанас Атанасов: Нещо да завършим за темата със специалните разузнавателни средства. Това е един изключително важен инструмент на службите по света и в България трябва бюджетът да плаща за такива специални разузнавателни средства…
Водещ: Така е, но…
Атанас Атанасов: Но въпросът е как те се упражняват и къде отиват резултатите, защото събраната информация в много случаи е полезна за националната сигурност, но се крие.
Водещ: Така. Тъй като времето ни свършва, ще ускорите ли по някакъв начин подготовката на закон за НСО, защото това наистина стана особен актуално. Имате ли механизми да го направите?
Атанас Атанасов: Управляващите са тези, които трябва…
Камен Костадинов: Да, аз ще поставя въпроса, мисля, че това като позиция на ДПС може да излезе, законът за държавната охрана трябва да бъде ускорен максимално…
Водещ: Можете да извадите от интернет преди колко време, преди повече от година, президентът го постави…
Камен Костадинов: Да, спомням си случая с Николай Марков, както в случая със закона за СРС, тук съм съгласен с г-н Атанасов, че те са важни, стават все по-важни, все повече се увеличава…
Водещ: Ще направите ли предложение за анкетни комисии, които да разследват както случая с лифта и изземването на материали, така и конфликтите в ДАНС.
Камен Костадинов: Не, предложения за анкетни комисии, не, защото има си постоянни комисии, може да се правят подкомисии от постоянните комисии. Но такива комисии “ад хок”, които да се правят, според мен е абсолютно непродуктивно.
Водещ: Но преди малко казахте, че подкрепяте идеята. Да, има си вътрешна комисия, има други комисии, могат да се създават подкомисии…
Атанас Атанасов: Кой да провери президента? Защото за това става дума.
Водещ: Да, президента кой да го провери? Конституцията какво?
Камен Костадинов: Значи президента по Конституция никой не може да го проверява, но службата, Национална служба за охрана, трябва да намери някакъв начин да бъде проверен, разбира се.
Водещ: Ясно, разбирам.
Атанас Атанасов: Вижте, навлизаме във времето на новините, но две думи. Защото тука личните нападки…
Водещ: Само две думи.
Атанас Атанасов: Аз, срещу мене бяха водени два процеса, г-н Костадинов, и по двата бях оправдан. И другият процес, който беше воден за подслушването на Филчев, завърши с оправдателни присъди. А по време на вашето правителство Петканов ме подслушва със скандала с (…), нали си спомняте?
Камен Костадинов: Вие по времето на правителството на Сакскобургготски бяхте в началото шеф на Национална служба “Сигурност”
Атанас Атанасов: Бях два месеца и напуснах.
Камен Костадинов: След което се водеше делото срещу вас. Твърде е възможно да са използвани СРС-та срещу вас, докато се е водело досъдебно производство
Атанас Атанасов: Затова че съм бил американски шпионин…
Камен Костадинов: Не съм запознат с детайли, знам само че срещу вас имаше производство…
Водещ: Само тук в България има такова отношение към хората от службите и към шпионите. Вижте, по-реливният агент на МОСАД става премиер.
Камен Костадинов: Напротив…
Водещ: Добре, благодаря ви за участието в този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...